Volatilitat en el petroli, que amenaça de disparar la inflació als EUA al 9%

El barril de cru Brent ha arribat a vorejar els 120 dòlars, però s'ha girat a la baixa

César Vidal
Bolsamania | 22 mar, 2022 11:43
dl 88 energy aim 88energy 88e oil gas exploration development production logo
Sharecast graphic / Josh White

El preu del petroli registra una gran volatilitat després dels forts guanys de dilluns, davant la possibilitat que la Unió Europea decideixi restringir les importacions de cru procedents de Rússia. El barril de Brent ha arribat a vorejar els 120 dòlars, però s'ha girat a la baixa i ara marca preus als 115 dòlars.

En aquest sentit, no hi ha un consens dins del bloc comunitari per prohibir totalment el petroli rus. Diversos països com Irlanda i Letònia sí que estan demanant que s'apliquin restriccions a aquestes importacions, però altres països, com Hongria, ja han assenyalat que vetaran qualsevol tipus de prohibició.

Els ministres d'Afers Europeus de la UE preparen aquest dimarts a Brussel·les la cimera dels Vint-i-set de dijous i divendres, en què es debatran possibles mesures addicionals per reduir la dependència energètica de Moscou, així com accions concretes per limitar els preus de l'energia, la pujada de la qual s'ha intensificat per la guerra a Ucraïna.

Chris Iggo, director d'inversions a AXA IM, assenyala que "a més de la incertesa que envolta la guerra, la preocupació més gran segueix sent la inflació", perquè "hi ha la possibilitat que al març es produeixi una gran pujada després de l'augment dels preus mundials del petroli, provocat per la invasió”.

ESCENARIS NEGATIUS PER ALS MERCATS

Davant d'aquesta situació, Iggo planteja dos escenaris. En el primer, la inflació als Estats Units es dispara fins al 10% interanual, encara que això seria "sorprenent", ja que requeriria que la pujada mensual de l'IPC sigui del 2,6% i "això seria el major augment mensual a l'índex des del 1947".

Però aquest expert afegeix que “una taxa del 9% interanual requeriria el quart augment mensual més gran des de llavors”.

I afegeix que “els preus de les gasolines nord-americanes han pujat un 21% al març i tenen un pes a l'IPC de poc més del 3,7%, que per si mateix podria aportar fins a un 0,78% a la variació mensual. Però, encara que moltes altres coses també han de pujar significativament, és possible”.

contador