Wall Street estén les caigudes de dimarts: Deutsche Bank anticipa recessió als EUA

El discurs agressiu de Lael Brainard espanta els inversors

César Vidal / Álvaro Estévez
Bolsamania | 06 abr, 2022 16:24
ep la gobernadora de la fed lael brainard en un discurso pronunciado en octubre de 2019
RESERVA FEDERAL DE EEUU

Wall Street estén les caigudes després del tancament baixista de dimarts, provocat per les agressives paraules de la vicepresidenta de la Reserva Federal (Fed), Lael Brainard, sobre les futures pujades de tipus i la reducció ràpida del balanç.

DOW JONES
44.296,510
  • 0,97%426,16
  • Max: 44.323,95
  • Min: 43.871,63
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.204,55
22:46 22/11/24

Brainard, considerada una 'paloma' partidària d'una política acomodatícia i tipus baixos, va reforçar el discurs dur de la Fed per contenir els preus. "Actualment, la inflació és massa alta i està subjecta a riscos a l'alça. La Fed està preparada per prendre mesures més contundents si els indicadors i expectatives d'inflació indiquen que aquesta mesura està justificada".

Així, va anticipar que la reducció del balanç del banc central nord-americà "començarà al maig a un ritme accelerat", fet que va provocar un repunt en els rendiments dels bons fins a màxims des del juliol del 2019.

"En principi, el mercat espera que la Fed comenci per no reinvertir l'import dels bons que vencen, cosa que li permetria anar drenant la liquiditat del sistema de manera gradual, en línia amb el que va fer el 2017. No obstant, les declaracions de Brainard sembla que apunten a la possibilitat que la Fed opti fins i tot per començar a vendre part dels seus actius”, expliquen des de Link Securities.

Recordem que la inversió de la corba de tipus als EUA entre els bons a 2 i 10 anys és a prop de produir-se, i que quan això passava en el passat, l'economia nord-americana ha caigut en recessió durant els 6-18 mesos posteriors. En aquest sentit, els analistes de Deutsche Bank han anticipat que es produirà una recessió als EUA durant "el quart trimestre del 2023 i el primer trimestre del 2024".

Així, la referència fonamental de la setmana, les actes de la reunió de la Fed, celebrada el 16 de març i que es publicaran aquest dimecres a les 8 del vespre (hora espanyola), han quedat ja descomptades pel mercat, a causa de la claredat del missatge de Brainard. En qualsevol cas, els inversors buscaran més pistes sobre fins a quin punt està disposada la Fed a reduir el balanç.

En aquest sentit, la secretària del Tresor nord-americà Janet Yellen ha alertat aquest dimecres de les "enormes" repercussions econòmiques que tindrà la guerra d'Ucraïna als Estats Units i al món sencer. "Els efectes de la crisi estan augmentant les vulnerabilitats econòmiques a molts països que ja s'enfronten a una càrrega més gran del deute i a opcions polítiques limitades mentre es recuperen dels efectes de la pandèmia. Estem sent testimonis de la vulnerabilitat que suposa dependre d'una sola font de combustible o d'un sol soci comercial", ha assenyalat Yellen.

RÚSSIA REDOBLA LA SEVA OFENSIVA SOBRE MARIÚPOL

Sobre la guerra a Ucraïna, després de les matances de civils descobertes després de la retirada de les tropes russes de ciutats properes a Kíiv, que han provocat una dura condemna d'Occident, la Unió Europea va anunciar noves sancions a les importacions de carbó rus i estudia aplicar-ne més restriccions al gas i al petroli que arriba de Moscou.

Per part seva, el Kremlin ha redoblat la seva ofensiva sobre la ciutat estratègica de Mariúpol, amb l'objectiu de consolidar el seu domini sobre l'est d'Ucraïna. També s'espera que Putin reforci la seva presència a la regió del Dombàs. En aquests moments, sembla llunyà un alto el foc que posi fi a les hostilitats.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

D'altra banda, els confinaments massius decretats a la Xina per contenir l'onada de Covid-19 que afecta el gegant asiàtic estan creant nous colls d'ampolla als ports. Això provocarà tensions addicionals a la cadena de subministrament i suposarà una nova pressió addicional per a la inflació.

En altres mercats, el barril de cru West Texas repunta un 0,43% (102,40 dòlars), i el barril Brent rebota un 0,31% (106,97 dòlars), mentre l'euro s'aprecia un 0,20% (1,0925 dòlars). A més, l'unça d'or avança un 0,16% (1.930 dòlars). Finalment, el bitcoin es deixa un 2,17% (44.933 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,631%.

contador