La inflació s'ha situat al 2,2% en taxa interanual i les vendes al detall han pujat un 0,4% a l'abril
Vendes moderades a Wall Street, després de les lleugeres pèrdues de dijous i després de la publicació de diverses dades econòmiques com ara la inflació, les vendes al detall i la confiança del consumidor que han deixat un saldo mixt als inversors.
La taxa d'inflació interanual dels Estats Units es va situar el mes d'abril al 2,2%, cosa que representa un retrocés de dues dècimes respecte a la lectura del mes anterior i suposa el seu nivell més baix des del mes de desembre, segons ha informat el Departament de Treball. La dada s'ha situat en línia amb les previsions.
Per la seva banda, les vendes al detall a l'abril han pujat un 0,4%, però s'han situat per sota del 0,6% esperat. Excepte la part d'automòbils, les vendes han pujat un 0,3%, en línia amb les estimacions. En positiu, la confiança del consumidor de maig ha pujat fins 97,7, per sobre del 97,0 esperat.
"Tant l'evolució de la inflació com el comportament de les vendes al detall seran escrutats pels inversors, ja que totes dues variables són claus per la Reserva Federal (Fed) a l'hora d'establir els paràmetres de la seva política monetària", afirmen els experts de Link Securities. Aquests analistes recorden "que el mercat espera que la Fed torni a apujar els tipus d'interès de referència al juny, cosa que el comportament d'aquestes variables pot confirmar-ho o no".
Sobre la posibilidad de que el banco central de EEUU decida comenzar a reducir el tamaño de su balance a final de año, los Sobre la possibilitat que el banc central dels EUA decideixi començar a reduir la mida del seu balanç a final d'any, els analistes d'AXA IM comenten que la seva previsió és que el balanç de la Fed es redueixi anualment en 300.000 - 350.000 milions de dòlars des de 2018 a 2020.
Això, al seu torn, provocarà que els tipus d'interès pugin de forma més pausada. AXA espera que els interessos als EUA se situïn al 2% - 2,25% a final de 2018, davant la seva anterior estimació de 2,25% - 2,5%. No obstant això, aquestes previsions poden variar si els EUA entra de nou en recessió durant aquest període fins a 2020, cosa que obligaria la Fed a augmentar de nou la mida del seu balanç per fomentar la recuperació econòmica.
En relació a la possibilitat d'una recessió als EUA durant els propers dotze mesos, els experts de Morgan Stanley han reduït el percentatge de probabilitats que això passi fins al 25%, des del seu anterior previsió del 40% realitzada al juliol de 2016, segons recull 'MarketWatch'.
En l'actualitat empresarial, els analistes de Goldman Sachs han elevat la valoració d'Apple fins a 170 dòlars per acció des dels anteriors 164 dòlars per títol. El fabricant de l'iPhone cotitza a prop dels seus màxims històrics de 154,88 dòlars i ja puja un 32% des del començament de l’any.
A nivell estratègic, segueix destacant l'escassa volatilitat de les borses nord-americanes durant les últimes setmanes. L'índex VIX de volatilitat, conegut com la 'mesura de la por' al mercat, ha marcat aquesta setmana mínims dels últims 23 anys.
"Quan llança lectures extremes és perquè podem estar davant d'un potencial gir de mercat per la renda variable", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'. Aquest expert afegeix que actualment pot indicar la "possibilitat d'un sostre de mercat".
En altres mercats, el preu del barril West Texas cau un 0,2%, fins a 47,73 dòlars, mentre el cru Brent cau un 0,1%, fins a 50,69 dòlars. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,5%, fins a 1,0923 dòlars, i l'unça d'or puja un 0,4%, fins a 1.229 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 2,34%.