L'S&P 500 puja un 5,1% aquest any i el Dow Jones, un 5,5%
Vendes moderades del 0,1% a Wall Street, després que el Dow Jones es quedés a un pas dels seus màxims històrics divendres passat. L'S&P 500 i el Nasdaq sí que van aconseguir marcar nous rècords, de manera que la inèrcia alcista continua a la Borsa de Nova York.
El Dow avança un 5,5% aquest any, mentre l'S&P 500 puja un 5,1% i el Nasdaq es revalora més del 6%. Malgrat que el Congrés dels EUA no va aconseguir arribar a un acord per estendre el finançament del Govern federal, republicans i demòcrates segueixen negociant i els inversors esperen que es produeixi un acord més aviat que tard.
De fons, el desig dels demòcrates és arribar a una solució que eviti la deportació dels anomenats 'dreamers', immigrants que van entrar al país de manera il·legal quan eren nens, però que ara estan plenament integrats a la societat nord-americana.
Aquesta confrontació entre els dos partits es tornarà cada vegada més aferrissada a mesura que s'acostin les eleccions de meitat de mandat als EUA, que se celebraran al proper mes de novembre. A més, l'Administració Trump ha d'assolir durant els propers mesos un acord sobre l'anomenat 'sostre de deute', un assumpte amb unes conseqüències econòmiques molt més importants i negatives que l'actual tancament del Govern federal.
"La tensió política al país anirà en augment, cosa que dificultarà en gran mesura la capacitat de l'Administració Trump per tirar endavant la seva agenda política", afirmen des de Link Securities. Aquesta tensió política pot ser l’'excusa' que necessita el mercat per respirar una mica després d'un impressionant començament d'any.
RESULTATS EMPRESARIALS
A més, els inversors segueixen molt pendents de la temporada de resultats empresarials. Després del tancament de mercat, serà el torn de la plataforma de continguts en línia Netflix, una de les empreses que més s'han revalorat en borsa durant els últims anys.
Les 53 empreses de l'S&P 500 que han presentat els seus comptes han elevat el seu benefici mitjà per acció un 11,2%, lleugerament per sobre de l’11% anticipat pel consens. Dimarts, serà el torn de les empreses del Dow Jones Johnson & Jonhson, Procter & Gamble, Texas Instruments i Verizon Communicacions.
Dimecres, presentaran les seves xifres Comcast, Ford Motor i General Electric. Dijous, 3M, Boeing, Caterpillar, Intel i Starbucks. Finalment, divendres faran el mateix Colgate-Palmolive, Honeywell i Lockheed Martin.
En operacions corporatives, el grup francès Sanofi ha anunciat la compra de la biofarmacèutica Bioverativ, especialitzada en malalties sanguínies, per 11.600 milions de dòlars. Sanofi pagarà una prima del 64% sobre el preu del passat 19 de gener. A més, Celgene comprarà Juno Therapeutics per $9.000 milions.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A nivell econòmic, la principal dada de la setmana serà la primera estimació del PIB del quart trimestre als EUA. S'espera un creixement del 3%, encara que aquesta referència no es coneixerà fins divendres que ve. Dimecres, es publicaran les dades preliminars de gener d'activitat al sector serveis i també al de manufactures. I dijous, coneixerem les dades d'atur setmanal i les vendes d'habitatges nous. A l'escena internacional, se celebra l'influent Fòrum de Davos.
Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,28%, fins a 1,2254 dòlars, després que els socialdemòcrates hagin aprovat la gran coalició que permetrà a Angela Merkel governar de nou a Alemanya. La divisa europea va marcar la setmana passada un nou màxim des de 2014 als $1,2324.
En quan a les matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,05%, fins a 63,40 dòlars, mentre el cru Brent cotitza pla als $ 68,59, després de superar la setmana passada màxims des de desembre de 2014 per sobre de 70 dòlars. Aràbia Saudita segueix pressionant perquè l'OPEP estengui les seves retallades de producció durant 2019. Recordem que els saudites volen un preu del cru alt de cara a la propera sortida a borsa d’Aramco, el seu imperi petrolífer. Per la seva banda, l'unça d'or cau lleugerament un 0,03%, fins als 1.332 dòlars.
I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau lleugerament fins al 2,65%, mentre els inversors es pregunten si ha començat a esclatar el mercat de bons, cosa que pot provocar un cataclisme financer a nivell global.