El president de la Fed va mostrar el seu optimisme sobre el creixement econòmic
Wall Street es capgira i cau lleugerament després d'una obertura alcista del 0,5% i mentre els inversors intenten ajustar les seves expectatives sobre els tipus d'interès als EUA en els missatges llançats aquest dimarts pel nou president de la Reserva Federal, Jerome Powell.
Al Dow Jones, els valors més alcistes són United Technologies (+1,9%), Verizon (+0,9%) i Boeing (+0,7%), encara que cada vegada són menys les accions que cotitzen en positiu.
Per la seva banda, les empreses més baixistes són General Electric (-1,3%) i Procter & Gamble (-1,1%), que ha rebut una recomanació de venda per part dels experts de Berenberg, amb una valoració de 78,50 dòlars. Caterpillar (-0,9%) Nike (-0,6%) i Intel (-0,5%) són altres dels valors menys rendibles.
ELS MISSATGES DE POWELL
El banquer central més poderós del món es va mostrar molt optimista sobre l’actual moment econòmic als EUA i a la resta del món, però les seves paraules van ser interpretades de manera diferent pels operadors. La probabilitat que la Fed apugi els interessos en quatre ocasions durant 2018, en comptes de les tres previstes fins ara, ha augmentat després de la seva compareixença al Congrés.
Una de les claus de la seva intervenció es va produir durant el torn de preguntes davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants. La resposta que més impacte ha tingut al mercat va venir precedida per una qüestió sobre si la Fed podria apujar els tipus d'interès en quatre ocasions durant 2018.
Powell va parlar en primera persona sobre les seves pròpies previsions, cosa que no solen fer els presidents de la Fed, que parlen sempre en general sobre les estimacions del FOMC
"Des de desembre, les dades suggereixen un enfortiment econòmic i del mercat laboral. A més, les dades reforcen la meva confiança que la inflació es mou cap al nostre objectiu. També hem vist fortalesa a tot el món i més estímuls fiscals. Cada membre del FOMC (el comitè que decideix la política monetària) actualitzarà les seves previsions sobre la base de la nova informació disponible", va assenyalar Powell.
Des d'Oxford Economics, consideren que aquestes paraules "obren la porta a quatre pujades de tipus, en lloc de la mitjana de tres pujades que ha anticipat la Fed fins ara. I això també se situa més en línia amb les nostres pròpies previsions".
Aquests experts assenyalen que Powell va parlar en primera persona sobre les seves pròpies previsions, cosa que no solen fer els presidents de la Fed, que es refereixen sempre en general a les estimacions del FOMC, el Comitè de Mercat Obert que decideix sobre la política monetària.
No està clar si va ser una relliscada dins d'una intervenció en general solvent i impecable, o potser un nou to més personalista al capdavant de la Fed. "Assumim que va ser un pas en fals", assenyalen des d’Oxford Economics, "encara que aviat sabrem si va ser un canvi intencionat per mostrar més transparència". Després de la seva declaració, Wall Street va tancar amb pèrdues superiors a l'1% i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys va repuntar fins al 2,92%, tot i que ara cotitza al 2,90%.
ECONOMIA
Aquest dimecres, hem conegut la segona revisió del PIB del quart trimestre als EUA, que s'ha revisat lleugerament a la baixa fins al 2,5% des de l'anterior 2,6%, en línia amb les previsions. També s'ha publicat el PMI de Chicago de febrer, que ha baixat fins als 61,9 des de 65,7, per sobre de la caiguda prevista fins als 64,2.
A més, dijous es publicarà als EUA l'índex de preus de la despesa personal dels consumidors, conegut com PCE i que és la mesura de la inflació més seguida per la Fed. La previsió és que el PCE subjacent de gener es mantingui a l'1,5% interanual, encara lluny de l'objectiu del 2% establert pel banc central.
No obstant això, els experts de Link Securities comenten que Powell preveu que el PCE subjacent arribi al 2% en els propers dotze mesos, cosa que va provocar un augment de les expectatives que la Fed pugi quatre vegades els interessos aquest any. En la seva opinió, encara que la reacció del mercat a curt termini sigui negativa, el missatge del banquer central és positiu.
"Tan negatiu per als mercats seria precipitar-se i pujar tipus a un ritme molt superior al requerit per l'economia, com quedar-se 'per darrere de la corba de tipus' i provocar que la inflació es dispari a l'alça i es generin bombolles", afirmen.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
En qualsevol cas, els índexs novaiorquesos havien pujat a prop del 3% durant les dues sessions precedents i el Nasdaq fins i tot va arribar a fregar els seus anteriors màxims històrics, de manera que el gir del mercat també va tenir un component tècnic important.
El selectiu tecnològic ha aconseguit recuperar-se fins als 7.438 punts (tot i que ahir va tancar als 7.330 punts), molt a prop del seu màxim històric de 7.505 punts marcat el passat 26 de gener. El seu comportament en aquests nivells de preus serà important. Marcar nous rècords seria un senyal alcista per Wall Street, però girar-se a la baixa des d'aquests nivells implicaria debilitat a curt termini.
Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,1%, fins als 1,2221 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,16%, fins als 62,91 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,2%, fins als 66,50 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). I l'unça d'or puja un 0,14%, fins als 1.320 dòlars (màxim anual als 1.370,5).