Wall Street perllonga el seu gran ral·li a la calor de l'optimisme entre els EUA i la Xina

Les negociacions comercials es veuen imbuïdes d'un renovat positivisme

Sergio García
Bolsamania | 18 gen, 2019 15:57 - Actualitzat: 18:23
New York Stock Exchange, markets, traders, USA, stocks, shares, Wall Street. Photo: Pete Bellis

DOW JONES

43.750,860

22:56 14/11/24
-0,47%
-207,33

Wall Street registra guanys superiors al 0,5% després del renovat optimisme comercial entre la Xina i els Estats Units, que permet a la Borsa de Nova York prolongar el seu gran rebot des dels mínims anuals de 2018, marcats el passat 26 de desembre als 2.346 punts, en el cas de l'S&P 500. El principal indicador mundial cotitza als 2.653 punts, un 13% per sobre dels mínims de l'any passat, marcats fa menys d'un mes.

A l'àmbit empresarial, el gran protagonista aquest divendres és Tesla. El fabricant de cotxes elèctrics ha anunciat que acomiadarà el 7% de la seva plantilla per la fabricació del Model 3, mentre segueix immersa en aconseguir la rendibilitat com a companyia. Les seves accions cauen un 6%.

A més, Netflix cau lleugerament després de publicar ahir a la nit els seus resultats del quart trimestre, que van superar les previsions en línies generals. No obstant això, els seus títols no els han descomptat de forma positiva sobretot perquè acumulen un rebot superior al 50% des dels mínims de desembre.

Durant la setmana que ve, fins a 73 companyies de l'S&P 500 presentaran els seus resultats. Destaquen sobretot les xifres d'IBM i Travelers (dimarts), Ford, Procter & Gamble i Intel i Starbucks (dijous).

OPTIMISME XINA - EUA

Per la seva banda, aquest dijous TWSJ publicava que l'Administració Trump havia ofert reduir els seus aranzels sobre la Xina, cosa que el mercat i els inversors han pres com un nou senyal positiu de les negociacions comercials entre les dues majors economies del món.

Pel que sembla, el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, ha ofert a la delegació xinesa rebaixar els aranzels imposats durant els últims mesos a canvi que el govern de Pequín al seu torn faci concessions sobre el sector tecnològic. Link Securities afirma que aquest oferiment "compta amb l'oposició del representant comercial dels EUA i líder de l'equip negociador, Robert Lighthizer".

En la seva opinió, és "complicat que aquest plantejament acabi tirant endavant, encara que sí que creiem que només el fet que part de l'equip negociador nord-americà plantegi la possibilitat de donar marxa enrere en algunes de les mesures adoptades per pressionar la Xina és positiu i torna a demostrar que el govern dels EUA va de debò en la seva intenció d'arribar a un acord amb la Xina a l'àmbit comercial".

A més, s'ha confirmat que el principal negociador de la Xina, el vice primer ministre Liu He, viatjarà a Washington a finals d'aquest mateix mes per continuar les negociacions. La visita d'He està prevista per al 30 i 31 de gener, de manera que els inversors estaran molt pendents d'aquesta trobada.

Per si això fos poc, s'ha publicat que la Xina ha ofert als EUA reduir a zero el dèficit comercial nord-americà mitjançant un augment de les importacions de productes nord-americans en un bilió de dòlars durant els pròxims sis anys. Els guanys han augmentat a les borses després d'aquesta notícia.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A nivell macroeconòmic, la producció industrial de desembre als EUA ha pujat un 0,3%, per sobre del 0,2% esperat. Encara que la dada de novembre s'ha revisat fins al 0,4% des del 0,6% publicat inicialment.

D'altra banda, els inversors han passat per alt la forta caiguda de l'índex de confiança dels consumidors de la Universitat de Michigan, fins A 90,7 al gener des de 98,3 el desembre, molt per sota de la caiguda esperada fins a 97,5 anticipada pel consens.

"La caiguda va ser motivada per una sèrie de problemes, com el tancament parcial del govern, l'impacte de les tarifes i la inestabilitat als mercats financers, la desacceleració global i la falta de claredat sobre les polítiques monetàries", ha assenyalat Richard Curtin, economista en cap de l'enquesta.

Al mercat de matèries primeres, el petroli recupera terreny després que l'OPEP hagi ratificat les seves retallades de producció. El barril West Texas repunta un 1% fins als 52,60 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro es deprecia lleugerament un 0,04%, fins als 1,1388 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,76%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys es manté al 2,57%.

contador