Wall Street rebota després de les suaus sancions a Rússia i amb l'S&P 500 a zona de suport

Els inversors, pendents de l'evolució dels esdeveniments a Ucraïna

César Vidal
Bolsamania | 23 feb, 2022 15:04 - Actualitzat: 16:07
new york stock exchange, nyse, markets, wall street, us. photo: grant wickes
Grant Wickes (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ ) No changes made

Wall Street obre amb un rebot superior al 0,5% després de tancar aquest dimarts amb pèrdues destacades. L'S&P 500 acumula una baixada superior al 10% des del màxim històric, per la qual cosa ha entrat en territori de correcció, encara que l'indicador va aconseguir tancar lluny dels mínims de la sessió.

DOW JONES
43.428,270
  • -0,74%-322,59
  • Max: 43.647,53
  • Min: 43.350,43
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.053,55
21:01 15/11/24

El principal factor per explicar el rebot del mercat nord-americà és que les sancions anunciades pels Estats Units a Rússia han estat molt menors del que estaven esperant les mans fortes. Fins ara, l'únic país que ha pres una acció rellevant contra Moscou ha estat Alemanya, que va cancel·lar la certificació del gasoducte Nord Stream 2.

De moment, els inversors consideren que, si les coses no van a més, la preocupació per aquest conflicte geopolític serà molt suportable per a les borses, tant europees com nord-americanes. I malgrat que la situació continua essent complicada a curt termini, la volatilitat s'ha reduït. "Les sancions s'han situat a la part baixa del que s'havia anticipat inicialment", expliquen els experts de Danske Bank.

D'altra banda, hi ha un factor tècnic molt important per al rebot de l'S&P 500, que ha dibuixat una figura baixista en cap i espatlles, la confirmació del qual es produirà si perd la zona de suport que té l'índex a nivells de 4.200-4.250 punts.

Així que tant a nivell fonamental com a nivell tècnic la situació continua sent molt interessant, ja que l'aspecte tècnic del principal indicador mundial és analitzat de prop per les mans fortes del mercat. Sol passar que quan tothom prediu un moviment baixista, passa tot el contrari, encara que finalment el preu és el que mana.

"És innegable que les tensions sobre Ucraïna representen un element addicional de volatilitat i risc a la baixa per a l'economia i els mercats financers", assegura Filippo Casagrande, expert de Generali Asset & Wealth Management.

ENDURIMENT MONETARI DE LA FED

D'altra banda, els inversors continuen preocupats per l'enduriment monetari que ha anticipat la Reserva Federal (Fed) per contenir la inflació.

"Els mercats ja fa setmanes que estan en una situació de tensió i d'augment de la volatilitat. Això és a causa del fort augment de les expectatives sobre el rumb de les polítiques monetàries dels principals bancs centrals, sobretot de la Fed i del BCE", argumenta Casagrande.

"El repunt de la inflació, unit a unes polítiques monetàries menys expansives i a les tensions geopolítiques, pesen inevitablement sobre les estimacions de creixement. Tot i això, aquestes continuen sent -i convé recordar-ho- molt superiors als nivells potencials", afegeix aquest expert.

Per al 2022, "reiterem el paper central que exerceix el procés de normalització dels bancs centrals, i de la Fed en particular, sobre l'evolució dels mercats financers", conclou.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, continua la presentació de resultats als EUA, que s'està acostant al final amb un balanç positiu, però que no ha tingut influència en les borses. Fins ara, gairebé el 80% de les companyies han superat els pronòstics amb les xifres del quart trimestre.

En aquesta línia, Virgin Galactic és una de les companyies que ha rendit comptes davant del mercat. Les seves accions pugen amb ganes després d'informar d'una pèrdua trimestral menor a l'esperada i una millora de la posició d'efectiu.

En altres mercats, el barril de petroli West Texas baixa un 0,3% (91,66 dòlars), mentre que el cru Brent cedeix un 0,2% (96,64 dòlars). A més, l'euro s'aprecia un 0,19%, fins als 1,1346 dòlars; i l'unça d'or cau un 0,16% (1.904 dòlars). Per acabar, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,972%; i el bitcoin rebota un 2,8% (39.025 dòlars).

contador