Els inversors estan venent renda variable mentre la rendibilitat dels bons es dispara
Wall Street obre la sessió de divendres amb caigudes superiors a l'1% després del tancament baixista de dijous, en un mercat noquejat i dominat pels nervis a curt termini. Els inversors venen renda variable mentre la rendibilitat dels bons s'està disparant i l'euro marca mínims històrics de 20 anys contra el dòlar.
El temor de la recessió s'ha instal·lat a la ment dels operadors després de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) i el pessimisme és el sentiment dominant als mercats financers a nivell global.
"Desitjaria que hi hagués una manera indolora de deixar enrere la inflació, però no n'hi ha", va assegurar el president de l'organisme, Jerome Powell, dimecres passat.
Davant aquest panorama, George Brown, economista de Schroders, no dubta a afirmar que "és optimista pensar que es pot evitar una recessió i, al nostre parer, qualsevol possibilitat d'un aterratge suau s'ha esfumat. Creiem que serà necessària una recessió per controlar la inflació i preveiem que l'economia nord-americana es contregui al voltant de l'1% el 2023”.
GOLDMAN SACHS ES TORNA BAIXISTA
En aquest sentit, un dels bancs més influents del món, Goldman Sachs, s'ha tornat baixista amb Wall Street. Segons aquests experts, els tipus d'interès més alts als Estats Units que aplicarà la Fed per reduir la inflació provocaran valoracions borsàries més baixes.
"L'escenari de tipus d'interès més elevats que ara incorporem al nostre model de valoració admet una ràtio P/E (preu/benefici) de 15 vegades, i implica un objectiu de l'S&P 500 a final d'any als 3.600 punts; i previsions a 6 i 12 mesos als 3.600 i 4.000 sencers”.
Tot i això, aquests experts han afegit que "la bretxa de rendiment més estreta entre accions i taxes des de la pandèmia inclina encara més el balanç de riscos a la baixa".
Per això, consideren que "en un escenari d''aterratge forçós' de l'economia", com el que estan anticipant cada vegada més experts i que impliqui una recessió al proper any, "la bretxa de rendiment augmentaria i els objectius de l'S&P 500 a 3, 6 i 12 mesos serien 3.400, 3.150 i 3.750 punts”.
ECONOMIA I INTERVENCIÓ DE POWELL
A l'escena econòmica, s'han publicat les dades d'activitat PMI del sector serveis i del sector manufacturer. A les lectures 'flash' elaborades per S&P Global, n'han registrat 49,2 al setembre enfront del 43,7 d'agost, i 51,8 al setembre enfront del 51,5 d'agost, respectivament. Les xifres indiquen que l'activitat del sector privat als Estats Units ha caigut a un ritme més suau al setembre.
"Les pressions inflacionàries continuen sent elevades segons els estàndards històrics i, amb l'activitat comercial en declivi, les enquestes continuen pintant un panorama ampli d'una economia que lluita en un entorn estanflacionari", ha valorat Chris Williamson, cap de negocis economista d'S&P Global Market.
A més a més, està previst un discurs de Jerome Powell en una trobada amb diferents actors econòmics, encara que no se n'esperen declaracions sobre política monetària.
A nivell empresarial, Boeing ha estat multat amb 200 milions de dòlars per enganyar inversors sobre la seguretat del 737 MAX, que ha patit diversos accidents amb centenars de víctimes mortals.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
L'S&P 500, que s'ha desplomat més del 10% des de dimarts passat, ha cobert "el buit alcista que va deixar a mitjans del mes de juliol i s'acosta als mínims anuals dibuixats als 3.636 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"No veurem un senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota dels 3.900 punts, si bé la resistència clau del curt termini és als 4.119 punts", afegeix aquest expert.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 4% (79.81 dòlars) i el cru Brent cedeix un 3,7% (87,05 dòlars), mentre l'euro es deprecia un 0,8% (0,9757 dòlars) i marca mínims de 20 anys enfront del 'bitllet verd'.
A més, l'unça d'or baixa un 1% (1.664 dòlars) i la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa fins al 3,7%. Finalment, el bitcoin cedeix un 1,67% (19.011 dòlars).