Una recessió molt rendible: Brasil és la gran sorpresa als mercats el 2016

Brasil, en recessió des de l'any passat, encara un futur prometedor per a la seva economia

  • El Bovespa, principal índex de la Borsa de Sao Paulo, es dispara un 35% el 2016
  • Els experts recomanen tenir exposició a Brasil, a través de fons especialitzats en emergents
Óscar Giménez
Bolsamania | 31 ago, 2016 07:19 - Actualitzat: 11:07
Brasil Cristo Redentor Rio Janeiro

Brasil va passar en poc temps de ser una de les economies més prometedores del món a estar pràcticament en ruïnes. Ni tan sols els Jocs Olímpics han servit per recuperar el creixement, quelcom que sí podria aconseguir l'estabilitat política. Els experts apunten a un 'miracle econòmic' al qual convé tenir exposició, i donen deu recomanacions per incorporar a les carteres.

No obstant això, ara com ara el gegant llatinoamericà està en una profunda recessió. El Producte Interior Brut (PIB) es va contreure un 3,8% el 2015, i l'última previsió del Fons Monetari Internacional (FMI), publicada al juny, projecta una altra caiguda del 3,3% (preveia una caiguda del 3,8% a l'abril) per aquest any. “La recessió més duradora per a Brasil des de 1930”, recorda Jorge González, analista d'inversions de Tressis. Lluny queden així els forts ritmes de creixement d'anys enrere, i l'atractiu de principis de segle pel qual Goldman Sachs va incloure a Brasil a l'acrònim BRIC (Brasil, Rússia, Índia i Xina).

“És un tema polític. La política ha mantingut bloquejat el Congrés gairebé tot 2015 i el que portem de 2016, i ha impedit encarar problemes seriosos que necessiten lleis, especialment en l'àmbit fiscal, per frenar l'espiral de dèficit i deute públic que ha portat al país a perdre el grau d'inversió”, explica Álex Fusté, economista cap d'Andbank.

“El mal comportament que tenien els actius financers es devia a la desconfiança absoluta de la comunitat internacional”, agrega Fusté. No en va, el principal índex de la Borsa de Sao Paulo, Bovespa, es va desplomar un 8% en 2015. El real no es va quedar enrere. La divisa brasilera es va desplomar respecte al dòlar un 30% el passat any.

SOBTADA REACCIÓ

Els indicadors tornen a recuperar-se, després del col·lapse dels últims temps amb la inversió estrangera paralitzada

No obstant això, l'acumulat de 2016 deixa resultats totalment diferents. El Bovespa es dispara un 35% (61% en euros) en els vuit primers mesos de l'any, mentre que el real s'aprecia un 22% respecte al dòlar. “El govern interí del president Michel Témer, juntament amb el líder de l'oposició, en la seva promesa d'escometre una sèrie de reformes polítiques, socials, fiscals i econòmiques destinades a generar confiança a Brasil, han fet que s'hagi viscut certa 'lluna de mel' dels actius financers brasilers”, argumenta José María Lluna, director d'Anàlisi i Estratègia d'Inversió de Profim.

“Els inversors avancen un escenari més positiu per al mercat”, indica Fusté. Així, malgrat que l'economia segueix en recessió, hi ha símptomes de millora. “Els indicadors tornen a recuperar-se, després del col·lapse dels últims temps amb la inversió estrangera paralitzada”, agrega l'expert.

L'escenari amb el qual treballen els inversors inclou la sortida definitiva de Dilma Rousseff del Govern pel triomf del impeachment o judici polític. Així, Michel Témer passaria a ser president 'estable' fins a 2018, i els analistes esperen que treballi en les decisions més apressants per a l'economia amb el líder de l'oposició, Aécio Neves.

AGENDA REFORMISTA

Aquest Govern té preparades tres mesures importants que seran ben acollides pel mercat, expliquen els analistes consultats per Bolsamanía: arbitrarietat de la despesa, reforma de la Seguretat Social i llei de sostre de despesa pública. La primera serveix per desvincular la despesa a obligacions constitucionals com passa actualment, segons les quals hi ha partides que han de tenir una dotació pressupostària mínima siguin quines siguin les seves necessitats. La segona cerca reduir la “monstruosa” despesa en pensions, assenyala Fusté. Finalment, el sostre de despesa pública evitarà disparar la dinàmica del dèficit i del deute públic dels últims anys.

