Goldman Sachs anticipa que el banc central començarà a pujar tipus el juliol del 2022
Wall Street obre amb una suau recollida de beneficis després del ral·li alcista que ha registrat la renda variable nord-americana durant les últimes setmanes. L'S&P 500 ha tancat en positiu en 17 de les últimes 19 jornades borsàries i acumula una revaloració del 25% des del començament d'any.
De moment, cap preocupació no ha aturat la fantàstica ratxa de les accions nord-americanes, que estan superant àmpliament la revaloració de la resta de borses mundials. Fins quan dura aquest comportament? Ningú ho sap.
Els analistes de Bank of America han comentat que "l'únic que cal témer és la cobdícia en si mateixa", en destacar que Wall Street ha ofert la millor revaloració des del 1997. Això ha propiciat que el mercat nord-americà concentri 14,1 bilions de dòlars de revaloració del total dels 17,5 bilions que han guanyat les borses mundials el 2021, el 80% del total.
En aquest sentit, la Reserva Federal (Fed) ha intentat que els inversors baixin del núvol al seu Informe d'Estabilitat Financera, publicat ahir a la nit. "Els preus dels actius són alts en comparació amb els fluxos d'efectiu esperats i continuen sent vulnerables a caigudes significatives si el sentiment de risc dels inversors es deteriora, el progrés en la contenció del virus decep, o la recuperació econòmica s'estanca", ha assenyalat l'organisme monetari.
A més, el vicepresident del banc central, Richard Clarida, va comentar que els tipus d'interès poden començar a pujar el 2022, si els EUA arriben a la plena ocupació i la taxa d'atur baixa fins a nivells del 3,8%.
A l'escena econòmica, la principal referència ha estat l'Índex de Preus de Producció de l'octubre, bestreta de les dades d'inflació que es publicaran aquest dimecres, que s'ha mantingut al 8,6% interanual, en línia amb el que s'esperava. Per a l'IPC de demà, el mercat anticipa que la taxa d'inflació general se suavitzarà lleugerament fins al 5,3% i que la taxa subjacent, sense aliments ni energia, es mantindrà al 4%.
Pel que fa a altres previsions destacades, Goldman Sachs espera que el PIB mundial arribi a pujar un 5,9% aquest any i un 4,5% el que ve, mentre que per als Estats Units preveu un creixement de la seva economia en un 5,5% el 2021 i un 3,9% el 2022.
A més, els experts de l'entitat reconeixen que no van veure venir el fort augment dels preus, amb una inflació més alta del que s'esperava, cosa que els ha portat a avançar la previsió de pujades de tipus per part de la Fed fins al juliol del 2022.
D'altra banda, en relació amb la presidència del banc central, Lael Brainard, governadora de l'organisme, ha estat entrevistada com a candidata per convertir-se en presidenta del banc central, en substitució de Jerome Powell.
En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 0,4% fins als 82,29 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,01% i es canvia a 1,1587 dòlars. A més, l'unça d'or cau un 0,05%, fins als 1.827 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,457%, i el bitcoin es revalora un 2,6%, fins als 67.666 dòlars, i marca nous màxims històrics.