El president de la Fed compareix davant el Comitè de Serveis Financers
Vendes moderades del 0,3% en Wall Street després que els índexs novaiorquesos hagin encadenat dues jornades de forts guanys, fet que els ha permès apropar-se als màxims històrics.
L'S&P 500 es troba un 7,7% per sobre dels mínims de la correcció de principis de febrer i a tan sols un 3,2% del seu màxim històric de finals de gener. Alhora, l'índex VIX de volatilitat s'ha relaxat per sota dels 16 punts, després de caure un 4% aquest dilluns (molt lluny dels 50 punts que va arribar a marcar fa unes setmanes).
La recuperació és encara més evident al sector tecnològic, ja que el Nasdaq es troba tan sols un 1% per sota del seu anterior rècord. I la valoració dels 'FANG stocks’ (Facebook, Amazon, Netflix i Google) és un 12% més gran que al seu últim mínim i ha assolit nous nivells rècord.
POWELL ENTRA EN ESCENA
I tot això mentre per fi arriba la cita més esperada de la setmana: la compareixença de Jerome Powell, nou president de la Reserva Federal (Fed) davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants. Es tracta d'una cita que es produeix dues vegades a l'any i durant la qual el president del banc central repassa la situació econòmica dels EUA i les claus de la política monetària (dijous Powell compareixerà davant el Comitè Bancari del Senat però el seu discurs serà el mateix).
El mercat vol saber com gestiona la seva primera aparició pública al seu nou rol de president, afirma Jim Reid, de Deutsche Bank
La cita d'aquest dimarts és especialment important per diverses raons. Serà la primera cita de Powell davant el Congrés des que presideix la Fed fa poques setmanes. I les seves paraules es produeixen després de la correcció més important (superior al 10%) de Wall Street des de fa dos anys.
Després de les pressions inflacionistes que han aflorat les últimes dades als EUA, i les actes de l'última reunió de la Fed, que van mostrar un banc central que considera necessària una política monetària "més ferma", Powell ha de comunicar al mercat la seva estratègia per seguir fomentant el creixement i la plena ocupació mentre segueix pujant els interessos i redueix el balanç de la Fed.
Powell afronta el desafiament que l'economia no es 'reescalfi' mentre l'Administració Trump segueix tirant més llenya al creixement econòmic, en un moment molt madur del cicle, després de la reforma fiscal i l'augment de la despesa pública aprovat pel Congrés. Les seves paraules sobre aquests estímuls fiscals i la perillosa senda del dèficit públic nord-americà també seran molt rellevants.
LES PARAULES DE POWELL
Al seu discurs, que ja ha estat publicat (la compareixença comença a les 16:00, hora espanyola), Powell ha comentat que buscarà un "equilibri" per "evitar el reescalfament de l'economia" mentre impulsa la inflació cap a l'objectiu del 2%.
Powell ha comentat que buscarà un "equilibri" per "evitar el reescalfament de l'economia" mentre impulsa la inflació cap a l'objectiu del 2%
També ha afegit que el brot de volatilitat que va posar el mercat dels nervis al'arrencada de febrer no frenarà la pujada dels tipus d'interès (el consens descompta una primera pujada durant la propera reunió de març i dues més durant 2018). En la seva opinió, l'impacte econòmic d'aquest ensurt no ha estat "fort" i, en canvi, "la perspectiva sobre l'activitat econòmica" és sòlida.
Durant el torn de preguntes i respostes davant els membres del Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants (dijous compareixerà davant el Comitè Bancari del Senat amb el mateix discurs), Powell ha assenyalat que "cal vigilar els possibles desequilibris financers i el camí de la inflació", encara que, de moment, els dos factors estan sota control.
Preguntat sobre l'estrenyiment dels rendiments dels bons del tresor a 2 a 10 anys, la corba de rendibilitats dels quals podria invertir-se i ser el preludi d'una recessió, ha assenyalat que no el preocupa, perquè això indica actualment un major creixement econòmic als Estat Units. "La situació ara és diferent", ha dit Powell, perquè la inflació es troba sota control i la Fed no necessita pujar tipus ràpidament per contenir-la. Després de les seves paraules la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys torna a repuntar i se situa al 2,918% (màxim anual en el 2,956%).
ECONOMIA I EMPRESES
Aquest dimarts, s'ha publicat l'índex de preus d'habitatge Case-Shiller de desembre, que ha pujat un 0,7% en taxa mensual, fins al 6,3% en taxa interanual (en línia amb el que s'esperava). I dimecres, coneixerem la segona revisió del PIB del quart trimestre als EUA.
A més, dijous es publicarà als EUA l'índex de preus dels consumidors, conegut com PCE i que és la mesura de la inflació més seguida per la Fed. La previsió és que el PCE subjacent de gener es mantingui a l'1,5% interanual, encara lluny de l'objectiu del 2% establert pel banc central.
A nivell empresarial, la notícia del dia és que Comcast ha llançat una oferta de gairebé 31.000 milions de dòlars sobre la televisió britànica Sky per competir amb l'oferta de 21st Century Fox.
Al Dow Jones, Intel és el valor més alcista amb guanys del 1,6%, seguit de Boeing (+1,3%) i Chevron (+0,6%). Tot i que la majoria de valors cotitza en negatiu. Destaquen les pèrdues properes al 4% per a Disney, seguit de Nike (-1,9%) i DowDupont (-1,4%).
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, de moment ha quedat clar que el primer suport rellevant per al mercat passa per les mitjanes mòbils de 200 sessions, que en el cas del Dow Jones se situa als 22.800 punts. Encara no es pot descartar que els índexs posin a prova una vegada més aquest suport, del qual van rebotar amb força el passat 12 de febrer, tot i que segons César Nuez, analista de 'Bolsamanía', és més probable que busquin els seus màxims històrics.
"És molt probable que acabem veient un atac al nivell dels 26.616 punts, màxims històrics. Els nivells d'acumulació són impecables, de manera que tot sembla indicar-nos que el més normal és que torni a ficar-se en pujada lliure. El suport que cal vigilar es troba als 23.360 punts, mínims del passat dia 9 de febrer", afirma aquest expert sobre el Dow.
Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,04%, fins als 1,2324 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,28%, fins als 63,73 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,15%, fins als 67,40 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Finalment, l'unça d'or puja un 0,1%, fins als 1.334 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars).