Wall Street registra signe mixt amb la reunió de la Fed com a teló de fons

Els inversors busquen pistes sobre un possible canvi de biaix en política monetària

César Vidal
Bolsamania | 14 jun, 2021 13:43 - Actualitzat: 18:41
ep el presidente de la reserva federal de estados unidos fed jerome powell
RESERVA FEDERAL DE EEUU (FED)

Wall Street registra signe mixt durant la jornada de dilluns amb el Nasdaq 100 fregant els seus màxims històrics. Està molt a prop de polvoritzar el rècord aconseguit el passat 29 d'abril, quan va arribar als 14.073,48 punts. L'S&P 500 encara la jornada després d'haver superat la seva major marca la setmana passada. Encara que els guanys setmanals van ser molt lleus (més importants al Nasdaq), la renda variable nord-americana es manté a nivells rècord. De moment, el repunt de la inflació registrada a l'abril i maig no ha provocat una correcció destacada al mercat, tot i els temors d'alguns analistes sobre l'evolució dels preus.

DOW JONES
44.296,510
  • 0,97%426,16
  • Max: 44.323,95
  • Min: 43.871,63
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.176,70
22:20 22/11/24

En aquest sentit, la principal referència de la setmana serà la reunió de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es presentaran aquest dimecres. L'esdeveniment és important per diverses raons, però sobretot per conèixer quina és la postura del banc central sobre el repunt de la inflació als EUA.

Els inversors volen conèixer sobretot si la Fed va començar oficialment a plantejar-se un canvi en el biaix de la seva política monetària. Alguns experts anticipen que sí que pot enviar algun missatge en aquest sentit, tot i que la majoria anticipa que la Fed esperarà al Simposi Econòmic de Jackson Hole, que se celebra l'agost, com a data clau perquè es produeixi un canvi de missatge.

En qualsevol cas, tant el comunicat de l'organisme monetari, com les noves previsions econòmiques i la roda de premsa del seu president, Jerome Powell, seran claus per al rumb de les borses durant les properes setmanes.

A més, les vendes al detall de maig i la producció industrial d'aquest mateix mes (ambdues dimarts) seran altres de les cites marcades en vermell de l'agenda nord-americana.

En clau empresarial, Oracle (dimarts) i Adobe (dijous) donaran a conèixer l'evolució de les seves xifres comptable.

Així mateix, IAG es recupera amb lleus pujades després d'acusar Johnson sobre la incertidumbe creada al sector davant la possibilitat que el Regne Unit retardi l'aixecament de les restriccions per la Covid.

A l'altre extrem, Novavax registra caigudes properes al 2% després d'obrir la jornada despuntant per sobre del 5% després d'anunciar que la seva vacuna té una efectivitat del 90,4%. L'estudi de 29.960 pacients ha revelat que la vacuna proporciona una protecció del 100% contra la malaltia moderada i greu, informa MarketWatch.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,73%, fins als 70,80 dòlars; i marca màxims anuals. L'euro s'aprecia un 0,03% i es canvia a 1,2110 dòlars, mentre l'unça d'or cau un 1%, fins als 1.859 dòlars. I la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau lleugerament fins a l'1,46%.

La tranquil·litat al mercat de deute és un dels factors que han permès a les borses aguantar en zona de màxims. Especialment l'índex tecnològic Nasdaq, que ha recuperat terreny durant les últimes setmanes davant el Dow Jones i l'S&P 500.

La setmana passada, la inflació dels EUA va repuntar fins al 5% interanual. "Sembla, però, que tant les expectatives de mercat (punts d'equilibri) com les expectatives d'inflació mesurades per enquestes estan descendint tot i ser l'IPC general més alt", destaquen els experts de Danske Bank.

"Divendres, les expectatives d'inflació a 5 a 10 anys de la Universitat de Michigan entre les llars van caure del 3% al maig fins al 2,8% al juny. Al mercat, les taxes d'equilibri a 10 anys han caigut del 2,45% fa dues setmanes al 2,34% actual", afegeixen.

AVÍS A LA XINA I RESPOSTA DE PEQUÍN

A nivell geopolític, la reunió del G7 celebrada aquest cap de setmana s'ha tancat amb importants acords com la donació de 1.000 milions de vacunes als països més pobres, un projecte per un impost empresarial mínim del 15% a nivell global i una nova ruta d'infraestructures mundial per competir amb la Xina.

A més, els països més poderosos del món reunits durant la cimera del G7 han llançat un missatge al govern xinès i a la resta de països 'autòcrates' per defensar la democràcia i els drets humans. La Xina ja ha contestat que l'època en què uns pocs països dominaven el món ha passat; i que no tolerarà directrius d'altres nacions enala seva política interna.

Finalment, el bitcoin avança un 4%, fins als 39.057 dòlars, després que Elon Musk hagi comentat que Tesla tornarà a acceptar la moneda digital quan els miners que la generen demostrin que treballen amb energies renovables.

contador