Els inversors continuen analitzant la temporada de resultats
Els principals índexs de Wall Street es mouen amb caigudes del voltant de mig punt després de les fortes pèrdues de l’1% de la jornada d’ahir. La borsa de Nova York tancarà una setmana marcada per la Reserva Federal (Fed), dades macro importants com el PIB, i la temporada de resultats, amb xifres de gegants tecnològics com Apple, Facebook, Amazon o Alphabet, matriu de Google, i aquest divendres, de les dues petrolieres nord-americanes més grans, Exxon Mobile i Chevron.
El Dow Jones va baixar aquest dijous un 1,17%; el Nasdaq va caure un 1,19%, i l’S&P 500 va retrocedir un 0,92%. Tots tres selectius es van veure perjudicats pel comportament de les tecnològiques en una setmana en què Alphabet i Apple van decebre el mercat amb els seus resultats, mentre que Amazon, que es dispara un 11%, i Facebook, van superar les expectatives.
Abans de començar l'última sessió de la setmana, ha estat el torn de Chevron i Exxon Mobile, que han representat la cara i la creu. La primera ha publicat unes pèrdues de 39 centaus per acció, en comparació dels 20 previstos, i cau més d'un 1% a borsa. D’altra banda, en el cas d’Exxon, el benefici per acció (BPA) se situa en 43 centaus, en comparació de la xifra de 31 centaus prevista, i la companyia es dispara al voltant d'un 2%.
En tots dos casos, els resultats es continuen veient afectats pels baixos preus del petroli, que aquest divendres cotitza amb lleugeres alces, encara que cal destacar que, des dels mínims de l'any, marcats al febrer, el cru es dispara més d'un 70%, i el Brent, de referència a Europa, ja cotitza a 48 dòlars.
ECONOMIA
Aquest divendres s'ha publicat el PCE deflactor anual i mensual, que s’ha situat en el 0,8% i en el 0,1%, respectivament. Es tracta d'un indicador d'inflació calculat a partir de l'evolució del PIB, que es va expandir un 0,5% el primer trimestre (els analistes esperaven un 0,7%), i que segueix molt de prop la Reserva Federal (Fed) per analitzar les perspectives de pujades de preus. La institució que presideix Janet Yellen es va reunir dimecres i va mantenir, com s'esperava, la política monetària sense canvis. No obstant això, no va donar pistes sobre el que pot fer al juny.
També hem conegut la dada de PMI de Chicago, amb la qual s’han intensificat les pèrdues a Wall Street. La dada se situa en 50,4 punts, en comparació de la xifra prevista de 52,8 pels analistes, mentre que el resultat del mes anterior va ser de 53,6. La dada de PMI de Chicago, que mesura les condicions de negoci de tres estats importants de la primera economia mundial, com són Illinois, Indiana i Michigan, i que és una de les referències de la salut econòmica dels Estats Units, s'ha situat lleugerament per sobre de 50 punts, nivell que marca la contracció o l'expansió de l'activitat.
«Augmenta la possibilitat d'una pujada de tipus al juny o al juliol», assenyala José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya. «Es resta importància a la feblesa econòmica tenint en compte la fortalesa del mercat de treball. A més, s’elimina la reflexió sobre la dificultat del context internacional com a risc per a les perspectives», afegeix.