El Dow Jones puja un 18% aquest any, l'S&P 500, un 15% i el Nasdaq, un 23%
Compres moderades en Wall Street, que va tornar a tancar aquest divendres en nous màxims històrics. La fortalesa de la renda variable nord-americana és impressionant, ja que els records se succeeixen una setmana després d'una altra sense que es produeixi una correcció destacada des de fa mesos.
El Dow Jones, que cotitza ja per sobre de 23.300 punts, acumula una revaloració anual del 18%, mentre l'S&P 500 frega els 2.600 punts i avança ja un 15% el 2017. Per la seva banda, el Nasdaq cotitza per sobre de 6.600 punts i puja un 23% aquest any.
Tot això mentre continuem en plena temporada de resultats del tercer trimestre. Aquest dilluns és el torn de companyies 'menors' com Hasbro i Halliburton, però durant els pròxims dies presentaran els seus comptes gegants com McDonald's, General Motors i Caterpillar (dimarts), Coca Cola, Visa i Boeing (dimecres), Amazon, Alphabet, Microsoft, Intel, Twitter i Ford (dijous) i Exxon Mobil i Chevron (divendres).
Sobre les grans tecnològiques dels EUA, Peter Garnry, estrateg de Saxo Bank assenyala que "les expectatives són molt elevades després que el sector tecnològic nord-americà hagi pujat en borsa un 39% aquest any". Aquest expert afegeix que aquesta revaloració es basa en el fet que "el sentiment s'ha enfortit al llarg de l'any i els inversors veuen en aquest sector l'únic nínxol que ofereix un fort creixement d'ingressos i beneficis constant".
D'altra banda, Tesla és notícia perquè ha arribat a un acord per construir una fàbrica a la Xina i començar a produir els seus cotxes elèctrics directament al gegant asiàtic. Les seves accions pugen a prop del 2%.
En negatiu, General Electric cau a prop del 2% després que l'agència Standard & Poor's s'hagi situat en vigilància negativa la seva qualificació creditícia, després dels febles resultats operatius presentats pel gegant industrial divendres passat.
Una altra corporació del Dow Jones, Cisco Systems, és notícia perquè ha comprat el grup Broadsoft, especialitzat en serveis tecnològics a pimes, per 1.900 milions de dòlars.
DADES ECONÒMIQUES I RESERVA FEDERAL
A nivell econòmic, durant les properes sessions es publicaran dades importants, com els indicadors PMI de manufactures i serveis avançats d'octubre (dimarts), les comandes de béns duradors (dimecres) i sobretot el PIB del primer trimestre i la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan (divendres).
Sobre aquest últim indicador, els experts de Bankinter comenten que serà "feble" de manera transitòria "a causa dels huracans" de setembre. "Qualsevol xifra inferior al 2,3% faria mal a Wall Street", mentre que com més a prop se situï al 3%, "millor", afegeixen. La previsió del consens apunta a un creixement del 2,5%.
A més, l'interès del mercat se centrarà en possibles avenços sobre la reforma fiscal que impulsa l'Administració Trump i en la decisió del mandatari sobre qui serà el pròxim president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), el banc central més important del món.
Segons ha confirmat Trump divendres passat, els tres principals candidats són l'actual governador de la Fed, Jerome Powell, el cèlebre economista John Taylor i l'actual presidenta de l'organisme, Janet Yellen.
"Bé, com saben, he estat veient diverses persones, i la majoria de la gent creu que la decisió es troba entre dos: el senyor Taylor i el senyor Powell. Però també m'he reunit amb Janet Yellen, que m'agrada molt. Així que tinc tres persones les quals estic mirant, i hi ha altres més", va dir Trump a 'Fox Business'. La previsió és que anunciï la decisió abans d'iniciar el seu viatge per Àsia, el proper 3 de novembre.
Al mercat de divises, l'euro cau un 0,4%, fins a 1,1738 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,06%, fins a 51,80 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,3%, fins a 57,50 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,2%, fins a 1.277 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,39%.