Wall Street cau lleugerament a l'espera de la decisió de la Fed

El consens espera que la Reserva Federal acceleri el tapering i anticipi la primera pujada de tipus

C. Vidal / M. Campillo
Bolsamania | 16 des, 2021 09:17
jerome powell fed sentencia portada

Wall Street cau lleugerament després de dues jornades baixistes, en una sessió que promet ser la més important per a les borses de cara als propers mesos. Els inversors posen totes les seves mirades a la Reserva Federal (Fed) i la seva decisió sobre el tapering.

El banc central nord-americà publicarà aquest dimecres a la tarda les conclusions sobre la reunió de política monetària. La Fed s'ha vist obligada a endurir el seu discurs contra la inflació, que ha marcat màxims dels últims 40 anys als EUA i ha deixat de ser transitòria, segons va confirmar el mateix Jerome Powell, president de l'organisme.

LES PREVISIONS DELS ANALISTES

Els analistes de Berenberg anticipen les previsions següents per a una reunió que portarà moltes novetats:

1. La Fed reconeixerà que la inflació ha estat més persistent del que havia pronosticat amb el seu qualificatiu de transitòria i afegirà que els riscos per a més pujades de preus continuen sent alts.

2. Confirmarà en el comunicat que accelerarà la reducció gradual de les seves compres d'actius (fins a 30.000 milions de dòlars mensuals des dels actuals 15.000 milions de dòlars), la qual cosa implica que les noves compres d'actius conclouran el març de 2022. Encara que la Fed continuarà reinvertint els actius que vencen i mantindrà la mida del balanç.

3. Modificarà significativament el seu Resum de Projeccions Econòmiques (SEP) de la manera següent:

Elevarà el seu pronòstic mitjà d'inflació per al 2022, que ha mantingut al 2% però que ara sembla una possibilitat remota; i rebaixarà la previsió de taxa d'atur, que ha caigut fins al 4,2%.

4. Avançarà la seva estimació de quan serà apropiat augmentar la taxa de fons federals. Els futurs sobre els fons federals ja atorguen una probabilitat superior al 50% a una pujada de tipus al maig, encara que hi ha analistes que esperen una primera pujada al març si la inflació continua a nivells tan elevats com els actuals. El consens anticipa que els membres de la Fed indicaran dues o tres pujades de tipus el 2022 en el seu diagrama de punts i tres pujades més el 2023.

"Esperem que la Fed assenyali que farà precisament això: pujar els tipus tres vegades només el 2022. Res d'això ha de fer que els mercats caiguin del llit", opina James McCann, economista en cap adjunt de la gestora Abrdn.

"Hi ha el risc que els mercats olorin un error de política. La tensió financera al voltant dels episodis d'enduriment de la Fed ha paralitzat aquestes polítiques en el passat, encara que en entorns d'inflació més benignes. El risc aquesta vegada és que la Fed no senti que pot fer marxa enrere, cosa que portaria a pertorbacions més agudes al mercat", conclou aquest expert.

En aquest sentit, la roda de premsa de Jerome Powell serà clau per calmar els mercats sobre un cicle d'enduriment monetari massa agressiu per contenir la inflació.

SOSTRE DE DEUTE, ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'agenda de dades econòmiques, les vendes al detall de la Xina van pujar un 3,8% al novembre, per sota del 4,6% anticipat. I la producció industrial del mateix mes va avançar el 3,8%, per sobre del 3,6% previst.

Als EUA, s'han publicat referències importants, com les vendes al detall del novembre, que han alentit la seva expansió en pujar un 0,3% des de l'1,8% anterior i per sota de les previsions, que les situaven al 0,8%.

Les vendes al detall excloent-ne els cotxes s'han situat al 0,3%, des de l'1,8% d'octubre i per sota del que s'esperava, 0,9%.

D'altra banda, el Congrés nord-americà ha aprovat elevar el sostre de deute per permetre que el Govern federal continuï amb la seva activitat.

A nivell geopolític, la reunió virtual de Vladimir Putin i Xi Jinping ha deixat palès la postura comuna de la Xina i Rússia enfront dels Estats Units.

Sobre la pandèmia, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre la rapidesa de la propagació de la variant òmicron de la Covid-19.

Finalment, el CEO de Tesla, Elon Musk, "ha estat pertot arreu aquest any". Aquesta és només una de les frases amb què el Financial Times justifica la seva elecció del controvertit magnat com a 'Persona de l'Any 2021', un honor que havia rebut tan sols dos dies abans també de la revista Time.

Seguint l'actualitat empresarial, Pfizer ha marcat màxim històric als 57,62 dòlars per acció, mentre que experimenta alces superiors al 3% l'endemà de confirmar que la seva píndola antiviral és efectiva en un 89%.

En altres mercats, el barril de petroli West Texas cau un 0,86%, fins als 70,15 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,01% i canvia a 1,126 dòlars. I l'unça d'or retrocedeix un 0,12%, fins als 1.770 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,468%. Finalment, el bitcoin puja un 0,27%, fins als 47.426 dòlars.

contador