Els inversors també estaran pendents de l'informe d'ocupació del novembre, que sortirà divendres
Wall Street puja aquest dilluns, amb el Nasdaq superant l'1% i l'S&P 500 fregant-lo, mentre que el Dow Jones és el que menys es revalora. Tot això després de la patacada de divendres per les informacions que van sorgir de la nova variant del coronavirus, òmicron. Els inversors es queden pendents també de l'informe d'ocupació del novembre, que es publicarà divendres.
La renda variable dels EUA va acabar amb fortes caigudes divendres, sent la pitjor jornada per al Dow Jones des de començament d'any. Tot i això, la dura correcció no ha enfosquit el bon 2021 que estan tenent els tres índexs novaiorquesos, amb alces acumulades del 14% per a l'industrial, del 22% per a l'S&P 500 i del 20% per al Nasdaq, sense comptar els canvis de aquest dilluns.
"No veiem que òmicron sigui una raó per a caigudes persistents" al mercat, asseguren des de Berenberg, els analistes del qual afegeixen que "les onades de la pandèmia han durat fins ara normalment de dos a tres mesos. Amb el temps, les taxes més grans de vacunació i l'augment de les taxes d'immunitat derivades de la propagació (...) entre els grups d'edat més joves haurien d'aplanar la corba i, finalment, aturar la marea d'infeccions de delta i òmicron”.
"En un moment de màxima tensió pels nous temors aixecats per la variant òmicron, la caiguda històrica del petroli, la caiguda dels sectors relacionats amb la pandèmia o l'alça de la volatilitat, en un context en què els temors arribaven del costat de la inflació i el creixement, comentem que, passi el que passi, l'important segueixen sent els fluxos", assenyala Javier Molina, analista d'eToro. "I resulta que els inicis de setmana ja s'estaven produint aquestes sortides de diners de renda variable global", sentencia.
Per part seva, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) veu probable que la variant òmicron de la Covid se segueixi propagant i suposa un risc global "molt alt", segons ha advertit aquest dilluns. Els augments de les infeccions per Covid causats per la variant podrien tenir "greus conseqüències" per a algunes zones. Tot i això, en altres declaracions a CNBC, l'OMS ha assenyalat que la variant Delta segueix sent la responsable de la major part de les infeccions actuals a nivell mundial.
Al pla macroeconòmic, s'espera que l'informe d'ocupació del novembre que es coneixerà divendres que ve mostri un creixement sòlid. Abans, dimecres, la consultora ADP publicarà el seu propi estudi que serveix de referència avançada a la dada oficial.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, Twitter és la protagonista de la jornada. Jack Dorsey ha anunciat la seva dimissió com a CEO de la companyia. Abans, CNBC ja havia avançat la seva possible renúncia, provocant que els títols es disparessin a l'obertura a prop de l'11%. Després d'això, a mitja jornada, les accions han estat suspeses de cotització. Parag Agrawal el substituirà al càrrec.
Els valors relacionats amb les vacunes es disparen, com ara Moderna, més d'un 10%. Ja divendres es va catapultar un 20% després de les notícies sobre la variant òmicron. Precisament la companyia ha anunciat que podria tenir la seva vacuna contra aquesta nova mutació a principis del 2022.
Per la mateixa raó, les companyies aèries van ser protagonistes, però pel costat negatiu. Aquest dilluns pugen més d'un 1% tant United Airlines com Delta Air Lines i American Airlines.
En altres mercats, el petroli rebota aquest dilluns (barril Brent: +5,42%, 76,66 dòlars; barril WTI: +6,37%, 72,50 dòlars) després de la caiguda de divendres, quan va perdre al voltant de 10 dòlars per barril davant el temor que la nova variant de la Covid debiliti la demanda.
A més, l'euro es deprecia un 0,45% i canvia als 1,1266 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,06%, fins als 1.789 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,553%. Finalment, el bitcoin es revalora un 4,31%, fins als 57.300 dòlars.