El president de la Fed espera "més sorpreses" de la inflació als propers mesos
Wall Street s'ha capgirat i cotitza en positiu després d'una obertura baixista i després del rebot registrat aquest dimarts, que va servir per alleujar la supervenda extrema dels índexs novaiorquesos, però que no ha rebutjat les pors del mercat d'una recessió als Estats Units.
COMPAREIXENÇA DE POWELL
El protagonista de la jornada torna a ser el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que ha reconegut que "la inflació ens ha sorprès a l'alça" i ha avisat que "hi pot haver més sorpreses" en els propers mesos.
"Fer una política monetària adequada en aquest entorn incert requereix reconèixer que l'economia sovint evoluciona de manera inesperada. La inflació òbviament va sorprendre a l'alça durant l'últim any i podrien esperar-se més sorpreses", ha assenyalat el banquer central.
"Per tant", ha afegit, "haurem de ser àgils per respondre a les dades entrants i al panorama en evolució. I ens esforçarem per evitar agregar incertesa en allò que ja és un moment extraordinàriament desafiant i incert. Estem molt atents als riscos d'inflació i decidits a prendre les mesures necessàries per restaurar l'estabilitat de preus. L'economia nord-americana és molt forta i està ben posicionada per fer servir una política monetària més estricta”.
"Anticipem que els augments continus de tipus seran apropiats; el ritme d'aquests canvis seguirà depenent de les dades entrants i l'evolució de les perspectives de l'economia. Prendrem les nostres decisions reunió a reunió i continuarem comunicant el nostre pensament amb la màxima claredat possible", ha conclòs Powell.
POSICIONAMENT BAIXISTA
La volatilitat i els nervis segueixen instal·lats al mercat i la pressió negativa no afluixa de moment. En aquest sentit, els experts de Citi afirmen que “el posicionament baixista sobre futurs (d'índexs) va augmentar encara més a la setmana passada, a mesura que els mercats van continuar amb la venda massiva”.
Aquests experts afegeixen que "els inversors es van sumar a aquest posicionament i l'activitat setmanal de transaccions de futurs es va limitar predominantment a nous fluxos de curts, a mesura que les posicions baixistes antigues cada vegada són més rendibles".
Per la seva banda, Michael Wilson, estrateg en cap de Morgan Stanley als EUA, considera que l'S&P 500 necessita caure un altre 15% o 20%, fins a l'entorn dels 3.000 punts, perquè el mercat reflecteixi plenament la magnitud de la contracció econòmica. "El mercat baixista no s'acabarà fins que arribi la recessió o se n'extingeixi el risc d'una", assenyala.
FORTES CAIGUDES PER AL PETROLI
El petroli West Texas cau un 4% (104,81 dòlars) i el Brent baixa un 3,8% (110,31 dòlars) davant els plans de Joe Biden, president dels EUA, de retallar els costos dels combustibles.
S'espera que el mandatari demani dimecres que se suspengui temporalment l'impost federal de 18,4 centaus per galó sobre la gasolina.
Biden també es reunirà amb set companyies petrolieres sota pressió de la Casa Blanca perquè baixin els preus dels combustibles mentre obtenen beneficis rècord.
ANÀLISI TÈCNICA DEL DOW JONES
El Dow Jones “es mou en els mínims anuals i fa tan sols unes sessions es deixava un buit baixista, recordatori de la fortalesa actual de les vendes. Els alts nivells de sobrevenda ens fan pensar en un rebot, però quins preus hauria de superar?
El primer nivell de resistència és als 31.000 punts. Si aconsegueix superar aquests preus es llançarà a cobrir el darrer buit baixista que presenta als 31.392 punts”, explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Si aconsegueix anul·lar aquest buit, el més normal és que puguem veure una extensió de les pujades fins als màxims de l'altre buit baixista que va deixar als 32.272 punts, aquest mateix mes de juny. Aquests preus són molt importants i mentre que no aconsegueixi superar-los, hauríem d'extremar la prudència”, afegeix aquest expert.
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,2% (1,0505 dòlars). A més, l'unça d'or cau un 0,6% (1.826 dòlars); i el bitcoin baixa un 4% (20.190 dòlars).