La incertesa sobre la variant del Covid i el 'tapering' accelerat centren l'interès
Wall Street puja amb ganes després d'un començament de sessió en mixt i amb la tecnologia com a gran perjudicada, que ara es recupera. El Dow Jones lidera les alces i és a menys de 100 punts dels seus màxims històrics. Tot això després del tancament baixista de dimecres, que es va produir el dia durant el qual es va conèixer el primer cas de la variant òmicron de la Covid-19 als Estats Units. La incertesa sobre aquesta nova soca, juntament amb el to més agressiu de la Reserva Federal (Fed) sobre la inflació i la retirada d'estímuls, ha provocat un repunt de la volatilitat a la renda variable nord-americana.
Així, l'índex VIX, que mesura la volatilitat de les accions, ha pujat amb força fins a nivells de 30 punts, màxims des del gener, fet que anticipa un mercat més nerviós durant les properes setmanes. En aquest sentit, segons publica Bolsamanía dijous, els experts de Barclays aventuren que "és probable que es produeixin més caigudes a finals d'any enmig de titulars negatius".
Tot i això, consideren que una menor complaença és bona, alhora que subratllen que els mercats i l'economia mundial semblen més ben preparats per manejar l'impacte del virus. Així, segueixen sent "constructius" per al 2022 i aconsellen "comprar amb les caigudes".
LA FED ACCELERARÀ EL TAPERING
Després dels comentaris de Powell sobre la inflació, els analistes ja anticipen que la Fed duplicarà el ritme del tapering i retallarà les compres mensuals d'actius en 30.000 milions de dòlars, enfront dels 15.000 milions de dòlars anunciats a principis de novembre.
Així, les previsions del mercat sobre la primera pujada de tipus als Estats Units s'han avançat encara més. Els futurs sobre els fons federals ja atorguen un 46% de possibilitats al fet que es produeixi una primera pujada de tipus el maig del proper any.
A l'agenda econòmica, s'han publicat les dades setmanals d'atur, que mostren un petit repunt fins a 222.000 peticions d'atur. Puja respecte al mínim marcat fa set dies, situat a les 194.000 sol·licituds, encara que es queda per sota de les previsions de consens, que esperaven que arribés a les 240.000.
Pel que fa a les peticions contínues d'atur, aquestes han cedit la barrera dels 2 milions, xifra que esperaven els analistes per a l'actualització d'aquest dijous. L'indicador ha arribat a les 1,96 milions de sol·licituds, enfront de les 2,06 de la setmana anterior.
Tot i això, l'atenció dels inversors està posada en les xifres d'ocupació del novembre, que es publiquen aquest divendres. S'espera la creació de 550.000 llocs de treball i una pujada mensual dels salaris del 0,4%. També serà rellevant l'evolució de la taxa de participació al mercat laboral, que actualment es troba al 61,7%.
Sobre la pandèmia de Covid-19, els EUA es plantegen noves mesures per contenir l'avenç de la nova variant òmicron. Durant la jornada, està previst que l'Administració Biden anunciï noves regles per als viatgers que entrin al territori nord-americà.
ANÀLISI TÈCNICA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, el Nasdaq "s'ha deixat un 5% en molt poques sessions, però la tendència alcista no s'ha vist amenaçada gens ni mica", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
Encara que aquest expert afegeix que, a curt termini, l'índex tecnològic ha dibuixat una figura baixista en forma de cap i espatlles, l'objectiu de la caiguda apunta cap als 15.200 punts.
A nivell empresarial, el regulador de l'aviació de la Xina ha autoritzat aquest dijous la tornada al vol del Boeing 737 Max, el model suspès a tot el món després de dos accidents mortals. Les accions de la companyia es disparen més del 4%.
D'altra banda, Apple ha informat a alguns dels seus proveïdors que la demanda dels nous iPhone13 podria patir un alentiment, tal com publica Bloomberg. Les previsions anteriors apuntaven que l'objectiu de producció inicial es recuperés el 2022, però ara afirma que es podria no materialitzar-se. Així, Apple es deixa un 2%.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,46%, fins als 63,96 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,21% i canvia a 1,1343 dòlars. A més, l'unça d'or baixa un 0,4%, fins als 1.777 dòlars, i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,426%. Finalment, el bitcoin retrocedeix un 0,33%, fins als 56.799 dòlars.