Els inversors van vendre el divendres després d'augmentar la probabilitat de que la Fed mogui fitxa
Falta de tendència a Wall Street, després d'una obertura lleugerament baixista i després de les forts caigudes que van enregistrar els índexs de Nova York el divendres passat, després d'augmentar la possibilitat d'una pujada de tipus per part de la Reserva Federal dels Estats Units.
La borsa nord-americana va cedir més d'un 2% de mitjana (Dow Jones: -2,13%; SP 500: -2,45%; Nasdaq: -2,54%). Unes caigudes que no es registraven en la borsa dels EUA des de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea, més conegut com Brexit. Aquesta jornada (24 de juny), el Dow Jones va caure un 3,39%; el Nasdaq un 4% i el S&P 500 un 3,6%.
Un dels principals motius per a les vendes van ser les declaracions del president de la Fed de Boston, Eric Rosengren, qui va comentar que retardar les pujades de tipus d'interès pot suposar un risc per a l'economia d'Estats Units.
La meva opinió personal és que les dades econòmiques conegudes fins a la data, mostren que és apropiat continuar amb el procés gradual de normalització monetària
En la seva opinió, una pujada gradual dels tipus d'interès és apropiada, a causa que garantirà la plena ocupació aconseguida per l'economia americana i al mateix temps evitarà un sobreescalfament de la mateixa. "Un ajust gradual de la política monetària és probablement el més apropiat", va assenyalar en una intervenció pública resumida per la Fed de Boston a la seva pàgina web.
Rosengren va explicar que retardar la normalització de la política monetària "podria escurçar, en comptes d'allargar", la recuperació econòmica d'EUA. "La meva opinió personal és que les dades econòmiques coneguts fins avui mostren que és apropiat continuar amb el procés gradual de normalització monetària", va comentar.
El banquer central va afegir que "esperar massa (a apujar tipus) pot provocar condicions que requereixin ràpides pujades, un risc més pronunciat per a un menor creixement i un augment de la desocupació. També podria provocar que alguns mercats d'actius entrin en ebullició".
LOCKHART, TRUMP I JANET YELLEN
Aquest dilluns, el president de la Fed d'Atlanta, Dennis Lockhart, ha assegurat que el FOMC (el Comitè Executiu de la Fed que decideix la política monetària) mantindrà una "discussió seriosa" sobre les pujades de tipus en la seva reunió del proper 20 i 21 de setembre. No obstant això, ha evitat parlar d'un mes concret per pujar tipus per "l'especial sensibilitat del mercat" cap a aquest assumpte. Per la seva banda, el president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, ha dit que la Fed "no té urgència per fer res", en referència a una possible pujada de tipus.
Per si el mercat no tingués suficient amb analitzar la política monetària de la Fed, l'aspirant republicando a president, Donald Trump, ha atacat amb duresa a l'actual presidenta del banc central, Janet Yellen. "Hauria d'estar avergonyida" del que està fent, ha assenyalat el polèmic aspirant. També ha dit que Barack Obama "és el responsable" que els tipus d'interès estiguin en els nivells actuals, posant en dubte la independència del banc central.
EMPRESES
Les empreses de fertilitzants Agrium i Potash han anunciat la seva fusió mitjançant un intercanvi d'accions. Els accionistes de Potash controlaran el 52% del capital i els d'Agrium el 48%.
Els analistes de Cowen & Co. han elevat el seu consell sobre Wal-Mart, la major cadena mundial de supermercats, fins a sobreponderar des de mantenir. També han augmentat el seu preu objectiu fins a 83 des de 76 dòlars per acció.
ALTRES MERCATS
Els futurs sobre el petroli West Texas cauen 2%, fins a 44,94 dòlars.
Els bons del Tresor EUA a 10 anys cauen 0,05%, la seva rendibilitat puja fins a l'1,679%.
L'euro cau 0,04%, fins a 1,1228 dòlars.