Wall Street estén les caigudes amb la vista als mínims de juny i la 'guerra dels xips'

La Fed segueix reforçant la seva dura postura i el mercat reajusta les expectatives

Álvaro Estévez
Bolsamania | 01 set, 2022 16:11
wall street rojo
Alberto Sánchez

Wall Street segueix sense aixecar cap i inicia el mes de setembre amb una nova sessió a la baixa, la cinquena de forma consecutiva, després del mal tancament del mes d'agost.

DOW JONES
44.296,510
  • 0,97%426,16
  • Max: 44.323,95
  • Min: 43.871,63
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.204,55
22:46 22/11/24

La mala ratxa i el pessimisme instal·lat al mercat estan fent que els inversors revaluïn les seves perspectives i les seves posicions, alhora que s'obre un nou front a la guerra dels xips.

AMB UN ULL ALS MÍNIM DE JUNY

Agost ha estat un mes pèssim per al mercat nord-americà, amb els principals selectius nord-americans retallant més d'un 4% en pocs dies i esborrant els guanys aconseguits durant les setmanes anteriors. El dur discurs de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), a Jackson Hole, va eliminar completament l'escenari “optimista” dels que consideraven que la inflació havia tocat sostre als EUA i que provocaria que el banc central aixequés el peu de l'accelerador a mitjans del proper any. Res més lluny de la realitat.

Cada nova intervenció dels membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) no és sinó una nova constatació que en els plans de la Fed no està suavitzar la seva postura durant força temps. "Segons la meva opinió serà necessari pujar les taxes fins a una mica per sobre del 4% a principis de l'any que ve i mantenir-la allà. No n'hi ha prou que la Fed retalli l'objectiu de la taxa de fons federals l'any que ve", indicava ahir la presidenta de la Fed de Cleveland, Loretta Mester.

Per part seva, la presidenta de la Fed de Dallas, Lorie Logan, ha assenyalat en la seva primera intervenció en el càrrec que la seva prioritat número u és “restaurar l'estabilitat de preus”. A més, John Williams, president de la Fed de Nova York, ha dit que “necessitarem tenir una política restrictiva durant algun temps”. "No és una cosa que farem durant un curt període de temps i després a canviar de rumb", ha subratllat.

El mercat no només espera que la Fed augmenti en 75 punts bàsics el tipus d'interès de referència al setembre, sinó que també preveu que es posin a prova els mínims de les borses del juny, un mes històricament dolent per als índexs nord-americans. Així ho ha afirmat Liz Young, de SoFi, al programa Closing Bell de la 'CNBC', encara que l'experta ha reconegut que “alguna cosa hauria de ser materialment pitjor del que era el 16 de juny passat”, moment en el que van confluir diversos factors com ara unes revisions de les expectatives de resultats molt a la baixa.

"De moment, i a curt termini, els mercats de bons i accions europeus i nord-americans seguiran pressionats, encara que no descartem que es puguin produir repunts puntuals, sobretot atès l'actual nivell de sobrevenda que presenten molts d'aquests actius", assenyala Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.

El juny passat, el Dow Jones va perdre més d'un 7%, mentre que la retallada en l'S&P 500 va ser superior al 9% i encara més profunda en el cas del Nasdaq Composite, que es va desplomar per sobre del 10% al sisè mes de l´any.

NVIDIA, ATRAPADA AL FOC CREUAT

Continua l'escalada de tensió entre els Estats Units i la Xina, aquesta vegada al front tecnològic. L'Administració Biden ha pres la determinació de restringir a Nvidia la venda dels seus productes a la Xina i Hong Kong, davant, segons ha revelat la companyia, el risc que comporta que siguin utilitzats pels militars xinesos. L'Executiu nord-americà li hauria imposat un nou requisit de llicència per fer aquestes exportacions. El desenvolupador de xips precisa en una presentació realitzada davant de la Comissió de Borsa i Valors (SEC) que la prohibició afecta els seus xips A100 i H100, dissenyats per accelerar les tasques d'aprenentatge automàtic per a màquines. Aquesta situació, indiquen, podria interferir en la finalització del desenvolupament de l'H100, el xip insígnia de la companyia anunciat al començament d'any.

"El requisit de llicència també inclou qualsevol circuit integrat futur d'Nvidia que arribi a un rendiment màxim i un rendiment d'E/S de xip a xip igual o superior als llindars que són aproximadament equivalents a l'A100, així com qualsevol sistema que inclogui aquests circuits”, expliquen a la presentació.

Els títols d'Nvidia cauen amb força a Wall Street, per sobre del 5%. Des del començament d'any, la tecnològica ha perdut gairebé un 50% del seu valor.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'escena econòmica, aquest dijous s'han publicat les dades de peticions setmanals de desocupació als Estats Units, que han baixat lleument fins a les 232.000, la setmana del 26 d'agost, des de les 237.000 registrades als set dies previs, segons les dades publicats pel Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra s'ha situat per sota de les previsions del consens, que n'anticipaven 248.000. La dada és la més baixa des del mes de juny.

Així mateix, es coneixerà el PMI manufacturer d'agost, que s'espera que se situï als 52 punts després de la darrera lectura de 52,8 punts.

En altres mercats, el petroli continua caient. El West Texas cedeix un 2% i perd els 90 dòlars (87,72 dòlars), mentre que el cru Brent cau per sota dels 95 dòlars i cedeix un 2% (93,7 dòlars).

L'euro, per part seva, cau un 0,8% i s'intercanvia per 0,9976 dòlars. L'unça d'or perd un 1,08% fins als 1.707 dòlars i el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,2%.

Finalment, el bitcoin coqueteja amb els 20.000 dòlars, encara que en aquests moments cau per sota després de perdre un 1,44% (19.920 dòlars).

contador