Wall Street cotitza pla després de viure la pitjor jornada des del juny

Els inversors segueixen expectants davant de la postura de la Fed a Jackson Hole

Álvaro Estévez
Bolsamania | 23 ago, 2022 13:17 - Actualitzat: 15:58
ep archivo   wall street bolsa de valores
TWITTER - Archivo

Wall Street obra la jornada cotitzant pla després de les fortes pèrdues d'aquest dilluns, la pitjor sessió del mercat dels Estats Units des del juny.

DOW JONES
42.718,360
  • -0,64%-273,85
  • Max: 42.863,86
  • Min: 42.263,51
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.796,01
20:55 30/12/24
S&P 500
6.727,450
  • -1,22%-83,38
  • Max: 6.727,45
  • Min: 6.727,45
  • Volume: -
  • MM 200 : 5.544,01
00:00 27/12/24
NASDAQ 100
21.308,661
  • -0,77%-164,35
  • Max: 21.346,06
  • Min: 21.046,63
  • Volume: -
  • MM 200 : 19.477,11
20:55 30/12/24

Aquest dimarts, els inversors tenen la seva atenció posada a la bateria de dades macroeconòmiques que es coneixeran al llarg de la jornada, sense perdre de vista el conclave de Jackson Hole.

LA PITJOR JORNADA DES DE JUNY

Aquest dilluns, el Dow Jones va retrocedir un 1,91%, fins gairebé perdre els 33.000 punts, mentre que la caiguda va ser superior al 2% per a l'S&P 500 i el Nasdaq Composite. En el cas del major índex del món, l'S&P 500 va caure fins als 4.137,99, el nivell més baix des del 16 de juny; el selectiu tecnològic, per part seva, es va deixar un 2,55% per cedir fins als 12.381 punts, el pitjor dia del Nasdaq des del 28 de juny passat.

Les vendes de dilluns van ser generalitzades, i els 11 sectors de l'S&P 500 van tancar a la baixa, encapçalats pels descensos dels valors de tecnologia de la informació (-2,78%) i de consum discrecional (-2,84%).

“La història del creixement mundial està en ruïnes en aquests moments. Això és el que està pesant en la gana pel risc en aquest moment, ja que els Estats Units no poden continuar sent atractius mentre la resta del món s'ensorra”, assenyala Ed Moya, analista sènior de mercats a Oanda.

Lukman Otunuga, expert sènior de recerca a FXTM, creu que “als mercats financers es percep una forta sensació d'inquietud, ja que els inversors s'enfronten a la preocupació per la inflació, el nerviosisme per l'enduriment de la política monetària nord-americana i el temor de la recessió”. Aquest sentiment, assenyala Moya, seguirà colpejant el consum discrecional i els valors tecnològics, els més damnificats aquest dilluns.

Per la seva banda, Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, destaca que la fugida del risc per part dels inversors va afectar també els bons, que van caure amb força i els seus rendiments es van impulsar a l'alça. Això es deu, principalment, a l'elevat nivell de sobrecompra d'aquests (i de les accions), cosa que “sempre sol 'animar' els inversors més a curt termini a fer beneficis”.

"El retrocés s'ha accelerat a mesura que augmenta la preocupació per l'espiral dels preus al consum i els indicis que no sembla que hi hagi una treva immediata en la pujada dels tipus d'interès", explica Susannah Streeter, analista sènior d'inversions i mercats de Hargreaves Lansdown.

A més, Fernández-Figares també destaca l'“incert escenari macroeconòmic, cosa que podria haver provocat que la recuperació dels mercats hagi anat massa lluny” com un altre dels principals factors després d'aquesta caiguda al costat del Simposi de Política Econòmica de Jackson Hole, el plat fort del qual arriba divendres amb el discurs del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell.

QUÈ DIRÀ POWELL?

Durant els darrers dies, l'optimisme s'ha esvaït. Els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) s'han mostrat més 'hawkish' del que s'esperava malgrat la bona lectura de la inflació al juliol, cosa que ha provocat que els inversors canviïn les seves perspectives respecte a la reunió del setembre. Si abans creien que la Fed es decantaria per una pujada de 50 punts bàsics, ara creuen que hi ha un 50% de probabilitat que el banc central executi una tercera pujada consecutiva de 75 punts bàsics. "La recent recuperació del dòlar, que ahir va tornar a assolir la paritat amb relació a l'euro, s'explicaria en part per aquest fet", apunta Fernández-Figares.

Amb tot, caldrà esperar que el president de la Fed comparegui en públic aquest divendres per observar quina és la seva postura davant de la inflació. Les expectatives són clares, almenys per als experts de la companyia britànica AJ Bell: “Powell punxarà l'optimisme que s'ha acumulat al voltant de les esperances que la Fed pugui estar apropant-se al punt on s'allunyi de les pujades de tipus".

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, va encara més enllà i subratlla que “no hi ha hagut senyals, ni una menció, ni un indici que la Fed comenci a baixar els tipus en algun moment en el futur immediat”, a clara al·lusió a aquells que creien que les bones lectures macroeconòmiques podrien fer que la Fed comencés a abaixar tipus a principis del 2023.

Per part seva, Fernández-Figares creu que es poden donar dos escenaris després de la compareixença del president del banc central. “Hi ha el 'risc' que Powell es mostri inflexible amb l'elevada inflació i prioritzi controlar-la, encara que pugui comportar l'entrada en recessió de l'economia nord-americana. És aquest discurs el que manté tensionats els inversors i està portant molts d'ells a aprofitar les alces recents per fer beneficis i reduir les seves posicions de més risc”, explica l'expert de Link Securities.

“No obstant, si Powell es limita a reiterar que la Fed actuarà en funció de les dades macro que es vagin coneixent, els inversors es mostraran alleujats, i és factible, que no segur, que els mercats de valors occidentals es tranquil·litzin”, afegeix.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'escena macroeconòmica, aquest dimarts es coneixeran les lectures dels diferents PMI elaborats per S&P Global després de l'obertura del mercat. Així mateix, també es publicaran les dades relatives a les vendes de nous habitatges per al mes de juliol.

En altres mercats, el petroli puja després de l'advertiment emès per l'Aràbia Saudita que l'OPEP+ podria reduir la seva producció per contrarestar els preus baixos. El West Texas repunta un 1,6% fins als 91,8 dòlars i el Brent, de referència a Europa, avança un 1,3% fins als 97,73 dòlars.

L'euro, per part seva, continua caient enfront del dòlar i ha marcat mínims de dues dècades (-0,20%; 0,992 dòlars). L'unça d'or puja un 0,14% fins als 1.750 dòlars i el rendiment del bo nord-americà a deu anys cau fins al 3,016%.

El bitcoin pren un respir: repunta un 2% i ronda els 21.500 dòlars.

contador