Els índexs novaiorquesos van camí de finalitzar una setmana de pèrdues
Wall Street estén les caigudes aquest divendres després de les fortes vendes de dijous i després que els inversors coneguessin un informe d'ocupació oficial que ha mostrat més refredament de l'esperat amb 114.000 noves nòmines. El mercat també descompta negativament els resultats d'Amazon i Intel.
"La publicació de les dades de les peticions d'atur als EUA, superiors al que s'esperava, i els índexs d'activitat del sector manufacturer (PMI i ISM), ambdós en territori de contracció, han alarmat els inversors, per la possibilitat que el retard per part de la Reserva Federal (Fed) a començar el procés de baixades de tipus d'interès pugui derivar en una recessió de l'economia nord-americana", analitzen des de Link Securities.
Per part seva, Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell, indica que "una economia que travessa una mala ratxa és un catalitzador perquè un banc central retalli les taxes i, amb sort, estimuli l'activitat. És probable que aquest procés de pensament sigui el principal tema de l'agenda de la Fed aquesta setmana després de les impactants dades econòmiques dels EUA que van incloure sol·licituds de desocupació més grans del que s'esperava i una contracció a la indústria manufacturera. La narrativa ha canviat de retallades de taxes que equivalen a bones notícies a retallades de taxes que signifiquen mesures per evitar la recessió".
Durant la darrera reunió de política monetària, la Fed va deixar els tipus d'interès sense canvis, encara que el seu president, Jerome Powell, va posar sobre la taula una retallada de tipus al setembre si les dades acompanyaven.
En aquest sentit, si bé el principal objectiu de la Fed continua sent tornar la inflació al seu objectiu del 2%, la seva atenció s'està desplaçant cap al mercat laboral, que s'ha suavitzat als darrers mesos.
Per això, totes les mirades han estat posades sobre la dada clau de la setmana: l'informe d'ocupació oficial, que ha sorprès a la baixa amb la creació de 114.000 nòmines al juliol, mentre que el consens esperava una relaxació menor, fins a 175.000 nous llocs de treball.
A l'hora d'analitzar aquestes xifres, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, assegura que "la pregunta veritable és ara si la Reserva Federal seguirà considerant això com una dada o una tendència de les dades".
"Si analitzem les xifres, ara queda molt clar que la Reserva Federal ha comès un altre error polític i que els tipus s'haurien d'haver reduït, i no queda temps. En altres paraules, ara els comerciants i inversors estan preocupats pels temors de recessió. Pel que fa als mercats de valors, una vegada que s'assenti la pols, les males notícies es poden convertir en bones notícies", detalla.
Al còmput setmanal, ia falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos van camí de finalitzar una setmana marcada per les pèrdues en què el Nasdaq es deixa un 0,9%, l'S&P 500, un 0,2% i el Dow Jones, un 0,6%.
APPLE, AMAZON I INTEL
A nivell empresarial, aquest divendres el protagonisme recau sobre Amazon, Apple i Intel, que van presentar ahir a la nit, després del tancament del mercat, els resultats trimestrals.
En el cas del fabricant l'iPhone, els seus títols pugen un 1,24% a Wall Street després de guanyar 21.448 milions de dòlars, xifra que suposa un increment del 7,9% en comparació amb els 19.881 milions aconseguits durant el mateix període de l'any anterior. Els ingressos també s'han elevat un 5% i han superat els pronòstics dels analistes.
En canvi, Amazon cau amb força (-9,73%) després de decebre tant amb els ingressos com amb la guia. El gegant del comerç electrònic ha obtingut un benefici net de 13.485 milions de dòlars, xifra que ha permès superar els 6.750 milions del segon trimestre de l'exercici anterior. Però els ingressos se situaven als 147.980 milions de dòlars, per sota dels 148.560 milions de dòlars anticipats.
Les vendes més acusades són per a Intel, que s'enfonsa un 27% en informar d'unes pèrdues de 1.610 milions de dòlars i anticipar que acomiadarà el 15% de la plantilla dins un pla de reducció de costos de 10.000 milions de dòlars.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,25% (74,55 dòlars) i el Brent retrocedeix un 1,96% (77,93 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,91% (1,089 dòlars), i l'unça d'or guanya un 1,10% (2.508 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa al 3,854% i el bitcoin suma un 2,67% (65.025 dòlars).