L'abundant agenda macro també marcarà la setmana
Wall Street cotitza amb guanys moderats aquest dilluns després de posar fi a una setmana mixta, liderada per les compres del Nasdaq, que mira màxims històrics, igual que l'S&P 500. Els inversors afronten una recta final d'octubre que estarà marcada pels resultats de les 'big tech' i infinitat de dades macro, a mesura que comença el 'compte enrere' per a les eleccions presidencials dels EUA.
Cal recordar que, a causa del canvi d'hora a Espanya i que els Estats Units ho realitzaran d'aquí a una setmana, la diferència horària amb Wall Street es redueix una hora. Per tant, l'obertura del mercat s'ha produït a les 14.30 hores i el tancament serà a les 21.00 fins al proper 3 de novembre.
"No té mal aspecte pel que fa a les borses, amb tendència a rebotar si la intensíssima macro d'aquesta setmana i la política nord-americana preelectoral ho permeten. Tret de l'inesperat, el mercat podria animar-se una mica, però seguirà tens fins a dos desenllaços (macro i eleccions).
En aquest sentit, per a Manuel Pinto, analista de mercats, els inversors cotitzen una victòria de Trump. "Els preus dels bons del Tresor s'han enfonsat a l'últim mes, ja que la fortalesa de l'economia posa en dubte fins a quin punt la Fed retallarà els tipus d'interès durant els propers mesos. Les eleccions presidencials han augmentat la incertesa, i alguns inversors especulen que una victòria de Donald Trump impulsarà els rendiments a l'alça, per l'expectativa que les retallades d'impostos i aranzels avivaran les pressions inflacionàries i mantindran els tipus elevats".
Pel que fa a l'agenda macro, comptarà amb referències destacades com l'enquesta d'ofertes d'ocupació i rotació laboral JOLTS de setembre (dimarts); dades d'ocupació del sector privat d'ADP (dimecres); les peticions setmanals de desocupació (dijous); o l'informe d'ocupació oficial d'octubre (divendres).
Però, a banda de totes aquestes cites, el mercat també estarà molt atent a la publicació del PIB del tercer trimestre dels Estats Units (dimecres); i, sobretot, al deflactor de consum PCE, la mesura d'inflació preferida de la Reserva Federal (Fed).
Això, en un moment en què diversos membres del banc central nord-americà han advocat per continuar retallant els tipus d'interès, però a un ritme més moderat, cosa que ha disparat fins al 96,8% les possibilitats d'una baixada de 25 punts bàsics a la reunió de novembre.
"Les dades econòmiques dels EUA que es publicaran aquesta setmana seran fonamentals per al proper moviment del FOMC. Actualment, hi ha 24 punts bàsics de retallades de taxes descomptades per a la reunió de la setmana que ve, i el mercat està convençut que la Fed baixarà els tipus immediatament després de les eleccions”, afirma Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'S&P 500
L'S&P 500 torna a atacar màxims de tots els temps. "El seu aspecte tècnic no pot ser millor després de dibuixar els mínims d'agost. Des d'aleshores s'ha revalorat més d'un 14% i ha pujat sanejant cada impuls. Després de recolzar-se als 5.760 punts sembla que està tot disposat perquè puguem veure una extensió de les pujades", indica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Un tancament per sobre dels 5.878 punts deixaria el selectiu nord-americà en pujada lliure amb el camí obert perquè puguem veure una extensió de les pujades fins al nivell dels 6.000 punts. No veurem una complicació tècnica mentre es mantingui cotitzant per sobre dels 5.674 punts, mínims de la darrera correcció", afegeix l'expert.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, la temporada de resultats agafa força aquesta setmana amb els comptes de les grans tecnològiques com Alphabet (dimarts); Microsoft i Meta (dimecres); Apple i Amazon (dijous).
"Aquesta setmana, cinc de les set empreses del grup dels '7 Magnífics' presentaran els seus resultats i s'espera que anunciïn un creixement dels seus guanys del voltant del 20%", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
"Les valoracions, especialment dels grans valors tecnològics, són molt exigents, cosa que situa el 'llistó dels seus resultats' molt elevat. És per això que els inversors estaran molt atents al que diguin totes aquestes companyies sobre les seves expectatives de resultats a mitjà termini, la qual cosa entenem determinarà com reaccionen les cotitzacions d'aquests valors després de la publicació de les seves xifres trimestrals", afegeixen a Link Securities.
També ha estat noticia Boeing, que ha anunciat una venda d'accions per valor de 19.000 milions de dòlars. El fabricant d'avions nord-americà preveu destinar els beneficis per a fins corporatius generals, que poden incloure, entre altres coses, el pagament de deute, addicions al capital de treball, despeses de capital i finançament i inversions a les filials de la companyia. La companyia cau un 1,3% a la borsa.
Al costat de les pujades, McDonald's rebota un 2% després que la multinacional assegurés que les seves populars hamburgueses Quart de lliura tornarien aquesta setmana a prop de 900 restaurants dels quals havien estat eliminades després del brot d'E. coli.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 6,32% (67,25 dòlars) i el Brent perd un 6,01% (71,49 dòlars) després de l'atac limitat d'Israel a l'Iran, que ha evitat instal·lacions petrolieres. "Si bé la cautela podria seguir present al mercat a causa de la possibilitat que es reprenguin les hostilitats, la perspectiva immediata sembla més estable. La relaxació de les preocupacions geopolítiques podria generar més pressió a la baixa sobre els preus mundials del cru", comenta George Pavel, director general de Capex.com a l'Orient Mitjà.
Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,23% (1,0818 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,16% (2.750 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 4,242% i el bitcoin guanya un 1,90% (68.906 dòlars).