Moody’s ha retallat un esglaó la qualificació creditícia de la Xina per primera vegada des de 1989
Compres molt moderades a Wall Street, que després de registrar dimecres passat la seva major caiguda des que Trump va guanyar les eleccions, encadena ja cinc jornades consecutives en positiu i ha recuperat gairebé tot el perdut durant aquella sessió.
Una de les notícies del dia és que l'agència Moody’s ha retallat un esglaó la qualificació creditícia de la Xina per primera vegada des de 1989, fins a A1. L'agència explica que "la rebaixa reflecteix l'expectativa que la fortalesa financera de la Xina s'erosionarà lleugerament durant els pròxims anys alhora que el deute continuarà augmentant a mesura que el creixement potencial es desaccelera".
Els analistes de Danske Bank afirmen que la retallada "posa el focus sobre els riscos financers de la Xina pels alts nivells de deute i el ràpid creixement de la 'banca a l'ombra' (‘shadow banking) durant els últims anys. Esperem que els problemes de la Xina a mig termini ressorgeixin aquest any, pel menor creixement i els riscos a la baixa per a l'economia".
Aquests experts no preveuen una crisi financera durant els propers dos anys, però anticipen una probabilitat del "50%" que es produeixi una dècada pèrdua, similar a la crisi que va patir el Japó, durant els pròxims tres a cinc anys.
En l'escena econòmica, la referència més destacada serà la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), celebrada a principis de maig. Craig Erlam, analista d’OANDA, afirma que el mercat ha descomptat que el banc central dels EUA tornarà a pujar els tipus d'interès durant la reunió de juny. Els inversors també analitzaran el document per trobar claus sobre quan i de quina manera començarà la Fed a reduir el seu balanç que ha augmentat de manera desorbitada fins a 4,5 bilions de dòlars per fer front a la crisi financera.
A nivell empresarial, la cadena de distribució minorista Lowe’s cau un 7% després de presentar els seus resultats trimestrals, un nou exemple de les dificultats per les quals travessen els venedors tradicionals a causa de la creixent competència de les plataformes de venda online com Amazon.
L'atenció del mercat se centra també en el preu del petroli. Els analistes de Citi preveuen que el cru Brent es dirigeixi cap als 60 dòlars fins a final d'any si l'OPEP acorda estendre l'actual retallada de la seva producció altres nou mesos més, durant la reunió que celebrarà aquest dijous.
"L'empenta saudita cap a una extensió de nou mesos pot portar el Brent cap als 60 dòlars", afirmen els experts del banc nord-americà. No obstant això, afegeixen, si la retallada de producció acordat és de sis mesos, el preu del cru pot reaccionar a la baixa, al no complir les expectatives del mercat.
El preu del cru Brent puja lleugerament fins 54,30 dòlars i el del West Texas fins a $ 51,60, a l'espera també que es publiquin els inventaris setmanals de cru als EUA (s'espera una caiguda de 2,4 milions de barrils).
En altres mercats, l'euro puja un 0,04%, fins a 1,1187 dòlars, després de marcar dimarts un nou màxim anual als 1,1268 dòlars. Finalment, l'unça d'or cau un 0,3%, fins a 1.251 dòlars; i la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau lleugerament fins al 2,27%.
A nivell estratègic, Robert Schiller, premi Nobel d'Economia i molt respectat a Wall Street, ha afirmat que els inversors han de romandre comprats i no vendre les seves accions perquè el mercat alcista, segons la seva opinió, pot continuar durant anys i oferir rendibilitats del "50 %".