Els inversors, pendents de la dada d'inflació i dels comptes dels bancs
Wall Street cotitza aquest dilluns amb lleugeres pujades després dels forts guanys de divendres passat, motivats per una mala dada d'activitat al sector serveis al desembre i una pujada dels salaris menor del que s'esperava als EUA, segons va mostrar l'Informe d'Ocupació del mes passat.
El mercat vol que l'enduriment monetari de la Reserva Federal es traslladi al més aviat possible a una desacceleració de l'activitat econòmica. Això provocarà debilitat al mercat laboral i permetrà a la Fed suavitzar la seva política monetària.
La gran pregunta que es fan ara tots els analistes és si realment ha descomptant el mercat una recessió als Estats Units o, almenys, una desacceleració econòmica pronunciada, que acabi afectant els resultats empresarials i afectant les valoracions borsàries.
Segons Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote, "si les pressions inflacionàries disminueixen amb un impacte negatiu mínim a l'ocupació, estaríem en un escenari 'rínxols d'or' (goldilocks) per a la Fed", ja que s'aconseguiria "reduir la inflació amb un aterratge econòmic suau".
DADA D'IPC I COMPTES DE LA BANCA
Aquesta qüestió haurà d'anar sent aclarida durant les properes setmanes, en base de les dades econòmiques i resultats corporatius que es vagin publicant. Així, les principals referències arribaran al final de la setmana, amb l'IPC del desembre als EUA (dijous) i els resultats dels grans bancs (JP Morgan, Citi, Bank of America i Wells Fargo) de divendres que ve.
Sobre els bancs, aquest dilluns s'ha publicat que Goldman Sachs acomiadarà 3.200 treballadors en resposta a una menor activitat prevista durant els propers mesos.
Així mateix, les accions de la cadena de grans magatzems Macy's estan registrant caigudes a l'entorn del 6% durant la sessió d'aquest dilluns, després que la companyia hagi reconegut l'existència de "pauses més pronunciades del previst" a la campanya nadalenca i pronostiqués dificultats per a l'any que comença relacionades amb la capacitat de despesa dels consumidors.
A més, altres companyies rellevants com BlackRock, Delta Air Lines i UnitedHealth Group també presentaran les xifres aquell dia.
"L'optimisme actual que mostren els inversors pot no durar gaire temps. És per això que no cauríem en la temptació de 'seguir' els mercats per por de perdre el tren (Fear of missing out; FOMO) i en mantindríem una estratègia prudent, mantenint una mica de liquiditat a les nostres carteres per aprofitar potencials retallades, que vindran, tant dels bons com de les accions", expliquen des de Link Securities.
"Veiem la temporada de publicació de resultats com un potencial focus de tensió per als mercats borsaris, ja que pensem que les estimacions de beneficis segueixen molt elevades", afegeixen aquests experts.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, el Dow Jones continua sent l'índex més en forma de Wall Street. Divendres passat, va oferir un "molt bon senyal després de polvoritzar resistències del curt termini" i va confirmar "un gir a la mitjana de 200 sessions", segons explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Sembla imminent que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 34.712 punts, màxims del desembre", afegeix aquest expert.
En altres mercats, el petroli rebota amb força després que la Xina hagi reobert la frontera amb Hong Kong aquest cap de setmana. El cru West Texas puja un 2,59% (75,68 dòlars) i el Brent avança un 2,38% (80,44 dòlars).
Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,68% (1,0716 dòlars) i l'unça d'or puja un 0,59% (1.880 dòlars). A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys escala fins al 3,58% i el bitcoin repunta un 1,56% (17.225 dòlars).