Un ral·li alcista tècnic es pot produir en qualsevol moment
Wall Street obre la sessió amb un rebot de l'1% després del tancament baixista de dilluns. L'S&P 500 va marcar un nou mínim anual en preus de tancament i el Dow Jones va tancar a mínims des del 2020 i va entrar al mercat baixista, en acumular una caiguda superior al 20% des dels màxims històrics de principis d'any.
Tot i això, el sentiment de mercat és tan negatiu que en qualsevol moment es pot produir un fort rebot tècnic que alleugi la forta sobrevenda de les borses a curt termini. Per exemple, el Nasdaq ja ha corregit un 33% des del seu màxim històrics de finals del 2021, així que no seria estrany que fos aquest índex el que liderés un ral·li durant les properes sessions.
El selectiu tecnològic s'ha desplomat fins als 10.800 punts, zona de suport molt propera als mínims anuals de juny, situats als 10.565 punts.
LA FED NO AFLUIXA EL SEU DISCURS
Mentrestant, la Reserva Federal (Fed) no afluixa el discurs agressiu contra la inflació. Loretta Mester, presidenta de la Fed de Cleveland, ha comentat que és millor “actuar ara de manera agressiva” per frenar la pujada dels preus i evitar una espiral inflacionista al futur.
Qüestionada sobre quan es podrà donar per controlada la inflació, ha assenyalat que "hauré de veure diversos mesos de caigudes a les lectures mensuals. Les il·lusions no poden ser un substitut de l'evidència convincent".
Per part seva, el president de la Fed de Chicago, Charles Evans, ha reconegut sentir certa aprensió davant la possibilitat que estiguin pujant els tipus d'interès amb massa rapidesa.
Els analistes de Generali Investments afirmen que "hi ha una probabilitat lleugerament superior al 50% que es produeixi una recessió als EUA al primer semestre del 2023, però l'absència de desequilibris a l'economia hauria de garantir que no duri gaire temps".
MORGAN STANLEY SEGUEIX NEGATIU
Morgan Stanley es reafirma en la visió negativa sobre les borses europees i mundials després d'actualitzar les seves previsions. El banc estima que els tipus d'interès nord-americans, els rendiments dels bons i el dòlar continuaran pujant, cosa que continuarà afectant les valoracions borsàries.
"Els nous objectius a desembre de 2022 són 0,93 per a l'euro/dòlar i 1,02 per a la lliura/dòlar. Aquestes noves previsions macro probablement exerciran una pressió més gran a la baixa a curt termini als mercats de renda variable europeus i mundials, que han estat especialment (inversament) correlacionats amb el dòlar aquest any”.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"L'S&P 500 cotitza al voltant dels mínims anuals després d'un mes i mig de caiguda a plom. Els alts nivells de sobrevenda i la proximitat a suports ens empeny a pensar en un rebot, encara que de moment no apreciem ni el més mínim senyal de fortalesa que ens ho confirmi", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Un tancament per sobre dels 3.715 punts confirmaria l'inici d'un repunt, encara que no serà de consideració, mentre que no confirma superar el nivell dels 3.900 punts. El mal moment actual dels mercats ens fa extremar la prudència, ja que no descartem que acabi abandonant els mínims anuals que presenta als 3.636 punts. Això ens faria pensar en una extensió de les caigudes fins al nivell dels 3.200 punts”.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,1% (77,64 dòlars) i el cru Brent, un 1,4% (85,29 dòlars), mentre l'euro s'aprecia un 0,06% (0,9612 dòlars). A més, l'unça d'or avança un 0,4% (1.640 dòlars) i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,83%. Finalment, el bitcoin rebota un 5% (20.209 dòlars).