Octubre maleït en Wall Street: el Nasdaq torna a enfonsar-se un 3%

Amazon i Alphabet registren pèrdues destacades després dels seus resultats

César Vidal / Sergio García
Bolsamania | 26 oct, 2018 16:08 - Actualitzat: 18:58
amazon-ceo-jeff-bezos-holds-new-kindle-fire-hd-7-and-kindle-fire-hd-89-l-during-amazons-kindle-fire-event-santa-monica-california-september-6-2012
Gus Ruelas/Reuters

DOW JONES

44.860,310

22:47 26/11/24
0,28%
123,74

Wall Street torna a registrar fortes caigudes al final d'una setmana amb grans oscil·lacions en els índexs de Nova York. Si dimecres al Nasdaq s'enfonsava un 4%, aquest dijous rebotava a prop del 3%, però aquest divendres les vendes tornaran a ser protagonistes en la Borsa de Nova York.

Octubre segueix fent honor a la seva fama històrica de ser el pitjor mes per a les borses. Fins al moment, l'S&P acumula una pèrdua del 9,4%, el Dow baixa un 7,2% i el Nasdaq cedeix ni més ni menys que un 12%.L'índex tecnològic (-3,2%) lidera les vendes, arrossegat pels decebedors resultats trimestrals publicats per Amazon i Alphabet, ahir a la nit després del tancament del mercat.

Les expectatives eren "exigents" de cara als resultats d'aquests dos colossos tecnològics, que, a més, van oferir unes previsions per al proper trimestre que es van situar per sota del que s'esperava, sobretot en el cas de l'empresa de comerç electrònic dirigida per Jeff Bezos.

Amazon va anticipar aquest dijous que els seus ingressos del quart trimestre se situaran entre els 66.500 milions de dòlars i els 72.500 milions de dòlars, per sota dels 73.790 milions que anticipava el consens. Les seves accions es desplomen un 9%.

Per la seva banda, la matriu de Google també va decebre amb uns ingressos de 33.700 milions de dòlars durant el seu últim trimestre, per sota dels 34.040 milions de dòlars projectats pels analistes. Els seus títols cedeixen un 3,5%.

EL PIB S'ALENTEIX, PERÒ SUPERA PREVISIONS

Al front de les dades macroeconòmiques, el Producte Interior Brut (PIB) dels EUA es va desaccelerar durant el tercer trimestre, fins a situar-se al 3,5%, enfront del 4,2% amb què va tancar el trimestre anterior i que va suposar el major increment trimestral des de 2014. No obstant això, aquesta dada millora les expectatives del mercat, que esperaven que es situés al 3,3%.

El creixement de l'economia nord-americana durant els últims dos trimestres és l'augment més ràpid de sis mesos consecutius en quatre anys. Les previsions apunten que l'economia dels EUA s'expandirà per sobre del 3% el 2018, cosa que no ha succeït des de 2005.

Una de les dades més positives del PIB és que la despesa del consumidor va registrar un avanç del 4% i va compensar el menor aportació de la inversió empresarial. No obstant això, des d’Oxford Economics, esperen un menor creixement durant els pròxims trimestres a causa d'un menor empenta dels estímuls fiscals, una política monetària més dura, l'augment del proteccionisme i un menor creixement global. La seva previsió és que el PIB dels EUA avanci un 2,9% el 2018 i un 2,5% el 2019.

"La forta despesa del consumidor i l'acumulació d'inventaris han estat els impulsors del PIB, cosa que confirma que encara persisteixen els efectes dels estímuls fiscals", argumenta Ranko Berich, analista de Monex Europe. "No obstant això", afegeix aquest expert, la lleugera caiguda de la inversió empresarial fixa suggereix que la incertesa sobre el proteccionisme i la política domèstica estan pesant en l'economia".

ANÀLISI TÈCNICA

Per anàlisi tècnica, César Nuez, expert de Bolsamanía, destaca que l'S&P 500 ha perdut el suport de la mitjana mòbil de 200 sessions, que passa pels 2.710 punts. "Això és una demostració de la fortalesa actual de les vendes i de les altes possibilitats que acabem veient una continuació de les caigudes fins al nivell dels 2.532 punts", afirma.

"Aquest nivell de demanda és clau", conclou Nuez, perquè es tracta dels mínims anuals marcats al mes de febrer. "Si s'acaba confirmant el seu abandonament, estaríem davant d'un canvi de tendència a mitjà i llarg termini", opina Nuez. L'índex cau un 2,5%, fins als 2.638 punts.

ALTRES MERCATS

Finalment, al mercat de matèries primeres, el petroli cau amb força davant l'amenaça d'un excés de subministrament. El barril West Texas, referència als EUA, cedeix un 1,1% fins als 66,54 dòlars. I al mercat del deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,08%.

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,21%, fins als 1,1350 dòlars. Finalment, menció especial per al iuan xinès, que ha arribat a fregar el nivell de 7 iuans per dòlar i ha marcat mínims dels últims 10 anys contra el 'bitllet verd'.

contador