L'atur als EUA baixa al 3,9% després de sis mesos al 4,1% i pressiona la Fed per a la retirada d'estímuls
Wall Street es capgira i registra guanys després d'una obertura lleugerament baixista i després de l'informe d'ocupació d'abril als EUA. Dijous, els tres principals índexs de la Borsa de Nova York van tancar amb signe mixt, un dia després de la reunió de la Fed.
L'economia nord-americana va crear 164.000 llocs de treball al mes passat, lleugerament per sota dels 195.000 pronosticats pel consens. En positiu, la dada de març s'ha revisat a l'alça fins als 135.000 llocs de treball des dels 103.000.
La taxa de participació al mercat laboral s'ha reduït lleugerament fins al 62,8% des el 62,9%, cosa que ha permès que la taxa d'atur s'hagi reduït fins al 3,9% des de l'anterior 4,1% (el consens esperava un descens fins al 4,0%).
Un altre dels indicadors molt seguits darrerament per calibrar les pressions inflacionistes en l'economia nord-americana, el salari mitjà per hora treballat, ha repuntat tan sols un 0,1%, per sota del 0,2%, cosa que deixa la pujada interanual dels sous al 2,6%. Així que, de moment, la Reserva Federal (Fed) no té pressió addicional per accelerar el seu procés de normalització monetària.
Aquest dimecres, la Fed va decidir mantenir els tipus al rang de l’1,5% -1,75% i va preparar el mercat per pujar-los durant la propera reunió del mes de juny. A més, el president de l'organisme va alertar sobre la inflació, cosa que va provocar moviments a les borses fent que passessin al vermell.
Al'àmbit empresarial, les accions d'Alibaba, el rival xinès d'Amazon, cauen un 1% després que la companyia liderada per Jack Ma hagi publicat els seus resultats.
No obstant això, els inversors seguiran atents a Tesla, que ahir es va deixar un 5,5%, després de la presentació de resultats del primer trimestre i la reacció del seu fundador, Elon Musk, durant la reunió amb analistes, ja que no es va prendre seriosament algunes preguntes. Aquest divendres, Musk ha defensat la seva actuació davant els inversors, perquè considera que estan tractant la seva posició de "curta" a Tesla.
D'altra banda, s'ha conegut que Berkshire Hathaway, companyia dirigida per Warren Buffett, va comprar 75 milions d'accions d'Apple durant el primer trimestre de l'any. "És una companyia increïble. Si analitzem Apple, es veu que guanya gairebé dues vegades més que el que guanya la segona companyia més rendible als EUA. Durant l'últim any hem comprat més Apple que qualsevol altra cosa", va afirmar. Apple va tancar amb una pujada del 0,18% i avui cotitza amb avanços de l'1% al 'premarket'.
La majoria de les borses del Vell Continent cotitzen amb signe positiu i només el CAC 40 de França cau, encara que ho fa lleugerament (-0,05%). Els experts de 'Bolsamanía' adverteixen que, perquè l'IBEX i Europa pugin, també ho ha de fer els Estats Units, i Wall Street ara mateix mostra més debilitat que les borses del Vell Continent.
Al mercat de divises, l'euro torna a caure en el seu canvi contra el dòlar fins als 1,1974 'bitllets verds'. D'altra banda, el petroli puja lleugerament. En el cas del West Texas, de referència als EUA, la pujada és del 0,26% fins als 68,58 dòlars. Per la seva banda, el barril de Brent, de referència a Europa, avança un 0,14% fins als 73,71 dòlars.
Finalment, els membres de la delegació dels Estats Units continuaran les negociacions comercials a la Xina. El secretari del Tresor Steve Mnuchin va dir divendres que la delegació comercial dels Estats Units havia tingut converses positives amb la Xina fins al moment, ha informat Reuters. No obstant això, és poc probable que s'arribi a un acord innovador entre les nacions sobre la modificació de les polítiques econòmiques de la Xina.