Wall Street marca màxims anuals i l’IBEX aguanta els 9.000 punts

Els mercats viuen aquest divendres la primera quàdruple hora bruixa de l’any

César Vidal
Bolsamania | 18 mar, 2016 14:50 - Actualitzat: 17:31
WallStreet-1

Compres moderades per a l'IBEX, que aguanta els 9.000 punts, i també per a Wall Street. Els índexs de Nova York cotitzen en màxims anuals gràcies a una nova pujada del preu del petroli i a la normalització de les condicions financeres a escala mundial.

En aquest sentit, José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya, es pregunta si el sistema monetari internacional està funcionant malament. «Hi ha diversos factors que cal considerar», explica.

1. Malgrat la crisi es mantenen problemes estructurals en moltes economies que les porten a mantenir elevats desequilibris exteriors... Els ajustos observats en molts casos responen més aviat al deteriorament de la demanda (en part, cíclica) que no pas a un canvi estructural.

2. La importància d'una moneda o unes monedes de reserva mundial que condicionen la política econòmica de la resta dels països.

3. La interrelació entre les economies comporta episodis més freqüents d'inestabilitat financera.

4. Quan els riscos derivats del sistema financer bancari s'han limitat, creixen els riscos derivats del sector financer no bancari.

5. Les polítiques monetàries expansives extremes aplicades pels principals bancs centrals comporten una elevada incertesa de futur no només en termes de sostenibilitat, sinó també en cas de retirada.

La seva conclusió és que «els reptes als quals ens enfrontem a escala mundial són en certa mesura resultat dels punts anteriors: necessitem créixer, lluitar contra la desigualtat, enfocar el creixement a la Xina, canviar el model d'exportació en matèries primeres de moltes economies emergents i la manera com ens enfrontem a la discrepància potencial futura en política monetària».

QUÀDRUPLE HORA BRUIXA ALS MERCATS

«Aquest divendres vencen les opcions i els futurs sobre índexs i accions tant a Europa com a l'altre costat de l'Atlàntic, la qual cosa sol comportar una jornada de forta volatilitat, o això és el que els agrada dir a gran part dels mitjans econòmics especialitzats i a molts analistes.

»És cert que hi ha venciments més volàtils que altres, però en general diria que el que els caracteritza és un increment més destacat del volum de contractació i no tant la volatilitat. Volum que, d'altra banda, es comença a notar des de principis de setmana i que, a poc a poc, sol anar augmentant a mesura que s'aproxima el venciment.»

En l’àmbit econòmic, la confiança del consumidor del mes de març, elaborada per la Universitat de Michigan, ha baixat de 91,7 a 90, amb la qual cosa s’ha situat per sota dels 92,2 punts esperats.

EMPRESES: APPLE POT PATIR DIMISSIONS EN BLOC

La guerra que enfronta Apple contra l’FBI i el Departament de Justícia dels Estats Units continua el seu curs, i el 22 de març tots dos bàndols hauran de veure's les cares per intentar arribar a un acord. Mentrestant, empleats de la companyia manifesten la seva negativa a crear portes del darrere en el sistema de seguretat i amenacen de dimitir en bloc.

ALTRES MERCATS

Els futurs del barril de cru Brent pugen un 1,4%, fins a 42,78 dòlars, al NYMEX.

Els bons del Tresor a 10 anys pugen 3/32 dòlars; la rendibilitat cau fins a l'1,886%.

L'euro cau un 0,3%, fins a 1,1283 dòlars.

contador