Els inversors prenen les bones notícies econòmiques com a males notícies
Wall Street cotitza amb suaus compres aquest dimecres després de les fortes pèrdues de dimarts, que van portar les accions a culminar el pitjor dia de l'any fins ara. Els inversors van optar per recollir beneficis en interpretar la millora dels PMI preliminars del febrer com a males notícies, sota la premissa d'uns tipus d'interès més alts durant més temps, cosa que pot provocar un 'aterratge brusc' de l'economia.
El president de la Fed de Saint Louis, James Bullard, ha assenyalat en una entrevista concedida a CNBC que els mercats "poden estar sobrevalorant" el risc de recessió per a l'economia nord-americana el 2023. El banquer central ha reconegut que les últimes dades macro estan mostrant que l'economia nord-americana "és més forta del que ens pensàvem" i això hauria de motivar una postura més estricta per part del banc central. "La Fed haurà d'anar més enllà del 5% per controlar la inflació", ha sentenciat.
Bullard, un dels membres més durs de la Fed, també ha afirmat que al banc central li queda "un tros per recórrer" i només "hauria de frenar un cop hagi arribat a la taxa terminal".
El temor renovat d'una Reserva Federal (Fed) més agressiva es pot veure atenuat aquest dimecres amb la publicació de les actes de l'última reunió de política monetària del banc central nord-americà. El document permetrà al mercat conèixer fins a quin punt els funcionaris de la Fed estaven conformes a apujar els tipus d'interès 25 punts bàsics al conclave monetari del febrer.
"Les actes haurien de respondre a la pregunta de quants membres de la Fed van pensar que hi havia raons de pes per a un moviment de 50 punts bàsics a la darrera reunió. (...) Qualsevol cosa que pogués considerar-se de línia dura a partir de la publicació de les actes es magnificarà encara més atesa la fortalesa de les dades recents", indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.
Els operadors descompten que la Fed durà a terme tres pujades més de 25 punts bàsics, fins al 5,25% i el 5,50%, amb alguns analistes arribant a parlar fins i tot del 6%, encara que atorguen una probabilitat al voltant del 15- 20% que torni a les pujades de 50 punts bàsics al març. "Creiem que això últim encara sembla poc probable, però s'han de mantenir atents a les expectatives d'inflació per detectar més signes de riscos d'inflació més persistents", comenten a Danske Bank.
També serà interessant conèixer les opinions dels diferents membres del FOMC sobre l'estat de l'economia dels Estats Units i sobre l'evolució recent de la inflació al país.
En aquest sentit, per a Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, les actes seran agressives perquè els funcionaris de la Fed semblaran preocupats per la solidesa del mercat laboral i "assenyalaran la resistència de l'economia per seguir pujant les taxes". Això, creu, pot llastar encara més el sentiment. "Però sempre hi ha la possibilitat que el mercat vegi el got mig ple que mig buit".
No obstant, Ozkardeskayala estima que la correlació negativa entre accions i bons, després que les accions pugessin i els bons caiguessin pot estar arribant al final. "En absència de rumors de recessió, les expectatives de la Fed seguiran impulsant els mercats… però les expectatives cada cop més falcons de la Fed són dolentes per a les valoracions tant d'accions com de bons".
Durant la resta de la setmana, altres dades macro com ara les dades d'atur setmanal i la segona estimació del PIB del quart trimestre, que es publicaran dijous, oferiran una nova visió sobre l'evolució de l'economia del país.
Divendres, el deflactor PCE, la mesura d'inflació preferida de la Fed, aportarà més dades sobre les pressions inflacionistes i pot ser clau per moure el mercat.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Coinbase va presentar els seus resultats del quart trimestre després del tancament del mercat, donant-ne una de freda i una de calenta. Tot i que la criptoborsa ha batut les previsions dels experts sobre el benefici i els ingressos, la veritat és que els ingressos per transaccions han caigut un 12% respecte a les xifres dels tres mesos anteriors.
A més, Intel ha anunciat que retallarà al voltant d'un 66% el dividend com a part de la seva estratègia per millorar el capital. El fabricant nord-americà de xips pagarà un dividend trimestral de 0,125 dòlars per acció el proper 1 de juny.
La temporada de resultats continua aquest dimecres amb la publicació dels comptes de Nvidia.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,89% (75,70 dòlars) i el Brent cau un 1,00% (82,26 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,07% (1,0655 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,17% (1.845 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 3,916% i el bitcoin baixa un 1,87% (24.033 dòlars).