Un altre canvi important, que ja s'ha produït, està al banc central. El execonomista cap d'Itaú, Ilan Goldfajn, ha substituït a Alexandre Tombini. “Vol que els tipus segueixin al 14,25% malgrat la recessió. Està molt compromès amb el problema històric de la inflació (11,3% en 2015). Això farà que es trigui a baixar els tipus, però quan es faci serà de forma sostenible i ajudant més a l'economia”, argumenta l'economista cap d'Andbank.

Malgrat aquests elements positius, cal tenir en compte que “la corrupció està a tot arreu, els partits polítics són en general bastant intervencionistes en matèria econòmica i Dilma i Lula tenen sorprenentment molt recolzament en amplis sectors de la societat, la qual cosa podria dificultar la necessària regeneració democràtica”, adverteix Louis d'Arvieu, gestor d'Amiral.

PODRÀ SEGUIR EL RAL·LI?

Brasil pinta bé per als inversors, tot i que no s'ha d'esperar que continuï el ral·li dels primers mesos de l'any amb la mateixa intensitat i en tan poc temps

Aquests canvis han tingut un impacte positiu al parquet de Sao Paulo, però estan ja pràcticament anticipats. Encara que si l'economia ofereix signes de millora, podria encoratjar noves pujades. L'FMI projecta un creixement positiu per 2017 (0,5% al juny, enfront del 0,0% que esperava a l'abril). Ara, amb un nou camí polític, a Andbank pensen en projeccions molt més optimistes, amb una expansió del PIB per al proper exercici d'entre l'1,5% i el 2%, i una reducció de la inflació fins al 7%.

“Brasil pinta bé per als inversors, encara que no cal esperar que continuï el ral·li dels primers mesos de l'any amb la mateixa intensitat i en tan poc temps. Però sí seguirà la tendència favorable”, preveu Álex Fusté.

A més, per explicar el comportament del Bovespa i del real també cal recórrer a l'evolució de les matèries primeres. El repunt de preus suposa un impuls per al sector exterior, argumenta Albert Enguix, gestor de GVC Gaesco Gestió. “Dins del Bovespa, les companyies lligades a les matèries primeres suposen un 25% de l'índex, i un 35% el sector financer, que també depèn indirectament del preu d'aquests recursos naturals per l'elevat volum de crèdit que té concedit a aquest tipus d'empreses”, agrega sobre aquest tema Felipe López-Gálvez.

Una altra variable exògena que han de vigilar els inversors que tinguin exposició a Brasil és la fortalesa de les dues grans economies asiàtiques. La Xina és el principal soci comercial del gegant llatinoamericà, amb el que “no és d'estranyar que el passat any acusés el debat que existeix sobre la desacceleració econòmica del país”, recorda López-Gálvez.

El Japó és un altre mercat que ha influït a Brasil, explica Álex Fusté: “La política ultraexpansiva del Banc del Japó amb la compra massiva de deute ha expulsat als inversors institucionals del mercat de renda fixa, però per mandat han de comprar bons, quelcom que han fet a Brasil per l'atractiu de les seves rendibilitats”.

COM INCORPORAR BRASIL A LES CARTERES

Si la selecció d'accions conegudes ja és difícil, les que cotitzen en mercats a milers de quilòmetres de distància encara més. Per això, els experts aconsellen prendre posicions al Brasil mitjançant fons d'inversió. La primera aproximació recomanada per José María Lluna és un ETF, com el iShares MSCI Brazil, que replica un índex de renda variable brasilera. A més, també tenir exposició a accions brasileres, pel que agrega un fons d'accions de països emergents com el JPM Emerging Markets EQ A Eur.

Seguint amb renda variable, Albert Enguix afegeix a la llista el Victoire Brasil Select Fund. El gestor de GVC Gaesco aposta per un fons de borsa brasilera gestionat per la gestora Casa4Funds i que es pot trobar en euros.

Des de Tressis, Jorge González opta per fons que tinguin al Brasil entre les seves inversions però sense que sigui l'única posició. Així, assenyala al Vontobel Fund Emerging Markets Equity i a l'Aberdeen Latin American Equity, productes de borsa emergent i llatinoamericana respectivament. Aquest últim fons també està recomanat per Andbank, que aposta a més pel BNY Mellon Brazil Equity, vehicle que té el mandat d'invertir en accions brasileres.

En renda fixa, González recomana l'M&G Emerging Markets Bond, un vehicle de renda fixa emergent amb bons brasilers en la cartera. Lluna, director d'anàlisi de Profim, agrega dos productes de similars característiques, l'AXA WF Emerging Markets Short Duration Bonds A Eur (centrat en títols de curt termini) i el Petercam L Bonds Emerging Markets Sustainable. A més, incorpora el Pictet Latin Amer LCL CCY Dbt Eur, un fons de deute llatinoamericà.

contador