Popular lidera els reemborsaments en plans de pensions malgrat la seva ofensiva comercial

La gestora Allianz Popular bonifica amb un 4,25% els traspassos des d'altres gestores als seus plans de pensions

  • Malgrat això, va patir reemborsaments nets per valor de 39 milions d'euros al juliol
  • La sagnia continua malgrat que el Santander es va quedar amb Banc Popular després de ser intervingut
Óscar Giménez
Bolsamania | 28 ago, 2017 11:38 - Actualitzat: 11:38
bcpopular82

La gestora del Popular continua perdent diners. Els reemborsaments continuen tant en els fons d'inversió com en els plans de pensions, malgrat que el Santander es va quedar amb Banc Popular al juny i, per tant, amb la seva participació en Allianz Popular.

Banco Santander
4,346
  • -0,25%-0,01
  • Max: 4,38
  • Min: 4,32
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,40
10:10 23/12/24
Banco Popular
0,317
  • 0,00%0,00
  • Max: 0,36
  • Min: 0,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,92
17:35 06/06/17

La companyia de gestió d'actius està participada en un 60% per Allianz i en un 40% pel Popular i, per tant, ara és del Santander. Els productes es comercialitzen a la xarxa de sucursals del Popular, però amb la crisi que ha viscut aquest any fins a la seva intervenció els clients van protagonitzar una fugida d’actius.

La sortida de diners es va perllongar al juny i juliol malgrat que el Popular ja estava sota el paraigua de Banc Santander, que n’assumeix les seves responsabilitats. Durant els set primers mesos de l'any els fons d'inversió d'Allianz Popular han patit reemborsaments nets de 1.593.000 d'euros, reduint el seu patrimoni en un 15% fins als 9.146.000 d'euros -la sortida de diners coincideix amb l'evolució del patrimoni per les baixes rendibilitats dels fons, la majoria, conservadors-.

La desbandada d'inversors també s'ha produït al segment dels plans de pensions, en què Allianz Popular va començar el 2017 amb un volum d'actius sota gestió de 5.252.000 d'euros, segons les dades d'Inverco. Un muntant que es va reduir durant els sis primers mesos de l'any fins a acabar juny amb 4.859 milions.

Però aquest descens es va prolongar al juliol, segons les estadístiques de VDOS. Allianz Popular encapçala els reemborsaments, amb sortides netes per valor de 39 milions d'euros, amb un patrimoni estimat de 3.449 milions d'euros. Els reemborsaments nets són també destacats en Santander (12 milions), ING (5 milions) i Sabadell (4 milions). Al costat positiu, CaixaBank va captar 95 milions d'euros, mentre que Renta 4 se situa en segon lloc amb 22 milions.

Els reemborsaments es produeixen tot i que Allianz Popular va liderar el rànquing de la rendibilitat, amb un 0,27% de mitjana en els seus plans de pensions. I també tot i l'ofensiva comercial de la gestora, que bonifica amb un 4,25% els traspassos externs cap als productes de la gamma Sistema Individual Europopular i a tots els perfilats. Precisament, fora de l'oferta hi ha l’Eurovalor Consolidat, un garantit que en contra de la dinàmica general dels productes del Popular, lidera les captacions entre els plans garantits amb subscripcions netes que arriben als 601.000 euros.

Així, l'èxit comercial d'aquest producte no ha estat suficient perquè la gestora del Popular n’aturés la sagnia. En fons d'inversió, l'hemorràgia va arribar als 119 milions d'euros al juliol. En aquests vehicles, l'oferta comercial és d'una bonificació de l’1,5% per als fons mixtos i de renda variable.

Entre els fons bonificats hi ha un dels tres únics vehicles d'Allianz Popular que arriben al rating de quatre estrelles de Morningstar, segona màxima qualificació per rendibilitat i risc enfront dels seus competidors -les notes van d'un a cinc-, mentre que no en té cap de cinc estrelles. Es tracta de l’Eurovalor Borsa Espanyola, que obté una rendibilitat del 10% aquest any i que gestiona 102 milions d'euros amb Rocío Maldonado i Antonio Manzano com a màxims responsables del fons, segons Morningstar. No obstant això, aquest vehicle va patir reemborsaments nets de 20 milions d'euros al juliol. Els altres dos vehicles amb quatre estrelles són de deute, l’Eurovalor Bons Euro llarg termini i l’Eurovalor Renda Fixa Curt.

Aquests moviments es produeixen al contrari que la tendència general, ja que els bancs han buscat captar recursos de clients fora del balanç -fons d'inversió, plans, carteres gestionades, etc-. És a dir, amb productes que s'allunyen del seu negoci tradicional i amb els quals les entitats addicionals poden obtenir ingressos que no depenen dels tipus d'interès.

contador