Serà l'última reunió de Janet Yellen com a presidenta del banc central
Petit rebot en Wall Street després de les pèrdues registrades pels índexs novaiorquesos durant les dues primeres sessions de la setmana (després dels màxims històrics de divendres passat). Els índexs han pujat amb força a la primera part del dia, però estan perdent força (el Dow Jones puja un 0,4% i l'S&P 500, tan sols un 0,1%).
La Borsa de Nova York va registrar aquest dimarts la seva major caiguda de l'any i dels últims vuit mesos, fet que dóna una idea del gran ral·li alcista que ha registrat la renda variable nord-americana durant els últims temps. La pèrdua del Dow Jones durant les dues últimes sessions és del 2%, tot i que l'índex encara acumula una pujada mensual del 5,5%, un excel·lent comportament al primer mes de l'exercici. L'S&P 500 puja de manera similar un 5,6% i el Nasdaq 100 és l'índex més alcista, amb una pujada mensual del 8,2%.
No obstant això, les caigudes en borsa sempre posen nerviosos els inversors. L'índex VIX de volatilitat va repuntar un 7% i s'acosta als seus màxims de l'últim any, després de rebotar un 35% durant les dues últimes jornades. En aquest escenari, els operadors es disposen a descomptar diverses referències destacades aquest dimecres.
RESULTATS DE FACEBOOK I MICROSOFT
Precisament el sector tecnològic serà un dels protagonistes de la sessió, tot i que els resultats de Facebook, Microsoft i eBay es coneixeran després del tancament del mercat. Amazon, Alphabet (matriu de Google) i Apple presentaran els seus comptes dijous, també després del toc de campana. El consens preveu que el seu benefici conjunt millori un 14%, fins als 114.000 milions de dòlars.
Un altre valor que serà protagonista abans de l'obertura és el fabricant d'avions civils i militars Boeing, membre del Dow Jones, que es dispara un 5% després de publicar les seves xifres trimestrals. Després Boeing, Nike (+2%) i General Electric (+1,4%) són els valors més alcistes. En negatiu, Intel (-2,2%) i les farmacèutiques Merck (-1,8%) i Pfizer (-1,6%) són els més baixistes.
Fins al moment, han publicat els seus resultats 168 companyies de l'S&P 500, que han elevat un 12,5% el seu benefici mitjà per acció, per sobre de l11% anticipat pel consens. El 75% de les empreses ha superat les previsions.
REUNIÓ DE LA FED I DADA D'OCUPACIÓ ADP
D'altra banda, la Reserva Federal publica aquest dimecres el seu comunicat sobre política monetària, que serà l'última reunió de Janet Yellen al capdavant del banc central més poderós del món. A partir de la setmana que ve, Jerome Powell assumirà el càrrec de nou president de l'organisme. Per això, no s'esperen novetats en el comunicat de la Fed, previst per a les vuit del vespre, hora espanyola.
La principal incògnita és si la Fed prepararà el terreny per apujar els tipus al març, ja que el mercat dóna una probabilitat de més del 70% a una pujada d'aquí a dos mesos (per a un total de tres en 2018). Mohamed El-Erian, assessor cap d'Allianz, creu que la Fed reforçarà la idea de tres pujades de tipus aquest any i que oferirà unes perspectives més optimistes per a l'economia global i dels Estats Units, alhora que mostrarà una menor preocupació per la baixa inflació.
Abans de l'obertura, hem conegut la dada d'ocupació de gener de la consultora ADP, que ha superat les previsions del consens. S'esperava la creació de 185.000 llocs de treball, però la xifra ha estat molt més gran: 234.000. Aquesta dada és considerada un indicador avançat de l'informe d'ocupació de gener, que publica el Departament el primer divendres de cada mes.
Després de les febles dades publicades al desembre, els inversors volen constatar si es va tractar només d'una debilitat transitòria o si, per contra, el mercat laboral dóna símptomes de flaquesa. No obstant això, el consens continua sent positiu i espera la creació de 175.000 llocs de treball.
DISCURS DE TRUMP
També cal destacar les declaracions de Donald Trump durant el seu primer discurs sobre l'Estat de la Unió. El president ha reiterat que "l'era de rendició econòmica s'ha acabat", va defensar la construcció del mur amb Mèxic i les seves polítiques per reduir la immigració.
També va demanar al Congrés que generi normativa per impulsar el seu pla d'infraestructures amb 1,5 bilions de dòlars i va apostar per rebaixar el preu dels medicaments, així com per defensar acords comercials justos amb els seus socis internacionals. Per descomptat, va destacar la reforma fiscal aprovada a final d'any i l'efecte positiu que tindrà sobre l'economia.
ALTRES MERCATS
Al mercat de divises, després de l'enorme volatilitat de la passada setmana, quan l'euro es va disparar fins a un nou màxim des de 2014 als 1,2536 dòlars, la moneda europea s'aprecia un 0,4% fins als $1,2454. Per la seva banda, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa lleugerament fins al 2,711%.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,5%, fins als $64,16, mentre el cru Brent cedeix un 0,7%, fins als $68,54, després de marcar la setmana passada màxims des de desembre de 2014 als 71,28 dòlars. I l'unça d'or avança un 0,47%, fins als 1.346 dòlars, després de registrar màxims des de 2016 als 1.370 dòlars dijous passat.