El Dow Jones va polvoritzar els 23.000 punts, impulsat per IBM
Vendes moderades en Wall Street, després que el Dow Jones marqués un nou màxim històric durant la sessió anterior per sobre de 23.000 punts, impulsat pels forts guanys d'IBM, properes al 9%, després de publicar els seus resultats.
Precisament una altra companyia tecnològica, eBay, és la principal 'excusa' que han trobat els operadors per recollir beneficis després dels últims guanys acumulats per la Borsa de Nova York. Les seves accions cauen un 5% i 'contagien' la resta del sector tecnològic, les valoracions són molt exigents després de la pujada anual del 23% que acumula el Nasdaq aquest any.
A més, Apple cau un 1% després que les operadores xineses hagin tallat algunes de les noves funcionalitats de connectivitat del seu Apple Watch per als nous subscriptors d'aquest dispositiu, segons informa 'MarketWatch'.
Tot això en una jornada especial per Wall Street, ja que aquest dijous, 19 d'octubre, es compleixen 30 anys del cèlebre 'Black Monday', el 'dilluns negre' quan les borses mundials es van desplomar i el Dow Jones es va enfonsar un 22,6%, la seva major caiguda percentual de la història.
Res fa preveure una caiguda similar per als mercats globals de renda variable, encara que alguns experts sí alerten sobre l'elevada valoració que estan aconseguint els índexs després de diversos anys de pujades ininterrompudes. En aquest sentit, Witold Bahrke, responsable d'estratègia macroeconòmica de Nordea AM, es pregunta què passarà als mercats quan els bancs centrals tanquen l'aixeta de la liquiditat, com preveu fer la Reserva Federal dels EUA a partir d'aquest mes d'octubre.
El banc central dels EUA ha començat a desfer "el seu programa d'expansió quantitativa, el major experiment de la història monetària recent", afirma aquest expert. "Tot i que aquest procés començarà de mica en mica", afegeix, "la retirada de liquiditat equivaldrà al volum màxim del segon programa d'expansió quantitativa de la institució, cosa que reduirà la liquiditat global en 600.000 milions de dòlars en base anualitzada".
En la seva opinió, "a no ser que altres factors prenguin el relleu als diners barats, és probable que presenciem un augment de la volatilitat i vents en contra en els actius de risc, (com les accions) encara que els tipus del deute públic dels països 'core' es mantindran a nivells reduïts".
Pel que fa a la Reserva Federal, la presidenta del banc central, Janet Yellen (que tampoc està descartada), té previst viatjar a Washington per entrevistar-se amb Donald Trump. El seu mandat expira a principis de febrer de 2018 i el president s'ha entrevistat ja amb diversos candidats per substituir-la, com l'economista John Taylor, l'exgovernador de la Fed Kevin Warsh, l'actual governador de l'organisme, Jerome Powell i el seu conseller econòmic, Gary Cohn. Està previst que prengui una decisió abans que iniciï el seu viatge per Àsia, el proper 3 de novembre.
A nivell geopolític, els mitjans financers nord-americans també es fan ressò de la decisió del Govern espanyol d'activar l'article 155 de la Constitució Espanyola, amb l'objectiu d'aturar el desafiament independentista llançat pel Govern de Catalunya. L'IBEX 35 cau un 0,8% i lidera les vendes a les borses europees després de la notícia.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A nivell econòmic, la Reserva Federal dels EUA (Fed) va publicar aquest dimecres el 'Llibre Beix de la Fed' en què va assegurar que l'economia dels Estats Units segueix creixent a un ritme "modest i moderat", tot i l'impacte dels huracans de setembre.
Els analistes de Bankinter consideren "positiu" que l'activitat evolucioni "raonablement bé, mentre que la inflació continua sense donar símptomes d'acceleració". En la seva opinió, "crida l'atenció que en molts districtes hi hagi certa tensió al mercat laboral i, però, les pressions salarials siguin molt reduïdes". Aquests experts han revisat lleugerament a l'alça la seva estimació de creixement per al PIB dels EUA el 2017, fins al 2,3% des de l'anterior 2,1%.
Aquest dijous, s'han publicat les dades setmanals d'atur, que han estat millors del que s'esperava. La previsió era que les peticions inicials caiguessin lleugerament fins a 240.000 des de 243.000, però aquestes han baixat fins a 222.000 i han marcat un mínim dels últims 44 anys. Les peticions contínues s'han situat, a més, per sota dels 1,9 milions. A més, el consens esperava una lleugera caiguda en l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia d'octubre, però aquest ha repuntat més del previst.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 1,3 %%, fins a 51,35 dòlars, mentre el cru Brent cau un 1,1%, fins a 57,50 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,2%, fins a 1.285 dòlars, i deté les caigudes registrades durant els últims dies. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,2%, fins a 1,1815 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 2,32%.