Durant les properes jornades els inversors coneixeran referències macro destacades
Wall Street cotitza amb vendes aquest dilluns després de posar fi a una setmana de pèrdues, amb caigudes de l'1,89% per al Dow Jones, del 2,93% per a l'S&P 500 i del 3,62% per a l'S&P 500 Nasdaq, després que la Reserva Federal (Fed) llancés el missatge que els tipus es mantindran més alts per més temps. Això va provocar que els bons del Tresor a 10 anys arribessin a màxims de 15 anys, cosa que també va pressionar els índexs novaiorquesos; igual que l'escalada del preu del petroli, davant l'escassetat d'oferta mundial i la demanda creixent.
"L'S&P500 va tancar al nivell més baix des del 9 de juny a finals de la setmana passada, per sota de la seva mitjana mòbil de 100 dies per primera vegada des del març. El Nasdaq 100 també va acabar la setmana per sota de la seva mitjana mòbil de 100 dies per primera vegada des del 19 de gener, en un senyal que l'impuls alcista que ha estat el segell de la resistència dels mercats nord-americans pot estar començant a enfonsar-se", afirma Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK .
"El dur càstig rebut per les borses occidentals la setmana passada ha portat molts dels principals índexs d'aquests mercats a trencar a la baixa els mínims d'agost i a cedir des dels màxims de l'any, en la majoria dels casos, més del 5%, amb el Nasdaq Composite liderant les caigudes i havent cedit ja el 8% des dels seus màxims de juliol”, expliquen a Link Securities.
Per a aquests analistes, si bé és factible que les borses baixin una mica més, "l'escenari que estudiem és que aquesta setmana intentin estabilitzar-se, en espera de les xifres d'inflació, que seran, com ja hem assenyalat, les que determinin si la correcció ha acabat o si, per contra, aprofundeix una mica més".
A més, el focus aquesta setmana també estarà en un possible tancament del Govern dels EUA, ja que la falta d'acord fiscal entre demòcrates i republicans i un rellotge que hi corre en contra, augmenta les probabilitats que això passi.
Libby Cantrill, responsable de polítiques públiques de Pimco, assegura que "el Congrés té molt poc temps per aprovar un projecte de llei de finançament del Govern per evitar un tancament abans de l'inici de l'Any Fiscal 2024 (1 d'octubre)".
AGENDA ECONÒMICA
En aquest sentit, l'agenda econòmica de la setmana es presenta carregada de referències macro que marcaran el to del mercat. La més destacada als Estats Units n'és el deflactor de consum PCE, la mesura d'inflació preferida de la Fed, que es coneixerà divendres.
En principi s'espera que la taxa de creixement interanual del PCE general hagi repuntat lleugerament l'agost, en línia amb el que ha passat amb la de l'IPC, impulsada per l'increment dels preus dels combustibles, i que la taxa de creixement interanual del subjacent del PCE hagi baixat, també lleugerament.
Així mateix, aquest dimarts es publicarà la confiança del consumidor, mentre que dijous es donaran a conèixer les peticions setmanals de desocupació i la darrera revisió del PIB dels EUA del segon trimestre.
A més, diversos membres del banc central nord-americà pronunciaran diversos discursos, com ara Michelle Bowman, membre de la Junta de Governadors de la Fed, o el mateix Jerome Powell, que mantindrà dijous una trobada amb educadors.
Pel que fa al calendari corporatiu, Micron Technology, Nike i Costco rendiran comptes davant del mercat durant les properes jornades.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'àmbit empresarial, Amazon ha anunciat que invertirà 4.000 milions de dòlars en Anthropic i que tindrà una posició de propietat minoritària a l'empresa amb l'objectiu d'impulsar la intel·ligència artificial (IA), seguint l'estela d'altres big tech com Microsoft o Alphabet.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,54% (90,52 dòlars) i el Brent avança un 0,63% (93,86 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,23% (1,0627 dòlars), i l'unça d'or cau un 0,22% (1.941 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora fins al 4,485% i el bitcoin perd un 1,33% (26.113 dòlars).