Wall Street es pren un respir després dels seus últims rècords abans de citar-se amb la Fed

La inflació i la política monetària de l'organisme centren l'atenció del mercat

César Vidal
Bolsamania | 15 jun, 2021 16:18
cbjamie dimon2 short1

Wall Street continua, una jornada més, amb signe mixt després que l'S&P 500 i el Nasdaq tanquessin aquest dilluns a nous màxims històrics. L'S&P acumula una pujada anual del 13,3%, mentre l'índex tecnològic, que ha recuperat terreny durant les últimes setmanes per la tranquil·litat al mercat de bons, puja un 10%.

DOW JONES
41.938,450
  • -1,63%-696,75
  • Max: 42.540,29
  • Min: 41.877,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.928,24
22:56 10/01/25

A l'agenda econòmica, les vendes minoristes del grup de control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, han baixat un 0,7%, gairebé en línia amb la caiguda del 0,6% anticipada. Les vendes excloent-ne automòbils, una altra variable molt seguida, van baixar un 0,7%, enfront de la pujada esperada del 0,2%.

A més, l'índex de preus de producció ha repuntat un 0,8% al maig, fins a arribar a una taxa interanual del 6,6%, un nou màxim de la sèrie. El consens anticipava una pujada del 0,6%, fins al 6,3% interanual.

"El desajust en curs entre l'oferta i la demanda continua alimentant les pressions sobre els preus, mentre que la influència dels efectes base després del col·lapse de la primavera passada probablement va aconseguir el seu punt màxim al mes passat", assenyalen els analistes de Capital Economics.

"Més enllà del soroll, els augments de preus al productor es desacceleraran a mesura que les restriccions d'oferta es relaxin i es recalibren a la demanda a la segona meitat de 202. Amb les expectatives d'inflació refredant i l'estímul fiscal desapareixent, continuem compartint l'opinió de la Fed que no estem entrant en un entorn d'espiral preus", afegeixen.

Finalment, la producció industrial de maig ha pujat un 0,8%, per sobre del 0,6% previst.

REUNIÓ DE LA RESERVA FEDERAL

Aquestes referències seran la bestreta del plat fort de la setmana: la reunió sobre política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed). El banc central més poderós del món publicarà el seu tradicional comunicat i, a més, actualitzarà les seves projeccions sobre l'economia i els tipus d'interès. A més, el seu president, Jerome Powell, oferirà una roda de premsa.

"És probable que la Fed comenci a discutir la senda de la reducció gradual (de les seves estímuls), i durant les pròximes reunions podria indicar el moment de la seva implementació", argumenten els analistes de JP Morgan, que anticipen que "la reducció començarà a principis de l'any que ve, tot i que els temors sobre la inflació no seguiran accelerant-se".

"Sens dubte", reconeixen, "és probable que la inflació es mantingui elevada en el futur pròxim, però el possible pic en la taxa interanual de l'IPC subjacent podria tenir lloc durant els propers mesos". Si bé esperen que la Fed reiteri la seva postura que la inflació és "transitòria", anticipen que "prendrà mesures cap a la normalització de la seva política monetària".

DIMON I GORMAN PREVEUEN MÉS INFLACIÓ

Sobre l'evolució de la inflació s'han pronunciat dos dels banquers privats més importants. El president i CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, ha comentat que el banc ha acumulat una posició de liquiditat per "aprofitar" les oportunitats d'inversió que sorgiran per una inflació més elevada.

"Tenim molt d'efectiu i capacitat i serem molt pacients, perquè hi ha moltes possibilitats que la inflació sigui més que transitòria" i obligui a la Fed a pujar els tipus d'interès, ha assenyalat Dimon. "Espero veure taxes més altes i més inflació, i estem preparats per això", ha afegit.

Per la seva banda, el CEO de Morgan Stanley, James Gorman, ha explicat que ell també creu que una inflació més alta pot ser duradora i que la Fed podria veure obligada a pujar els tipus abans del que s'esperava.

"La pregunta és: quan es mourà la Fed? Ha de moure's en algun moment, i crec que el biaix és més probable abans del que suggereixen les seves previsions", ha valorat Gorman.

A nivell empresarial, la Unió Europea i els Estats Units han arribat a un acord per posar fi a gairebé dues dècades de disputa pels respectius subsidis a Airbus i Boeing, els dos principals fabricants d'avions a nivell mundial.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,09%, fins als 71,65 dòlars. L'euro es deprecia un 0,01% i es canvia als 1,2117 dòlars, mentre l'unça d'or puja un 0,11%, fins als 1.868 dòlars. I la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja lleugerament fins a l'1,511%. Finalment, el bitcoin creix un 1,41%, fins als 40.204 dòlars.

contador