La pressió política es relaxa sobre el president, que continua la seva gira internacional
Compres moderades a Wall Street, després del rebot de les dues últimes jornades i després de registrar dimecres passat la seva major caiguda de l'any i des que Trump va guanyar les eleccions al novembre.
El president dels EUA continua amb la seva gira internacional i, després de signar importants contractes en matèria de Seguretat i Defensa durant la seva visita a l'Aràbia Saudita, valorats en més de 100.000 milions de dòlars, ha arribat a Israel, des d'on partirà cap al Vaticà. Posteriorment, assistirà a la cimera de l'OTAN a Brussel·les i a la reunió del G-7 a Itàlia.
De moment, la sortida dels EUA ha donat una treva a Trump dins el 'terratrèmol' polític amb el qual s’afronta a Washington pel 'Russiagate'. No obstant això, els experts d'Oxford Economics afirmen que "el focus sobre els llaços del president amb Rússia i les seves interaccions amb l'FBI han posat en perill la perspectiva dels estímuls fiscals". En la seva opinió, "augmenta la possibilitat que les relacions entre Trump i Rússia desencadenin una reacció adversa dels mercats financers".
Està previst que l'exdirector de la CIA, James Comey, declari de manera pública la propera setmana davant el Senat. Les seves paraules poden ser determinants per conèixer si el 'Russiagate' segueix afectant l'estabilitat política de l'Administració Trump, el que, al seu torn, pot afectar de manera molt negativa la renda variable americana.
Sobre la política monetària de la Reserva Federal (Fed) Oxford Economics comenta que "el camí de la Fed per normalitzar el seu balanç començarà amb la retallada del 50% en els seus reinversions de deute durant el primer any". La seva previsió és que el banc central comenci aquest procés "durant el quart trimestre del 2017", cosa que ajudarà a equilibrar els riscos financers i polítics.
A nivell empresarial, els analistes de Goldman Sachs han elevat la valoració de Deutsche Telekom fins als 21,8 euros per acció, perquè han inclòs a les seves previsions una alta probabilitat que el seu negoci als EUA, T-Mobile US, protagonitzi una operació corporativa durant els propers mesos amb algun altre operador de telecomunicacions nord-americà.
D'altra banda, l'empresa química nord-americana Huntsman i la suïssa Clariant tenen previst combinar els seus negocis per crear un fabricant de productes químics amb un valor de mercat de més de 14.000 milions de dòlars.
A més, el fabricant d'automòbils Ford Motor té previst nomenar un nou conseller delegat. Mark Fields deixarà la companyia i serà substituït per James Hackett, director de Ford Smart Mobility, que se’n convertirà en el nou CEO.
Un altre dels protagonistes del dia és el preu del petroli, que puja un 0,8% en el cas del West Texas, fins 50,74 dòlars, per la previsió que l'OPEP anunciï durant la seva pròxima reunió de dijous una retallada més del que s'esperava en la seva producció de cru. No obstant això, el preu del cru ha pujat un 11% al maig i caldrà veure si ha descomptat en la seva totalitat aquest escenari de més retallades de l'OPEP.
"Està per veure si un cop confirmada la retallada no es produeixen algunes preses de beneficis, donades les moltes posicions especulatives que van prenent durant els últims temps en aquest actiu", afirmen els experts de Link Securities sobre el cru.
En altres mercats, l'euro segueix mostrant la seva fortalesa enfront del dòlar i es revalora un 0,36%, fins als $1,1247. La divisa europea marca màxims des de les eleccions presidencials als EUA del mes de novembre. La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, ha assenyalat que la cotització de l'euro està "feble". Finalment, l'unça d'or puja un 0,2% fins als 1.256 dòlars; i la rendibilitat del bo americà a 10 anys també puja lleugerament fins al 2,25%.