Wall Street compra durant una jornada marcada per la 'quàdruple hora bruixa'

Les 'mans fortes' ajusten les seves posicions de cara als pròxims tres mesos

  • El selectiu tecnològic s'ha revalorat un 500% durant els 9 anys de mercat alcista
  • El mercat segueix anticipant tensions comercials entre els EUA i la Xina
César Vidal
Bolsamania | 16 mar, 2018 13:20 - Actualitzat: 18:06
broker710344

Wall Street cotitza amb pujades del 0,4% en una jornada marcada per la 'quàdruple hora bruixa', el venciment trimestral d'opcions i futurs sobre accions i índexs. Les 'mans fortes' del mercat ajusten les seves posicions de cara als pròxims tres mesos, de manera que el volum de negociació augmenta de manera considerable.

NASDAQ 100
20.922,898
  • 0,57%118,01
  • Max: 20.944,90
  • Min: 20.832,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 19.091,43
23:16 26/11/24

Fins al moment, la setmana està sent negativa per a la renda variable nord-americana. El Dow Jones perd un 1,4% durant les últimes cinc sessions, l'S&P 500, un 1% i el Nasdaq, un 0,6% No obstant això, el selectiu tecnològic acumula un guany anual del 10% i es revalora un 500% des dels mínims de març de 2009.

Malgrat aquesta espectacular rendibilitat, els inversors segueixen apostant per la tecnologia com el sector més atractiu actualment i durant els propers anys. Segons l'opinió d'Allianz, "la intel·ligència artificial pot ser la més disruptiva i impactant tecnologia durant les pròximes dècades". A més, el sector tecnològic, "a nivell fonamental, mai ha estat tan sòlid, a causa de l'alta demanda tant per a la intel·ligència artificial com per la data massiva i la computació en núvol (Cloud)".

EMPRESES

A l'actualitat econòmica, Qualcomm, el fabricant de xips la compra del qual a mans de Broadcom ha estat bloquejada aquesta setmana per l'Administració Trump, pot deixar de ser una companyia cotitzada. Segons Financial Times, el seu expresident, Paul Jacobs, està buscant inversors per llançar una oferta de compra. Les accions de Qualcomm reboten a prop del 5% després de la notícia.

D'altra banda, segons informa Bloomberg, la sortida a borsa d’Aramco, el conglomerat petrolier de l'Aràbia Saudita, està tenint una freda acollida entre els inversors nord-americans. Està previst que Aramco surti a borsa durant el primer semestre de 2019, tot i que la valoració de 2 bilions de dòlars que busquen els saudites és massa elevada, segons les primeres anàlisis.

A més, el president de marca de Nike, Trevor Edwards, ha dimitit després d'haver estat acusat de comportament inadequat. Al Dow Jones, American Express (+1,4%) és el valor més alcista, seguit de Walmart (+1,2%), IBM (+1%) i Intel (+1%). Les accions més baixistes són les de Boeing (-1,2%), General Electric (-0,9%) i Chevron (-0,3%).

POR DEL PROTECCIONISME

Els inversors segueixen analitzant les possibles repercussions que el proteccionisme econòmic de l'Administració Trump pot tenir a mitjà i llarg termini. Els experts de Danske Bank destaquen les declaracions de l'assessor comercial del president, Peter Navarro, que ha anticipat mesures contra la Xina a l'àmbit de la propietat intel·lectual.

En aquest escenari, la clau serà conèixer quines mesures concretes pren els EUA contra la Xina i quina és la resposta del gegant asiàtic. Les autoritats xineses ja han advertit que respondran, tot i que fins al moment el seu to ha estat força conciliador.

"Pensem que la Xina actuarà de manera cautelosa i no respondrà amb mesures molt fortes", assenyala Danske Bank. La Xina, a més, és el major posseïdor de deute públic nord-americà. "Podria optar per vendre bons dels EUA, però no pensem que aquesta sigui la seva primera línia de defensa", afirmen aquests experts. En la seva opinió, el dòlar es pot debilitar encara més si augmenten les tensions comercials globals. L'euro es deprecia un 0,32%, fins als 1,2267 dòlars.

ECONOMIA I ALTRES MERCAT

A l'actualitat econòmica, aquest divendres s'han conegut els permisos de construcció d'habitatges, que han baixat un 5,7% al març. Encara que el consens esperava una caiguda més gran, del 12,3%. A més, els inicis d'habitatges han baixat fins als 1,23 milions, per sota dels 1,29 milions previstos.

A més, està previst que la producció industrial ha repuntat un 1,1%, molt per sobre del 0,3% anticipat. I la confiança del consumidor preliminar de març, elaborada per la Universitat de Michigan, ha superat previsions i ha marcat un màxim dels últims 14 anys als 102, per sobre de la caiguda esperada fins als 99,3 des dels 99,7.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,28%, fins als 61,36 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,14%, fins als 65,14 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,18%, fins als 1.320 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars). Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 2,816% (màxim anual al 2,956%).

contador