Les bosses intenten estabilitzar-se malgrat el temor a l'expansió del coronavirus
Wall Street rebota un 0,5% després de desplomar-se més del 6% durant les dues primeres sessions de la setmana, la seva pitjor ratxa baixista durant dos dies consecutius dels últims quatre anys. Els inversors segueixen pendents de l'expansió del coronavirus xinès per tot el món.
Malgrat que les autoritats sanitàries insisteixen a llançar un missatge de calma, el mercat està descomptant que el seu efecte sobre l'economia global pot ser més greu que el que anticipaven els experts inicialment.
"L'epidèmia presenta clarament riscos per als inversors en renda variable. Tindrà un impacte negatiu sobre el creixement econòmic a curt termini, i les empreses més cícliques i apalancades podrien enfrontar-se a una major pressió que no pas les que tenen un creixement dels guanys impulsat per factors estructurals", afirmen els experts de Vontobel AM.
No obstant això, afegeixen que "la volatilitat resultant dels esdeveniments exògens pot crear oportunitats per als inversors a llarg termini". La seva estratègia és enfocar vers el "creixement de qualitat, que es basa en la possessió de companyies que poden suportar entorns difícils i prosperar en cicles econòmics complets".
És moment de comprar en aquest moment de davallades? Alguns experts de Wall Street com El-Erian i Jim Cramer no es refien de la renda variable en aquests moments, i creuen que la borsa seguirà més temps en vermell.
Els Estats Units creuen que és inevitable que el Covid-19 acabi per creuar les seves fronteres. "No és una qüestió de si ho farà. És una qüestió de quan i quantes persones seran infectades", ha dit la doctora Anne Schuchat, subdirectora del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC).
Dins del front empresarial, especial atenció a Disney. La companyia del ratolí animat cedeix un 2% després de la renúncia de Bob Iger com CEO, encara que seguirà com a president executiu fins al 2021. El seu substitut en el càrrec de manera immediata serà Bob Chapek.
"Els inversors esperen clarament més males notícies i, enlloc d'esperar-les, es decanten per vendre", assenyalen els analistes de Commonwealth Financial Network. "Ja hi ha símptomes de desacceleració econòmica a sectors com l'automobilístic", apunten.
Els analistes de Goldman Sachs han retallat la seva previsió del PIB estatunidenc en el primer trimestre fins a un 1,2% des d'un 1,4%. "Els riscos estan clarament calculats a la baixa fins que es pugui continguir el brot", ha comentat Jan Hatzius, economista en cap de Goldman. "Una quantitat cada vegada major de companyies estan contemplant possibles retallades de producció si les interrupcions a la cadena de subministrament persisteixen durant el segon trimestre o més endavant", ha afegit aquest expert.
A d'altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,8%, fins a 49,50 dòlars, mentre el mercat continua descomptant una menor demanda mundial a causa del coronavirus. Per part seva, l'unça d'or corregeix un 0,7%, fins a 1.638 dòlars, després de marcar aquest dilluns màxims de set anys, vora els 1.700 dòlars.
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta fins a l'1,37% després de marcar el dimarts un nou mínim històric a l'1,32%. Finalment, l'euro es devalua un 0,16% i es canvia a 1,0862 dòlars, després de marcar recentment mínims de tres anys a $1,0775.
Per part seva, el vicepresident de la Reserva Federal (Fed), Richard Clarida, ha comentat que "és massa aviat" per a calibrar el possible impacte del coronavirus sobre l'economia americana, encara que ha afegit que "respondrem en conseqüència".
A Europa, les borses intenten frenar les caigudes després de dues jornades d'enfonsament. A l'Àsia, les vendes han estat liderades per Austràlia, i Hong Kong ha anunciat un paquet d'estímuls per valor de 15.000 milions de dòlars per fer front al virus de Wuhan.