Les matèries primeres registren forts guanys a causa de la guerra
Wall Street estén el rebot pendent de l'evolució de la guerra a Ucraïna i amb el preu del petroli disparat. Tot i la incertesa i la volatilitat, els índexs novaiorquesos estan aguantant bé l'escenari bèl·lic, ja que amb els guanys de dimecres, l'S&P 500 supera els 4.400 punts, força per sobre dels primers suports importants per anàlisi tècnica, situats a nivells de 4.200 punts, aproximadament.
Sobre Ucraïna, el ministre rus d'Afers Exteriors, Sergei Lavrov, ha ofert una roda de premsa amb periodistes estrangers en què ha quedat clar que Rússia vol negociar. Tot i això, el Kremlin només està disposat a un acord que reconegui totes les seves exigències sobre seguretat, que inclouen la desmilitarització completa d'Ucraïna.
A la pràctica, això suposa que la invasió continuarà fins que Moscou aconsegueixi enderrocar l'actual govern de Volodimir Zelenski. Rússia sap que compta amb un gran avantatge estratègic i no aturarà la invasió. Per tant, l'única sortida que li queda a Ucraïna és aguantar l'atac durant el major temps que pugui, perquè com més temps aguanti, més grans seran les presses del Kremlin per negociar.
Això no obstant, si el conflicte s'enquista, la pèrdua de vides humanes i els atacs a la població civil poden ser molt quantioses. Ara com ara, l'ONU calcula que ja s'ha produït el desplaçament d'un milió de persones.
En aquest context, aquest dijous hem conegut la dada de desocupació als Estats Units: les peticions setmanals van baixar fins a les 215.000 a la setmana del 26 de febrer des de les 233.000 registrades la setmana anterior, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. Aquestes xifres s'han situat lleugerament per sota de les previsions del consens, que anticipaven una caiguda fins a 225.000.
IMPACTE ALS MERCATS
L'impacte més directe de la guerra als mercats està passant en el preu de les matèries primeres. El preu del petroli ha marcat màxims de tots els temps per sobre dels 116 dòlars en el cas del West Texas, mentre que el cru Brent ha vorejat els 120 dòlars, encara que ara ha reduït el seu avenç. En cas del barril nord-americà, la reculada es xifra en un 1,23% (109,24 dòlars), mentre que el barril de referència a Europa es deixa un 0,76% (112,07 dòlars).
Altres matèries primeres com el gas natural a Europa també continuen disparades, igual que el pal·ladi, ja que Rússia concentra el 40% de la producció mundial i és un material clau per fabricar bateries de cotxes elèctrics. A més, les primeres matèries associades a l'agricultura, com el blat, el blat de moro o l'oli de gira-sol, també estan pujant de manera molt destacada.
Al mercat de divises, el dòlar torna a actuar com a actiu refugi, ja que l'euro es deprecia un 0,3% enfront del 'bitllet verd' (1,1086 dòlars). La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,877%, mentre que l'unça d'or puja un 0,45% (1,931 dòlars). Finalment, el bitcoin cau un 0,22% (43.708 dòlars).
En aquest escenari, la gestora Generali Investments Partners afirma que "els riscos s'inclinen cap a un augment més prolongat dels costos de l'energia, que pot amenaçar les perspectives de creixement i beneficis. Per tant, comprar les caigudes sembla prematur en aquest entorn tan volàtil", argumenten.
Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), va comentar aquest dimecres que el banc central seguirà endavant amb els plans d'apujar els tipus d'interès per contenir la inflació. Al març, va anticipar una pujada de 25 punts bàsics, però va afegir que "la pujada pot ser de 50 punts bàsics" durant properes reunions, si els preus no es moderen.