El petroli baixa amb força davant la previsió que els EUA alliberin les seves reserves
Wall Street cotitza en vermell a l'última jornada d'un mes de març que ha estat molt volàtil per a la renda variable nord-americana (i mundial) a causa de la invasió russa d'Ucraïna. Tot i així, després de caure amb força durant els primers dies del mes, els índexs novaiorquesos van camí de tancar març amb forts guanys mitjans del 4%. Durant el trimestre, l'S&P 500 ha caigut al voltant del 3%, encara que cal recordar que va marcar un màxim històric el 4 de gener passat als 4.818 punts (ara cotitza a prop dels 4.600 sencers).
De moment, res no és capaç de tombar l'actual mercat alcista que va començar després dels mínims de la pandèmia, el març del 2020. Ni l'elevada inflació provocada per la Covid-19, que ha obligat la Reserva Federal (Fed) a canviar la seva política monetària i elevar els tipus d'interès, ni la guerra a Ucraïna, que ha disparat els preus de les matèries primeres, han estat capaços (de moment), de provocar un crac borsari (encara que les caigudes des de màxims han estat del 15% per a l'S&P 500 i superiors al 20% per al Nasdaq, taxa que implica una correcció molt destacada).
No obstant això, alguns inversors diuen que només és qüestió de temps que això passi, perquè la corba de tipus als Estats Units s'ha invertit en alguns trams, fet que anticipa una recessió durant els propers mesos.
En qualsevol cas, això no vol dir que calgui sortir corrents del mercat. Històricament, no. Perquè quan es dona la inversió de la corba, l'S&P 500 continua pujant, ja que és un avís de mitjà termini.
De mitjana, la recessió no apareix fins a sis mesos o un any després. I les borses solen tenir trams a l'alça de certa importància (un 15% de mitjana, segons JP Morgan). Això sí, fins que es produeix la gran correcció que, de mitjana, dona caigudes del 40% per a l'S&P 500. Per tant, cal ser conscient dels riscos, si un és al costat comprador del mercat.
EL PETROLI ES PREN UN RESPIR
En l'actualitat de la jornada, el petroli es pren un respir a les borses davant la possibilitat que Biden anunciï avui l'alliberament massiu de reserves per part dels Estats Units.
Alhora, la reunió de l'OPEP+ s'ha saldat amb l'augment esperat de 432.000 barrils diaris per al maig, una xifra una mica superior als 400.000 anticipats per tots els analistes encara que en línia amb allò que s'esperava.
El barril de cru West Texas cau amb força un 5,6% (101,76 dòlars) i el barril Brent retrocedeix un 5% (107,68 dòlars).
"Les borses avancen lleugerament, encara que la fiabilitat del rebot és molt reduïda. Les mesures per moderar els preus de l'energia tenen un efecte temporal, mentre que els danys del conflicte s'estendran durant un període llarg de temps, generant més inflació i una forta desacceleració del creixement", expliquen des de Bankinter.
LA INFLACIÓ PCE, DISPARADA
En aquest sentit, els inversors miren cap a una de les grans referències de la setmana: la dada d'inflació PCE als EUA, que mesura l'evolució de la despesa dels consumidors i és la mesura utilitzada per la Fed per calibrar les expectatives d'inflació.
El deflactor del consum PCE ha repuntat fins al 6,4% des del 6,1% al gener, i el PCE subjacent ha augmentat fins al 5,4% des del 5,2%. Els inversors descompten ja que la Fed apujarà els tipus en 50 punts bàsics al maig per contenir la inflació.
Alhora, s'ha conegut la dada de l'atur setmanal. Les peticions setmanals de desocupació han augmentat fins a les 202.000, des de les 188.000 de fa una setmana i les 197.000 previstes. Mentrestant, les sol·licituds contínues han caigut fins a les 1,3 milions, des de les 1,34 milions de fa una setmana i les 1,35 milions previstes.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, el Nasdaq 100 "ha confirmat, després de superar la resistència dels 14.340 punts, un doble sòl de llibre", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"No sabem si hi haurà o no un moviment en el Nasdaq 100 en forma de retrocés temporal al nou suport, abans resistència, dels 14.355 punts. Però si hi hagués, aquesta caiguda encaixaria absolutament dins dels paràmetres normals.
I si finalment la figura de tornada es compleix, llavors cal esperar que el ral·li en curs l'acabi portant cap a nivells de preu propers als 15.750 punts, com a objectiu de pujada mínim teòric”, afegeix aquest expert.
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,4% (1,1106 dòlars), mentre l'unça d'or ha baixat un 0,4% (1.930 dòlars). Finalment, el bitcoin repunta un 0,5% (47.316 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,332%.