Wall Street continua en mode correctiu després dels seus últims records

Els problemes per tramitar la reforma fiscal afecten l'ànim dels inversors

  • Tot i que els analistes ja anticipaven una petita presa de beneficis després de l'últim ral·li
  • Al mercat de divises, destaca la renovada fortalesa de l'euro respecte al dòlar
César Vidal
Bolsamania | 15 nov, 2017 15:55
cbwallstreetsombra

Obertura baixista del 0,5% a Wall Street, que ha entrat en una petita fase correctiva de curt termini després dels últims records marcats per la Borsa de Nova York la setmana passada.

DOW JONES
44.296,510
  • 0,97%426,16
  • Max: 44.323,95
  • Min: 43.871,63
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.204,55
22:46 22/11/24

Tal com havia avisat nombrosos experts i analistes, els índexs novaiorquesos finalment s'han girat a la baixa després d'acumular dos mesos de pujades ininterrompudes. De moment, les pèrdues són moderades i els inversors estan utilitzant els problemes del Congrés per avançar en la reforma fiscal com 'excusa fonamental' per desfer posicions.

L'última hora sobre aquest assumpte és que els republicans del Senat han proposat incloure una esmena per derogar parcialment l’Obamacare, cosa que pot retardar de manera important la tramitació legislativa i que no ha agradat als inversors. L'objectiu de l'Administració Trump, segons ha declarat Gary Cohn, assessor econòmic del president, és que tant el Senat com la Cambra de Representants aprovin les seves respectives propostes de llei aquesta setmana, cosa que ara mateix sembla improbable.

El mercat ha descomptat que la reforma fiscal serà aprovada com a molt tard al primer trimestre de 2018, però si els inversors comencen a percebre que pot retardar-se encara més en el temps, començaran a vendre de manera més agressiva, sobretot després de les fortes guanys acumulats per la renda variable nord-americana aquest any.

Al mercat de divises, destaca la renovada fortalesa de l'euro, ja que la divisa europea es revalora un 0,4% i arriba a nivells propers a 1,1850 dòlars, màxims de les últimes quatre setmanes. Els analistes no descarten que pugui buscar nivells superiors a 1,20 dòlars a curt termini.

Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas baixa un 1,1%, fins a 55,05 dòlars, mentre que el barril Brent cedeix un 1,2%, fins a 61,50 dòlars. El petroli serà protagonista perquè aquesta tarda es publicaran els inventaris setmanals de cru als EUA. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,2%, fins a 1.286 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys cau fins al 2,334%.

IPC I VENDES AL DETALL

A l'escena econòmica dels EUA, aquest dimecres hem conegut les dades més importants de la setmana. L'IPC i les vendes al detall d'octubre. "Ahir, l'índex de preus de la producció (IPP) va sorprendre a l'alça, la qual cosa indica que les pressions inflacionistes s'estan començant a acumular en aquesta economia", afirmen des de Link Securities.

L'evolució dels preus s'ha situat en línia amb el que s'esperava, ja que l'IPC mensual ha pujat un 0,1%, tot i que la taxa interanual s'ha reduït fins al 2% des del 2,2% al setembre. En positiu, la inflació subjacent (sense aliments frescos ni energia) ha repuntat un 0,2%, fins a l’1,8% en taxa interanual, per sobre de l’1,7% esperat.

Pel que fa a les vendes al detall, que suposen dues terceres parts del PIB nord-americà, el pronòstic era que es mantinguessin planes a l'octubre, després de repuntar un 1,6% al setembre, distorsionades per l'efecte dels huracans. Finalment, han repuntat un 0,2%, excloent-ne la part d'Automòbils, la pujada ha estat del 0,1%, per sota del 0,2% previst.

A nivell corporatiu, la temporada de resultats del tercer trimestre està pràcticament acabada a Wall Street. La detallista Target cau un 5% després d'anticipar previsions febles per al trimestre actual. Després del tancament de mercat, el grup tecnològic Cisco Systems, que cotitza al Dow Jones, presentarà els seus resultats.

VISIÓ ESTRATÈGICA

"El fons del mercat no ha canviat gairebé res però, davant l'absència d'estímuls nous, el més lògic és que s'aplanin o es prenguin alguns beneficis. I això és precisament el que està passant. La macro segueix sent bona, però ja no empeny més el mercat perquè totes les xifres bones semblen estar ja descomptades", assenyalen des de Bankinter.

En la seva opinió, les borses mundials s'han quedat sense catalitzadors per seguir pujant el 2017, per la qual cosa l'actual exercici "és història" pel que fa a esperar rendibilitats addicionals per a les accions. "Segons les nostres estimacions, la valoració raonable de l'S&P 500 es troba al voltant dels 2.700 punts, però ha arribat fins gairebé als 2.600", afegeixen. L'índex acumula una revaloració anual del 15% encara que aquest dimarts va caure fins a 2.578.

Craig Erlam, analista d’Oanda, comenta que l'últim ral·li "ha estat molt gradual i sense interrupcions durant els dos últims mesos", de manera que "molts es pregunten si una correcció d'algun tipus és probable i fins i tot, saludable. Malgrat una forta temporada de resultats, el ral·li s'ha aturat, cosa que suggereix que el mercat ha arribat a nivells que ja no es poden justificar".

contador