L'S&P 500 és a prop de màxims històrics i podria impulsar un nou rebot al mercat
Wall Street cotitza amb vendes aquest dimarts i continua amb el to de l'última jornada del 2023, per començar un 2024 que no tindrà fàcil igualar el rendiment dels darrers 12 mesos. L'any passat, l'S&P 500 es va revalorar més d'un 24%, mentre que el Nasdaq 100 va pujar un 53,8% i el Dow Jones va repuntar un 13,7%.
Com assenyala Juan Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, el començament de gener sol ser "positiu" per al mercat nord-americà, igual que per a l'europeu, i determina "en molts casos" el comportament la resta de l'any. En aquest sentit, els inversors estaran molt pendents de si l'S&P 500 aconsegueix un nou màxim històric durant les properes sessions, ja que és a prop dels 4.796,56 punts aconseguits el gener del 2022, nivell més alt marcat per aquest selectiu. El rècord intradia de l'S&P 500 és de 4.818,62 punts, també del gener del 2022.
Des del 1950, hi ha hagut 21 ocasions en què l'S&P 500 ha registrat una pujada anual d'almenys el 20%. El que passa tradicionalment l'any següent és que l'índex de referència de la renda variable augmenta els seus guanys: en 4 de cada 5 anys, l'S&P 500 ha pujat una mitjana del 10% en els 12 mesos següents. Ryan Detrick, estrateg en cap de mercats de Carson Group, creu que aquests precedents suggereixen "bones notícies", però no espera un any millor que el 2023 per a la renda variable, ja que només una vegada (el 1997) l'S&P 500 va millorar el seu rendiment després de pujar un 20% l'any anterior.
ELS BANCS CENTRALS MARCARAN EL 2024
Què oferirà el 2024 és el gran interrogant que cal aclarir per als inversors. Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, apunta que l'"expectativa general" és la "d'un refredament en el repunt tecnològic" després del ral·li propiciat per la intel·ligència artificial (IA) i un "reequilibri" entre els grans valors del sector i la resta dels valors de l'S&P 500. A això podrien ajudar les baixades dels tipus d'interès previstes pels grans bancs centrals.
El desembre passat, la Reserva Federal (Fed) va anunciar un gir en la seva política monetària en anunciar unes expectatives de tres retallades dels tipus d'interès per al 2024. La declaració va entusiasmar tant com va sorprendre el mercat, que en aquests moments preveu que la primera retallada es produeixi al mes de març que ve, encara que membres del banc central nord-americà com Daly o Williams han indicat que els tipus d'interès seguiran en terreny restrictiu malgrat aquestes reduccions previstes.
"L'S&P 500 normalment puja després de la primera retallada de tipus, però la sostenibilitat dels guanys dependrà dels fonaments econòmics subjacents. Els tipus més baixos són bons per a les valoracions de l'S&P 500, excepte si l'economia entra en recessió als propers 12 mesos. Els rendiments més baixos dels bons donaran suport a les valoracions de l'S&P 500 sempre que l'economia es mantingui forta i les expectatives de beneficis empresarials es mantinguin", apunta Ozkardeskaya.
Fernández-Figares destaca que, juntament amb l'actuació dels bancs centrals, la macroeconomia i el seu impacte en les expectatives de resultats de les empreses cotitzades seran els factors principals que determinin el comportament dels mercats al primer semestre de l'any. Tot i això, el panorama és força heterogeni i hi ha tres escenaris molt diferents als quals es pot enfrontar el mercat d'aquí al juliol.
D'una banda, si la Fed aconsegueix el tan anhelat "aterratge suau" de l'economia dels EUA i la recessió en què entraran algunes de les principals economies europees és "lleu i poc duradora", les taxes d'interès baixaran, cosa que serà "ben acollit pels mercats de bons i d'accions". D'altra banda, si s'arriba a l'escenari de "no aterratge", escenari en què l'economia nord-americana evitaria la recessió, mostrant gran resistència, es mantindrien uns tipus d'interès més alts durant més temps. Tot i això, apunta aquest expert, seria "ben rebut" per les borses d'aquest país, ja que una economia dels EUA més forta del que s'esperava "impulsaria a l'alça les expectatives de resultats de les companyies".
Finalment, si la política monetària restrictiva dels bancs centrals acaba provocant un "aterratge brusc" de les economies europees, cosa no descartable en aquests moments, les taxes d'interès podrien baixar, "afavorint el comportament dels bons, però, en aquesta ocasió, penalitzant el de les accions, ja que les companyies cotitzades veuran reduïdes les seves expectatives de resultats”.
UNA SETMANA CARREGADA DE REFERÈNCIES
Sigui com sigui, aquesta setmana ens permetrà conèixer un bon nombre de referències clau per tenir més dades de l'actual estat de l'economia nord-americana, sent-ne l'informe d'ocupació del desembre, que es publicarà aquest divendres, la cita principal de la setmana a l'altra banda de l'Atlàntic. L'expectativa del consens és que els EUA hagin creat 163.000 nous llocs de treball, 36.000 menys que al mes anterior. L'informe ADP que es publica dijous servirà de prèvia per a aquesta referència.
De la mateixa manera, aquest dimarts s'ha conegut el PMI manufacturer de la primera economia del món per al desembre. L'índex s'ha situat a 47,9 l'últim mes de l'any, per sota del 49,4 de novembre i de l'estimació preliminar publicada anteriorment de 48,2. Per la seva banda, la zona de l'euro ha mostrat una lleugera millora, tot i que es manté a la baixa.
Així mateix, dimecres es publicarà el PMI manufacturer que elabora ISM, així com les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal. Per la seva banda, dijous s'anuncia el PMI serveis de S&P Global, així com les peticions setmanals de desocupació, mentre que divendres ISM donarà a conèixer la lectura del PMI serveis dels EUA.
D'altra banda, dijous i divendres es publiquen a Alemanya, França, Itàlia i la zona de l'euro les lectures preliminars dels IPC del desembre, lectures que s'esperen que mostrin un lleuger increment de la taxa de creixement interanual dels índexs generals i un retrocés de la de l'índex subjacent.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, el govern dels Països Baixos ha revocat parcialment la llicència d'exportació a la Xina de dos dels sistemes de litografia ultraviolada profunda d'ASML per a l'elaboració de semiconductors avançats. L'empresa va dir que no espera que la mesura tingui un impacte material a les seves perspectives financeres per al 2023.
En altres mercats, el petroli puja amb ganes: remunta un 2,5%. El barril de Brent s'intercanvia per 79 dòlars, mentre que el cru West Texas cotitza als 73,4 dòlars.
L'euro cau enfront del dòlar (-0,34%, 1,10 dòlars) i l'unça d'or suma un 0,6% fins als 2.084 dòlars. Per la seva banda, el bitcoin puja amb força fins als 45.500 dòlars.
Per acabar, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 3,931%.