Wall Street puja davant l'esperança que òmicron suposi el final de la pandèmia

Els inversors descompten que provocarà menys restriccions en el futur

C. Vidal / M. Campillo
Bolsamania | 23 des, 2021 16:01
ep archivo   march 20 2020   new york stock exchange on wall street
Natan Dvir - Archivo

Wall Street registra suaus alces després del rebot de les dues últimes jornades, que ha apropat l'S&P 500 un altre cop als seus màxims històrics. Els inversors segueixen comprant malgrat l'expansió de la variant òmicron, ja que diversos estudis han compartit que els efectes són menys greus que els causats per la variant delta, encara que sigui més contagiosa.

Els inversors descompten que l'extensió d'òmicron pot llastar el creixement dels Estats Units durant el primer trimestre, però alhora anticipen que una variant menys greu és el pas següent perquè la pandèmia de Covid-19 no causi restriccions econòmiques en el futur.

"Diversos estudis al Regne Unit, Dinamarca i Sud-àfrica han confirmat que òmicron causa menor risc d'hospitalització que delta, encara que això no significa que no pugui col·lapsar els sistemes hospitalaris, a causa del seu alt nivell de transmissió", expliquen els experts de Danske Bank. Però, de moment, els inversors prefereixen veure el got 'mitjà ple', cosa que justifica l'optimisme dels últims dies.

Recordem que les borses mundials no obriran fins dilluns que ve, ja que tanquen aquest divendres per Nadal. "Una variant més infecciosa, però menys perillosa té el potencial d'eventualment posar fi a la pandèmia, ja que la immunitat col·lectiva podria assolir-se de manera més àmplia sense aclaparar els sistemes hospitalaris", expliquen des del banc danès.

"Des del punt de vista de l'economia, un escenari com aquest implicaria una menor necessitat de restriccions severes i una activitat econòmica més normal, fet que conduiria a una relaxació eventual dels colls d'ampolla del costat de l'oferta, així com a una normalització dels patrons de consum", afegeixen.

Això no obstant, això pot no ser així a tots els països. Per exemple, la Xina ha confinat la ciutat de Xian, de 13 milions d'habitants, a causa de l'expansió del virus. La política de 'tolerància zero' amb la Covid del govern xinès pot suposar més confinaments en el futur i crear problemes a les cadenes de subministrament, cosa que de moment no ha descomptat el mercat.

El Banc Mundial va retallar aquest dimecres la previsió de creixement per a la Xina el 2021 i va anticipar riscos a la baixa per estimar un avanç del PIB del 5,1% el 2022. Un aterratge brusc del gegant asiàtic seria una mala notícia per al proper any.

LA INFLACIÓ PCE

En tot cas, la volatilitat ha baixat i els inversors es mostren ara més optimistes. A l'agenda econòmica, s'han publicat diversos indicadors. El primer, la inflació preferida de la Fed, el deflactor del consum privat subjacent, que ha pujat al novembre fins al 4,7% en taxa interanual, davant del 4,2% d'octubre i el 4,5% calculat pels experts. D'aquesta manera, ha crescut al ritme més alt en 32 anys.

"Seguirà pujant els propers mesos, assolint un màxim de gairebé el 5,1%-5,2% al març. Els efectes de base favorables i -esperem- la disminució de la pressió sobre els preus dels vehicles començaran a reduir-la" , diuen des de Pantheon Macroeconomics.

ATUR SETMANAL I BÉNS DURADORS

Així mateix, les peticions setmanals d'atur s'han mantingut a 205.000, sense canvis respecte a la dada de fa set dies i les previsions de consens.

"La història principal no ha canviat: la tendència de les sol·licituds és molt baixa i continua caient, perquè l'augment de la demanda alleuja la pressió sobre les empreses", diuen els experts de l'entitat.

A més, les comandes de béns no peribles de novembre han despuntat fins al 2,5%, des del 0,1% anterior i davant l'1,6% calculat pels experts. L'informe reflecteix que hi ha hagut un gran pes del transport, en aquest sentit, ja que la taxa que exclou els béns d'aquest sector és del 0,8%, davant del 0,3% de l'última actualització.

"Esperem xifres més sòlides al desembre, però reduïm una mica les nostres previsions pel fet que l'onada d'òmicron sembla estar afectant la despesa als restaurants", sentencien els experts de Pantheon Macroeconomics.

A més, al llarg de la tarda es publicarà l'índex de confiança del consumidor, elaborada per la Universitat de Michigan.

L'S&P 500 SEGUEIX EXULTANT

Per anàlisi tècnica, la correcció dels últims dies ha encaixat totalment dins dels paràmetres normals a les borses. L'S&P 500 va marcar un mínim aquest dilluns als 4.531 punts, encara que aquest dimarts va tancar als 4.649 punts, molt a prop ja del seu màxim històric dels 4.743.

"Mentre l'S&P 500 respecti els 4.495 punts, aquí no ha passat res", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "El suport que cal respectar el trobem als mínims de la sessió del 3 de desembre", afegeix aquest expert.

Per tant, només si l'índex perd aquest nivell de preus, confirmaria una figura baixista en forma de 'doble sostre' que obriria la porta a un nou tram correctiu per al principal indicador mundial. "Un cop més, quan s'acosta el mal temps, Wall Street és el que millor aguanta el tipus", conclou el nostre expert.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, Elon Musk, conseller delegat de Tesla, ha dit que "gairebé ha acabat" amb la venda d'accions que va prometre a Twitter. Després, les accions de la companyia pugen un 0,3%.

D'altra banda, Novavax ha publicat que la vacuna ha demostrat "una àmplia reactivitat creuada contra òmicron i altres variants circulants, amb respostes que van augmentar després d'una tercera dosi als sis mesos".

En altres mercats, el barril de petroli West Texas puja un 0,11% fins als 72,87 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,23% i canvia als 1,1297 dòlars. I l'unça d'or avança un 0,27%, fins als 1.807 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,484%. Finalment, el bitcoin baixa un 0,7%, fins als 48.625 dòlars.

contador