Wall Street cotitza mixt després de l'augment inesperat de les vendes al detall

Els operadors també es fixen en les dades d'atur setmanal, pitjors del que es preveia

César Vidal
Bolsamania | 16 set, 2021 16:15
ep archivo   bandera de eeuu 20210819145004
EUROPA PRESS - Archivo

Wall Street cotitza mixt després del rebot de dimecres, que va permetre als índexs novaiorquesos recuperar una mica el terreny perdut durnat les últimes sessions, i després de la publicació de les vendes al detall, millors del que es preveia. Això no obstant, els dubtes persisteixen al mercat a causa de les altes valoracions que ha arribat a la renda variable nord-americana.

DOW JONES
42.635,200
  • 0,25%106,84
  • Max: 42.656,22
  • Min: 42.327,79
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.915,11
22:43 08/01/25

Després de conèixer dimarts una dada d'inflació a l'agost que va mostrar una lleugera desacceleració respecte a mesos anteriors, els inversors centren la seva atenció en altres dades econòmiques destacades d'aquest dijous, com les vendes al detall del mes passat, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia i les dades d'atur setmanal.

Començant pel final, el nombre de sol·licituds d'atur ha pujat respecte al de fa una setmana per sobre de les previsions, arribant a les 332.000, xifra que suposa un increment de 20.000 peticions respecte a l'última dada.

En canvi, l'atur continu ha baixat a mínims de la crisi de la pandèmia fins a arribar a les 2.665.000, per sota de les 2.785.000 de sol·licituds previstes i de les 2,852 registrades fa una setmana.

D'altra banda, les vendes al detall han augmentat inesperadament al mes d'agost en un 0,7%, enfront de la caiguda del 0,8% prevista. Aquesta dada és una millora respecte a la davallada del 0,1% del mes anterior. En canvi, la dada de les vendes del Grup de Control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, han pujat un 2,5%, força per sobre del previst. Els analistes preveien que es deixés un 0,1%.

Els analistes d'Oxford Economics posen el focus en la ràpida propagació de la variant delta i els problemes en la cadena de subministrament que han afectat "la combinació de despeses". "Els consumidors van malbaratar en compres per Internet, mobles i equips de construcció, però van ser més previnguts a l'hora de sortir a sopar i van frenar les compres de béns que s'han tornat més costosos i difícils d'aconseguir, com els cotxes i els productes electrònics", afegeixen.

Pel que fa a l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia, aquest ha despuntat fins al 30,7, des del 19,4 i per sobre del previst, ja que s'estimava que caigués al 19. Els experts creuen que aquesta dada, que ha igualat la lectura de juny, mostra que l'activitat de les fàbriques regionals segueix expandint-se a un "ritme sòlid".

SETEMBRE, UN MES AMB MALA REPUTACIÓ

A nivell estratègic, recordem la visió de mercat dels analistes d'UBS, que afirmen que "setembre té mala reputació al món de les inversions", perquè des de 1970, l'índex MSCI World ha baixat de mitjana del 0,6%, en comparació amb un guany mitjana del 0,8% en els altres mesos.

Juntament amb les preocupacions sobre la variant delta i la interrupció de la cadena de subministrament global, molts inversors es pregunten si el repunt global de la renda variable s'ha esgotat i si haurien de 'sortir ara i tornar una mica més tard', perquè les accions globals són a prop de màxims històrics, afegeixen aquests experts.

"Però aconsellem als inversors que evitin intentar calcular el temps del mercat d'aquesta manera, ja que pot resultar costós. En canvi, han de romandre invertits, diversificar l'exposició i buscar formes de protegir-se contra els riscos baixistes", argumenten.

Finalment, cal no oblidar que els operadors estan pendents de la 'quàdruple hora bruixa' d'aquest divendres, el venciment trimestral d'opcions i futures sobre accions i índexs, moment en què aprofiten per ajustar les seves posicions de cara al proper trimestre.

A més, la setmana que ve hi ha reunió de la Reserva Federal (Fed), una trobada que estarà marcat per l'interès sobre si el banc central donarà més detalls sobre el començament de la retirada dels seus estímuls monetaris, el ja cèlebre tapering.

No obstant això, la majoria d'analistes anticipa que l'organisme monetari esperarà a la reunió de novembre per anunciar formalment el procés, que consistirà a reduir entre 10.000 i 15.000 milions de dòlars mensuals el seu programa de compra d'actius, que actualment ascendeix a 120.000 milions de dòlars al mes.

A nivell empresarial, els valors tecnològics xinesos que cotitzen a Wall Street cauen enmig dels temors respecte a les noves polítiques que podrien afectar empreses com Alibaba, JD.com i Pinduoduo, que es deixen entre un 1% i un 2%.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,26%, fins als 72,38 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,51% i es canvia a 1,1755 dòlars. A més, l'unça d'or es deixa un 2,12%, fins als 1.756 dòlars; i el bitcoin es relaxa un 0,59%, fins 47.789 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,348%.

contador