Els inversors segueixen pendents del banc central nord-americà després de la publicació de les actes
Wall Street cotitza mixt en un dia d'anades i vingudes, en què la tecnologia es recupera mínimament després que el Nasdaq s'enfonsés un 3,34% aquest dimecres en un context en què la rendibilitat dels bons a 10 anys superen l'1,72%.
Tot això va passar després de conèixer-se el contingut de les actes de la reunió de desembre de la Reserva Federal (Fed). Diuen els analistes que el que no ha agradat al mercat són les converses dels membres del banc central nord-americans sobre la possibilitat que la Fed redueixi el balanç, retirant així liquiditat del mercat.
"Això sembla haver agafat els mercats amb la guàrdia baixa, provocant la preocupació per l'enduriment de les condicions de liquiditat. Tot i que pot ser una preocupació vàlida, l'especulació que la Reserva Federal podria començar a fer-ho sembla una mica prematura, ja que encara no ha deixat d'augmentar el balanç, i encara menys reduir-lo", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
D'altra banda, la inesperada i sorprenentment bona dada d'ocupació ADP de la jornada passada, amb 807.000 llocs de treball al desembre enfront de la previsió de 400.000, ha contribuït també a donar suport a la idea d'un enduriment de la política de la Fed, propiciant aquesta pressió venedora als índexs.
"Si et muntes en una onada de liquiditat i aquesta liquiditat comença a desaparèixer, no crec que sigui gaire sorprenent que vagis a veure una reacció (a les borses)", afirma Kathy Jones, cap de renda fixa de Charles Schwab, en declaracions recollides per CNBC.
"Aquest era l'any en què passaríem d'una política monetària i fiscal extremadament acomodatícia a una política monetària menys dovish i una política fiscal menys expansiva. Això ha de tenir algun impacte en els actius de risc", afegeix Jones.
MÉS DADES MACRO
Aquest dijous s'han donat a conèixer les dades sobre les sol·licituds setmanals de desocupació. L'atur setmanal dels Estats Units ha repuntat fins a les 207.000 peticions, per sobre de les 197.000 previstes. D'aquesta manera, s'han incrementat en 7.000 respecte a la dada consolidada de fa una setmana.
Pel que fa a les peticions contínues, aquestes també han pujat fins a les 1.754.000, des de les 1.718.000 de fa una setmana i les 1.688.000 previstes pel consens del mercat.
"La tendència subjacent dels sinistres és a la baixa, però la velocitat de la caiguda a l'octubre i principis de novembre no es va poder mantenir. Al mateix temps, les dades estacionals durant les vacances són sorolloses i poc fiables", diuen des de Pantheon Macroeconomics, els que anticipen que durant les properes dues setmanes el nombre de sol·licituds continuarà augmentant fins a marcar nous mínims a final de mes.
La publicació d'aquestes dades es produeix un dia abans que el Departament de Treball publiqui l'informe clau sobre les nòmines no agrícoles, que espera que mostri que l'economia va afegir 422.000 llocs de treball al desembre.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) van aprovar aquest dimecres una vacuna addicional de Pfizer per als adolescents més joves (de 12 a 15 anys) i van reforçar la seva recomanació que els joves de 16 i 17 anys també la rebin. Tot i això, les accions de la farmacèutica cauen amb ganes, un 1,7%.
En altres mercats, l'euro es canvia ara a 1,1324 dòlars (+0,10%). El petroli puja un 2,70%, amb el Brent als 82,58 dòlars i el WTI als 79,94 dòlars.
L'or cedeix un 2,05% (1.787 dòlars) i la plata cau un 4,90% (22,04 dòlars).
El bitcoin perd un 2,25% (43.151 dòlars) i l'ethereum, un 5,59% (3.413 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,732%.