Wall Street augmenta els seus guanys: la tensió sobre Trump es redueix

El president titlla de "ridícules" les informacions que anticipen una destitució

  • El circ polític i els rècords històrics de les borses expliquen les caigudes de dimecres
  • El petroli torna a pujar per la previsió de majors retallades de producció a l'OPEP
César Vidal
Bolsamania | 19 mai, 2017 18:15 - Actualitzat: 18:15
cbtrumpbolsa42

Els guanys augmenten a Wall Street, que va tancar dijous amb suaus compres després de patir dimecres la seva sessió més baixa des del setembre de l'any passat, amb pèrdues properes al 2% per al Dow Jones i l'S&P 500 i del 2,5% per al Nasdaq.

DOW JONES
42.906,950
  • 0,16%66,69
  • Max: 42.957,79
  • Min: 42.516,87
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.732,02
22:59 23/12/24

Els índexs novaiorquesos intenten recuperar l'estabilitat mentre la crisi política a Washington pel 'Russiagate' s'ha suavitzat durant les últimes hores. El president Trump emprèn aquest divendres un viatge internacional de vuit dies que el portarà a l'Aràbia Saudita, Israel i el Vaticà, a més de la cimera de l'OTAN a Brussel·les i a la reunió del G-7 a Itàlia, mentre ha qualificat de "ridícul" un possible procés de destitució (impeachment) impulsat pels demòcrates i que hauria de comptar amb el suport de part dels republicans per tenir èxit.

Una de les claus per les pròximes setmanes serà conèixer com evoluciona la investigació sobre el 'Russiagate' encarregada l'exdirector de l'FBI, Robert Mueller, molt respectat per l'opinió pública dels EUA i les conclusions seran vitals per al futur de Trump com a president.

Segons l'opinió de Craig Erlam, analista d’OANDA, la correcció de dimecres fa que molts inversors es preguntin si "el circ polític" a Washington pot acabar amb la demanda d'accions als EUA que cotitzen en nivells rècord. En la seva opinió, la major caiguda de l'any no va ser més que "una combinació de les distraccions de Trump" amb les borses en màxims històrics.

Segons aquest expert, la crisi política no anirà més enllà i l'Administració Trump seguirà endavant amb la seva reforma fiscal, retallarà la regulació al sector financer i emprendrà el seu pla d'infraestructures, cosa que al seu torn impulsarà el creixement econòmic.

En l'àmbit de la política monetària, el president de la Fed de St. Louis, James Bullard, ha qüestionat la necessitat d'una pujada de tipus al juny per la debilitat de les últimes dades econòmiques i ha assenyalat que el mercat s'està movent en direcció oposada al descomptar una pujada dels interessos durant el mes de juny.

A nivell empresarial, un article a 'The Guardian' acusa Tesla Motors (+ 0,3%), el fabricant de cotxes elèctrics fundat per Elon Musk, d'aplicar unes duríssimes condicions de treball als treballadors de les seves plantes de producció als EUA. Musk s'ha defensat i ha explicat que Tesla és una companyia que perd diners i que necessita que els seus empleats treballin dur.

A més, el grup Lockheed Martin (+ 1,6%) ha signat un acord de 6.000 milions de dòlars amb l’Aràbia Saudita per subministrar al país àrab quatre vaixells de guerra. Està previst que, aprofitant la visita de Trump, els saudites anunciïn més contractes amb les empreses americanes de defensa, com la comanda de 60 helicòpters Black Hawk, segons 'Bloomberg'.

D'altra banda, diversos analistes han elevat el preu objectiu de Wal-Mart Stores (+1,5%), la major cadena mundial de supermercats, després dels seus resultats del primer trimestre. Susquehanna Financial ha elevat la seva valoració fins a 90 des dels 82 dòlars i RBC Capital Markets fins a 74 des dels 67 dòlars. Al costat d'aquest valor, al Dow Jones lideren els guanys Caterpillar (+1,9%) i General Electric (+1,7%). Els valors més baixistes són Cisco Sytems (-0,7%) i Travelers (-0,3%).

Un altre dels protagonistes del dia és el preu del petroli, que puja un 2% en el cas del West Texas, fins als 50,30 dòlars, per la previsió que l'OPEP anunciï durant la seva pròxima reunió una retallada més del que s'esperava en la seva producció de cru.

En altres mercats, l'euro segueix mostrant la seva fortalesa enfront del dòlar i es revalora un 0,8%, fins als $1,1190. La divisa europea marca màxims des de les eleccions presidencials als EUA del passat mes de novembre. L'euro va en camí per primer cop en set mesos de registrar un tancament setmanal per sobre de l’1,10 dòlars. Finalment, l'unça d'or es manté plana als 1.252 dòlars i la rendibilitat del bo americà a 10 anys també puja lleugerament fins al 2,24%.

contador