El president Trump va aprovar tarifes a l'alumini i l'acer, encara que amb excepcions
Compres del 0,7% en Wall Street després que Donald Trump hagi aprovat aranzels a l'alumini i l'acer (encara que amb excepcions) i que els EUA hagi acordat amb Corea del Nord iniciar converses per a la desnuclearització del règim nord-coreà.
El mercat ha augmentat els seus guanys després de la dada més rellevant de la setmana, l'informe d'ocupació del mes de febrer que ha mostrat la creació de 313.000 llocs de treball al febrer, una xifra que se situa molt per sobre del que esperaven els analistes (200.000). La taxa d'atur s'ha mantingut al 4,1%, però per una bona raó, ja que la taxa de participació al mercat laboral ha repuntat fins al 63% des el 62,7%.
A més, la variable més observada, el salari mitjà per hora treballada, que va mostrar al gener una pujada interanual del 2,9%, la més alta des de 2009, ha mostrat una gran moderació, en baixar en taxa interanual fins al 2,6%, després de revisar a la baixa la dada de gener fins al 2,8%.
Això ha agradat al mercat, ja que permetrà a la Reserva Federal (Fed) mantenir, de moment, la seva política de pujar gradualment els tipus d'interès (el consens espera 3 augments dels tipus el 2018, el primer aquest mateix mes, en la reunió del 20/21 de març).
ARANZELS I COREA DEL NORD
Sobre els aranzels del 25% a l'acer i del 10% a l'alumini, finalment van ser aprovades aquestes mesures pel president Trump, encara que amb excepcions. Per exemple, Canadà i Mèxic, els dos països que més exporten aquests materials als EUA, queden exempts a l'espera que negociïn condicions més favorables per a Washington en la revisió del NAFTA, el Tractat de Lliure Comerç que comparteixen les tres nacions.
De la mateixa manera, altres socis comercials podran sol·licitar exempcions per les seves exportacions d'alumini i acer, encara que està per veure quina és la reacció de la Unió Europea i la Xina a aquestes mesures. El temor és que els aranzels dels EUA provoquin guerres comercials amb altres països o blocs econòmics.
A més, el fet que la nova Administració hagi convertit el tema en un assumpte de seguretat nacional preocupa els experts, sobretot perquè durant els pròxims mesos els EUA pot imposar aranzels als drets relacionats amb la propietat intel·lectual i provocar un conflicte directe amb la Xina. En qualsevol cas, l'augment del proteccionisme és dolent per a l'economia mundial, afirmen els experts.
ALTRES MERCATS
Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,07%, fins als 1,2307 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). Segons els analistes tècnics de 'Bolsamanía', el màxim anual "pot acabar convertint-se en una important zona de resistència a mitjà termini".
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,4%, fins als 60,30 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,5%, fins als 63,94 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,13%, fins als 1.320 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars). Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 2,883% (màxim anual al 2,956%).