El banc central va complir el guió: pujar els interessos i va detallar el pla per reduir el seu balanç
Vendes del 0,5% a Wall Street, que va tancar dimecres amb signe mixt després de la pujada dels tipus d'interès realitzada per la Reserva Federal (Fed) i la nova caiguda generalitzada en els grans valors del sector tecnològic. El Dow Jones va marcar un nou rècord als 21.374 punts, però preocupa el comportament del Nasdaq, que anticipa aquest dijous vendes més destacades que l'S&P i el Dow Jones.
El banc central dels EUA va complir el pronòstic i va elevar els interessos en un quart de punt, fins a la forquilla de l’1% - 1,25%, un nivell similar al de 2008, quan va caure Lehman Brothers. Els membres de la Fed van anticipar una pujada més el 2017 i tres el 2018, en línia amb les expectatives.
També en línia amb les previsions, la Fed va anticipar que començarà a reduir la mida del seu balanç, actualment en 4,5 bilions de dòlars, abans que acabi el present exercici. El banc central deixarà de reinvertir progressivament els diners procedents del venciment dels títols que té ara en la seva cartera.
"La intenció de la Fed és evitar la volatilitat i la incertesa. El mercat sabrà amb exactitud i antelació la quantitat que haurà d’absorbir cada mes. Per això, ha publicat una agenda/calendari amb els límits dels actius (bons i MBS) que es deixarien d'anar reinvertint en el seu venciment cada mes", expliquen des de Bankinter.
Els analistes de Julius Baer han reduït les seves previsions sobre la inflació als EUA després de les dades de maig i esperen que la Fed augmenti de nou els interessos al mes de desembre. A més, anticipen que començarà a reduir la mida del seu balanç al mes de setembre.
Per la seva banda, Anna Stupnytska, economista global de Fidelity, assenyala que "serà l'última pujada de tipus de 2017, a la vista dels obstacles que estan apareixent a l'economia nord-americana, sobretot en el consum, però també de la preocupant trajectòria de la inflació i el creixement dels salaris".
Segons l'opinió d'aquesta experta, "durant el segon semestre, tot girarà al voltant de la posada en marxa dels canvis dins el programa de reinversió del seu balanç, cosa que en si mateix podria suposar un petit enduriment de les condicions monetàries en el conjunt de l'economia".
PROBLEMES AL SECTOR TECNOLÒGIC
D'altra banda, el sector tecnològic s'enfronta a una altra jornada de vendes. El comportament del Nasdaq durant les últimes sessions, des que va marcar màxims històrics divendres passat, és un senyal baixista per al conjunt de la borsa de Nova York, ja que aquest índex sol actuar com a indicador avançat.
"Convé ser prudents a l'altra banda de l'Atlàntic, no fos cas que l'índex de la tecnologia ens estigui avisant que hi ha alguna cosa que no carbura correctament" a Wall Street, adverteix José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'
Al mercat de divises, l'euro cau un 0,5%, fins a 1,1163 dòlars. Per la seva banda, el petroli West Texas cau un 0,1%, fins a 44,66 dòlars; i l'unça d'or cau un 1,2%, fins als 1.258 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja lleugerament fins al 2,141%.