La Borsa de Nova York continua amb la seva imparable tendència alcista el 2017
Wall Street marca nous rècords impulsat pel bon comportament de les empreses minoristes, que aquest dilluns celebren el Cyber Monday, una jornada especial de descomptes per internet.
El Dow Jones lidera els avenços amb pujades del 0,3%. L'índex novaiorquès marca un nou màxim als 23.638 punts i avança un 19,5% al'exercici. L'operadora de telecomunicacions Verizon puja un 1,5% i lidera les compres, seguida de la detallista Home Depot (+1,4%), el conglomerat industrial General Electric (+1,2%) i el gestor de xarxes informàtiques Cisco Systems (+1,1%).
L'S&P 500 va superar per primera vegada en la història els 2.600 punts, i puja un 16,2% el 2017, mentre que al Nasdaq acaricia ja els 7.000 punts, després de revalorar-se un 28% des de començament d'any, impulsat per valors com Amazon, que va marcar també un nou rècord el passat divendres.
El gegant del comerç electrònic val gairebé 600.000 milions de dòlars en borsa, en una jornada especial per a les empreses minoristes perquè se celebra el Cyber Monday, la jornada de rebaixes en línia que impulsa de manera molt important el comerç a través de la xarxa.
La temporada de vendes nadalenques als EUA s'ha iniciat amb bon peu, ja que les vendes online durant el Black Friday van augmentar gairebé un 17%, fins a 5.000 milions de dòlars, segons dades d'Adobe Analytics Insights. Això impulsa l'optimisme d'uns inversors que, per ara, segueixen comprant renda variable americana en no observar cap factor negatiu a l'horitzó.
Adobe espera que les vendes nadalenques en línia augmentin un 13,8% davant l'any passat, fins a 107.400 milions de dòlars. La Federació de Vendes Minoristes (NRF per les sigles en anglès) espera una pujada de les vendes totals d'entre el 3,6% i el 4%, fins als 678.750 milions de dòlars / 682.000 milions.
REFORMA FISCAL, POWELL I YELLEN
El mercat es troba pendent aquests dies de diversos factors destacats. En primer lloc, el Senat pot aprovar aquest dijous el seu projecte de llei sobre la reforma fiscal als EUA. "Trump tindrà una altra oportunitat per impulsar la seva agenda al màxim durant la seva reunió amb els senadors republicans dimarts i el resultat de la votació podria produir-se dijous", indiquen els analistes de Thinkmarkets.
El Senat està compost per 52 senadors republicans i 48 demòcrates. El problema per Trump és que hi ha diversos republicans que han mostrat públicament la seva oposició a la reforma tal com està plantejada, de manera que el president haurà de convèncer-los perquè votin a favor.
"Si és així, i s’aprova la llei en aquesta cambra, els representants republicans de la Cambra de Representants (cambra baixa) hauran de posar-se a treballar amb els senadors del seu partit per adaptar les dues lleis i pactar una llei definitiva", expliquen des de Link Securities.
El Congrés nord-americà també serà protagonista aquests dies per altres motius. El candidat a presidir la Reserva Federal, Jerome Powell, compareix aquest dimarts davant el Comitè Bancari del Senat, que ha d'aprovar el seu nomenament. En aquest sentit, no s'espera que l'actual governador de la Fed tingui problemes per convertir-se en nou president a partir de febrer.
Per la seva banda, la presidenta sortint de la Fed, Janet Yellen, té previst testificar al Congrés aquest dimecres davant el Comitè Econòmic Conjunt del Congrés per parlar sobre les previsions econòmiques als EUA.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al front corporatiu, el conglomerat de mitjans Meredith ha comprat el grup editorial Time per 2.800 milions de dòlars. L'operació ha comptat amb el suport dels multimilionaris germans Charles i David Koch, que injectaran $650 milions per finançar la compra i refinançar el deute.
A nivell econòmic, els experts de Pantheon Macroeconomics anticipen que el PIB dels Estats Units creixerà un 2,75% el 2018 (des del seu anterior previsió de 2,3%), però al mateix temps preveuen que aquest fort creixement serà el preludi d'una "suau recessió durant la segona meitat de 2019".
Al mercat de divises, l'euro puja un 0,08%, fins a 1,1941 dòlars. El còctel d'esdeveniments que va posar en marxa el ral·li de l'euro la setmana passada manté la moneda europea en màxims des del setembre, quan va superar els $1,21.
D'altra banda, l'estratosfèric ral·li del bitcoin no s'esgota. La reina de les monedes digitals es prepara per al seu assalt als 10.000 dòlars després de disparar-se un 16% aquest dilluns.
Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas cau un 0,9%, fins a 58,40 dòlars, mentre que el barril Brent cedeix un 0,5%, fins a 63,50 dòlars. Els operadors centren el seu interès en la reunió de l'OPEP de dijous que ve, durant la qual es pot anunciar una nova extensió de les retallades de producció. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,5%, fins a 1.298 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys puja fins al 2,351%.