L'Ibex fracassa en el seu intent de rebot i acumula una caiguda setmanal del 7%

Després de revalorar-se un 11% la setmana anterior, la més alcista des de 2008

Nieves Amigo
Bolsamania | 12 jun, 2020 10:15 - Actualitzat: 18:01
ep pantalla del ibex 35 con el grafico historico de la cotizacion del ibex en la sede de la bolsa de
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'Ibex 35 ha pujat un 0,2%, fins a 7.292 punts, després de fracassar en el seu intent de rebot (ha marcat un màxim intradia de 7.425 punts) després de la tremenda patacada del dijous a banda i banda de l'Atlàntic, que ha deixat el mercat molt tocat. Ara és moment de comprovar si això és només una correcció -molt brusca- per continuar amb el rebot que s'està vivint des dels mínims de març, o si aquest és el principi de la fi d'aquest rebot, que per a molts no té justificació tenint en compte l'extrema complexitat de la situació actual. Després de revalorar-se un 11% la setmana anterior, la més alcista des de 2008, la caiguda setmanal de l'índex supera el 7%, la qual cosa dóna una idea de la increïble volatilitat del mercat.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

Sigui com sigui, el que hi ha al fons de les caigudes és un temor enorme a un rebrot del virus. Els inversors -i el món en general- no estaran tranquils fins a veure què passa a la tardor i, en última instància, fins que no hi hagi una vacuna contra la malaltia, que no s'espera fins a la primavera de l'any que ve.

L'Ibex es va deixar aquest dijous un 5%. Va ser el pitjor índex europeu i va sofrir la seva major caiguda des de març. Al Vell Continent, els descensos van ser del 4% de mitjana, mentre que a Wall Street, el Dow Jones es va enfonsar un 6,9% pel repunt de casos de Covid-19 als EUA. Aquest divendres, la Borsa de Nova York rebota, encara que de manera molt tímida.

David Madden, expert de CMC Markets a Londres, li treu dramatisme a les caigudes, i remarca que "han de situar-se en el context dels grans guanys que s'han acumulat en les últimes setmanes". Els analistes de Danske Bank, per part seva, reconeixen que els moviments d'ahir "qüestionen la història general d'una recuperació del mercat sense sobresalts i seran un punt d'atenció a l'evolució de les pròximes setmanes".

Aquest divendres s'ha publicat la inflació a Espanya, que ha baixat al maig fins al -0,9%, una dècima menys de l'esperat. A més, el Regne Unit ha donat a conèixer el PIB d'abril, amb un enfonsament rècord del 20,4% enfront del -18,7% previst i al -5,8% anterior.

Acaba així una setmana que començava amb l'esperança de superar els 8.000 a l'Ibex i que es tanca amb la por de perdre els 7.000. Una setmana en la qual el missatge de la Reserva Federal (Fed) ha deixa el mercat intranquil i ha tingut un impacte molt diferent al del Banc Central Europeu (BCE) la setmana passada.

Les notícies sobre possibles rebrots, juntament amb el que hagin de dir els Governs i els bancs centrals sobre ajudes i estímuls, sense oblidar el que es vagi publicant sobre vacunes, seran els grans catalitzadors de les borses a curt termini. En altres mercats, el petroli Brent cau un 0,2%, fins a 38,48 dòlars, mentre l'euro es devalua un 0,5% i es canvia a 1,1238 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,59% i la prima de risc cau fins a 102 punts.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, apunta que ara l'Ibex cercarà suport a la zona de 7.000-7.200. Això, quan fa dos dies estava atacant els 8.000.

"Per a confirmar el final de les caigudes del curt termini, hauríem d'esperar una figura de fortalesa que, de moment, brilla per la seva absència. Cal tenir molt present també el buit baixista que es va deixar aquest dijous l'Ibex a l'obertura (7.663 punts) i que funcionarà ara com a primer nivell de resistència", explica.

contador